Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Βαζαίος: Ξεχώρισε στην ISL και έβαλε τις βάσεις για το 2021

Published

on

O Ανδρέας Βαζαίος ήταν από τους λίγους Έλληνες, που μπόρεσαν να βρεθούν όχι μόνο στα ημιτελικά αλλά και στα τελικά της λίγκας. Ως μέλος της αγγλικής ομάδας Λόντον Ρόαρ ο αθλητής κατάφερε να αγωνιστεί -πολλές φορές- στις καλές του κούρσες με εξαιρετικές επιδόσεις.

της Σωτηρίας Στασινού

Πέρσι είχε λάβει ξανά μέρος στην ISL με την Ντι Σι Τριντέντ .Φέτος όμως όντας μάλιστα και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Λάφμπορο, εντάχθηκε στην ομάδα του Άνταμ Πίτι. Ο Έλληνας κολυμβητής είχε την ευκαιρία σε όλη την διάρκεια των αγώνων να αγωνιστεί στις βασικές του κούρσες, δηλαδή σε 100μ, 200μ μεικτή και 200μ πεταλούδα, σχεδόν σε κάθε αγωνιστική,  αλλά και να δοκιμαστεί στα 400μ μεικτή και στα 50μ πεταλούδα.

Ξεκινώντας από τις μικρότερες σε απόσταση κούρσες, κολύμπησε τα 50μ πεταλούδα  σε 23.17 το οποίο αποτελούσε πανελλήνιο ρεκόρ πριν το «κλέψει» ο συναθλητής του Κριστιάν Γκολομέεβ των Λος Άντελες Κάρεντ με 23.13. Στα 100μ μεικτής ατομικής ο Βαζαίος με καλύτερο χρόνο το 52.15  του ημιτελικού, απέδειξε ότι λειτουργεί καλύτερα υπό κούραση, αφού η επίδοσή του έγινε μετά από ένα 200αρι πεταλούδας. Βελτίωσε έτσι το 52.24 του πρώτου ματς, αλλά βρέθηκε μακριά από το 51.62 και το χάλκινο του ευρωπαϊκού. 

Στα 200μ μεικτή ατομική, στο οποίο είχε κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης το 2019 με 1:50.85, στην Βουδαπέστη κατάφερε να καταρρίψει  -για λίγο- το ρεκόρ ISL με 1:52.65 αφήνοντας πίσω τον Ολυμπιονίκη των 400μ μεικτής στο Ρίο, Κασούκε Χαγκίνο (1:52.75). Τον χρόνο αυτό καλυτέρεψε στην 3η αγωνιστική με 1:52.41 ενώ την ημέρα του τελικού ανέτρεψε ξανά τα δεδομένα…. Ο Βαζαίος μπορεί να τερμάτισε στην δεύτερη θέση πίσω από τον Άντριου Σελίσκαρ (1:51.53) αλλά έκανε την δεύτερη καλύτερη επίδοση της καριέρας του μετά την Γλασκόβη, με 1:51.84.  

Στην κούρσα των 200μ πεταλούδας έκανε την τρίτη καλύτερη επίδοση της καριέρας του με 1:51.83, μετά το 1:50.23 της Γλασκόβης με το οποίο ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και το 1:51.23 της Κοπεγχάγης το 2017.

Αυξάνοντας τα μέτρα της απόστασης ο αθλητής του Αλέξανδρου Νικολόπουλου αγωνίστηκε μετά από 11 χρόνια (4:19.27) και στα 400μ της μεικτής τερματίζοντας σε 4:08.36 στην 2η αγωνιστική της λίγκας. Η επίδοσή του είναι τρίτη στην Ελλάδα πίσω από τους χρόνους 4:05.08 και 4:05.94, του Γιάννη Δρυμωνάκου. Αποτέλεσε επίσης και μέλος της σκυταλοδρομίας στα 4Χ100μ ελεύθερο πετυχαίνοντας 46.90 με flying start, την καλύτερη ανεπίσημη του επίδοση, αφού ο επίσημος χρόνος του είναι 49.56 από το 2015.  

Για τον 26χρονο αθλητή ο οποίος έχει σπουδάσει και στην Αμερική, η 25αρα πισίνα σίγουρα του ταιριάζει πολύ. Μέσα στις έξι εβδομάδες έδειξε για ακόμα μια φορά τις δεξιότητές του στην πισίνα και κατετάγη 63ος MVP των αγώνων. Ο προπονητής του Αλέξανδρος Νικολόπουλος μιλώντας στην Sportsfeed για την εμφάνιση του αθλητή του ανέφερε: «Τα παιδιά που παρευρέθηκαν στους αγώνες της ISL πέρα από την σημαντική αναγνώριση τους σαν αθλητές παγκόσμιου επίπεδου είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν σε συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού. Μην ξεχνάμε επίσης ότι σε ανάλογη μορφή προπόνησης και αγώνων ουδέποτε είχαν βρεθεί Έλληνες αθλητές. Η συνολική εμπειρία μόνο θετική μπορεί να είναι. Ο Ανδρέας αν και ήταν  (όπως αρκετοί πιστεύω) στο ξεκίνημα της προετοιμασίας του, βρέθηκε γρήγορα σε ανταγωνιστικό ρυθμό, κάτι που του έλειπε από το προηγούμενο lockdown, και κατάφερε να διατηρηθεί πολύ κοντά στις καλύτερες του επιδόσεις από το περσινό ευρωπαϊκό 25αρας αλλά και να διαχειριστεί εξίσου καλά τις αρκετές κούρσες που είχε στο πρόγραμμα του καθώς και να βελτιώνεται στα τεχνικά του στοιχεία. Σημαντικό είναι δε ότι πρώτη φορά βλέπουμε υψηλές επιδόσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την αρχή της προετοιμασίας του (όπως και των υπολοίπων παίδων μας). Αντιμετώπισε, ειδικά στο βασικό του αγώνισμα 200μ μεικτής, μερικούς από τους σημαντικότερους ανταγωνιστές του και γνώρισε καλύτερα την τακτική τους και τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα τους αφού αρκετές φορές τερμάτισε μπροστά τους».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/