Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

«Υγεία και Αθλητισμός» στο Ηράκλειο και το ΟΑΚΑ, από το υφυπουργείο

Published

on

Υπάρχει μια αρχή που λέει πως για κάθε 1 ευρώ που ξοδεύει το κράτος υπέρ του αθλητισμού, αντιστοιχεί σε 1 ευρώ που εξοικονομεί από τον τομέα της υγείας. Δεν αποτελεί εφεύρημα της αθλητικής οικογένειας και των αθλούμενων, αλλά παραδοχή της επιστημονικής κοινότητας. Αθλούμενος πληθυσμός, είναι και υγιής πληθυσμός. Δε χρειάζεται να γίνουμε όλοι πρωταθλητές. Χρειάζεται όμως να βάλουμε στη ζωή μας τον αθλητισμό, όχι απλά σαν φίλαθλοι, αλλά και σαν αθλούμενοι.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης στην ημερίδα «Υγεία και Αθλητισμός» που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και θα ακολουθήσει και το ΟΑΚΑ, το 41% των παιδιών 10-12 ετών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ένας στους δύο πολίτες (51%) στη χώρα μας αθλείται σπάνια ή δεν αθλείται καθόλου και το 58% των γονέων δεν στέλνει τα παιδιά του σε αθλητικά σωματεία. Αποτελέσματα ιδιαίτερα ανησυχητικά για μία χώρα που τουλάχιστον οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την την πιο απλή, αλλά και ταυτόχρονα την πιο σημαντική άθληση που είναι το τρέξιμο.
Σκοπός της ημερίδας, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από ακαδημαϊκούς και ιατρικούς φορείς όλης της χώρας, ήταν μεταξύ άλλων η ανάδειξη:

 • της ευεργετικής δράσης της άθλησης και της εισαγωγής της στην καθημερινή ζωή όλων μας,
 • της αναγκαιότητας του προαθλητικού ελέγχου για ασφαλή άσκηση,
 • της επιμόρφωσης για διάσωση και πρώτες βοήθειες στον αθλητισμό, μέσα από το καινοτόμο πρόγραμμα «Safe In Sports»,
 • της ενημέρωσης για την ψηφιοποίηση της κάρτας υγείας αθλητή,
 • της αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας,
 • του ρόλου της οδοντιατρικής στις αθλητικές επιδόσεις κλπ.

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε κατά την έναρξή της ότι «με την ιατρική κοινότητα και την αθλητική οικογένεια ενώνουμε δυνάμεις και με τέτοιες δράσεις θα ενημερώνουμε διαρκώς την κοινωνία, προτρέποντας και παρακινώντας τη νέα γενιά, για όλες τις ευεργετικές αξίες της ασφαλούς άσκησης, της πρόληψης, της υγιεινής διατροφής και του ευ ζην», επισημαίνοντας πως: «Σύμφωνα με έρευνες, το 41% των παιδιών 10-12 ετών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης βρίσκεται στο 23%. Ένας στους δύο πολίτες (51%) στη χώρα μας αθλείται σπάνια ή δεν αθλείται καθόλου.
Στις ηλικίες 17-34 ετών στον τόπο μας, το 41% αθλείται σπάνια ή δεν αθλείται καθόλου, ενώ το 58% των γονέων απάντησε ότι κανένα από τα παιδιά τους δεν είναι μέλος κάποιου αθλητικού σωματείου.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ασκούμαστε στην καθημερινότητά μας και να αποκομίζουμε το μέγιστο από τα πολλαπλά οφέλη της άθλησης. Και αυτή την ζωτική ενασχόληση να την προσεγγίζουμε υπεύθυνα, με ασφάλεια για τον εαυτό μας και τους γύρω μας, σύμφωνα πάντα με τις τεκμηριωμένες επιστημονικές προσεγγίσεις και αναλύσεις».

Ο υφυπουργός αθλητισμού υπογράμμισε ότι «τα συμπεράσματα και τα μηνύματα της ημερίδας, που τις προσεχείς εβδομάδες θα διοργανωθεί αντίστοιχα και στην Αθήνα –στο ΟΑΚΑ- θα τα διαδώσουμε προς όφελος της καθημερινής άθλησης όλων μας και με ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε συντονισμένα για την ασφαλή εφαρμογή του «νους υγιής εν σώματι υγιεί», ευχαριστώντας θερμά, όλους όσοι εισέφεραν τη γνώση και την εμπειρία τους στην Ημερίδα, για τη συμβολή τους στην πραγματοποίησή της.

Οι ομιλητές στην ημερίδα (με αλφαβητική σειρά):

 • Δημήτρης Αγαπίου, υποδιοικητής 7ης ΥΠΕ
 • Βασίλης Αμπατζής, καθηγητής φυσικής αγωγής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
 • Γιάννης Αναστασίου, επιστημονικός συνεργάτης καρδιολογικής κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η. 
 • Χάρης Βαβουρανάκης, χειρουργός ορθοπεδικός, μέλος του ΔΣ του Π.Ι.Σ
 • Κώστας Βλασιάδης, συντονιστής οδοντίατρος 7ης ΥΠΕ, διευθυντής ΕΣΥ ΠΑ.Γ.Ν.Η.
 • Γιώργος Επιτροπάκης, δερματολόγος αφροδισιολόγος
 • Στέλιος Ζερβάκης, ειδικευόμενος καρδιολόγος ΠΑ.Γ.Ν.Η.
 • Παναγιώτα Καρδαρά, οδοντίατρος, μέλος της ΕΕΑΘΛΟ
 • Μανώλης Κουταλάς, καρδιολόγος, επιμελητής Α’ ΠΑ.Γ.Ν.Η.
 • Κατερίνα Κυρανούδη, παιδοδοντίατρος, ταμίας ΕΕΑΘΛΟ
 • Μάνος Μπόρτσης, διευθυντής μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων του 1ου παγκοσμίου φεστιβάλ υγείας και του παγκοσμίου πρωταθλήματος πινγκ πονγκ για νοσούντες με αλτσχάιμερ και πάρκισον
 • Γιώργος Παππάς, συντονιστής διευθυντής οφθαλμιατρικής κλινικής Βενιζελείου Γ.Ν.Η.
 • Αλέξανδρος Πατριανάκος, καρδιολόγος, διευθυντής ΕΣΥ ΠΑ.Γ.Ν.Η. και προέδρος ιατρικού συλλόγου Ηράκλειου
 • Γιώργος Πρινιανάκης, διευθυντής ΕΣΥ, ΜΕΘ ΠΑ.Γ.Ν.Η.
 • Χρήστος Ραχιώτης, αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ, προέδρος ΕΕΑΘΛΟ
 • Γιώργος Σουρβίνος, διευθυντής Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, καθηγητής κλινικής ιολογίας πανεπιστημίου Κρήτης
 • Σοφία Στεφανάκη, διευθύντρια ΕΣΥ παιδιατρικής Βενιζελείου Γ.Ν.Η.
 • Γιώργος Στεφανουδάκης, χειρουργός ορθοπεδικός, υπεύθυνος προγράμματος «Διάσωση και Πρώτες Βοήθειες στον Αθλητισμό – Safe in Sports»
 • Μιχάλης Σφακιανάκης, οδοντίατρος, μέλος ΔΣ οδοντιατρικού συλλόγου Ηρακλείου
 • Ιωαννίκη Τζοράκη, οδοντίατρος, μέλος ΔΣ στοματολογικής εταιρείας Κρήτης.

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το υφυπουργείο αθλητισμού, την 7η υγειονομική περιφέρεια Κρήτης, τον ιατρικό και οδοντιατρικό σύλλογο Ηρακλείου, υπό την αιγίδα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης και της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αθλητικής Οδοντιατρικής, το Εθνικό Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών, την Στοματολογική Εταιρεία Κρήτης, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και το Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Την ημερίδα χαιρέτησαν οι βουλευτές, Μάξιμος Σενετάκης και Βασίλης Κεγκέρογλου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και χρυσός Παραολυμπιονίκης μας, Γιώργος Καπελλάκης, ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης, ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ, Νεκτάριος Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, Βαγγέλης Παπαδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον τομέα αθλητισμού Κρήτης, Γιώργος Πιτσούλης, η εντεταλμένη σύμβουλος της περιφέρειας Κρήτης και προέδρος του συλλόγου ΑγκαλιάΖΩ, Γεωργία Μηλάκη, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δήμου Ηρακλείου και συντονιστής διευθυντής γαστρεντερολογικού τμήματος στο Βενιζέλειο Γ.Ν.Η, Γρηγόρης Πασπάτης, ο αντιδήμαρχος κυκλικής οικονομίας, περιβάλλοντος και αθλητισμού του σήμου Ηρακλείου, Κώστας Βαρδαβάς και η φενική γραμματέας του συλλόγου ιδιοκτητών γυμναστηρίων Ηρακλείου, Μαρία Βασιλείου.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρίζει η παρουσία των εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του προέδρου του στο περιφερειακό τμήμα Ηρακλείου, Νίκου Γιαλυτάκη, καθώς και των νεαρών πρωταθλητών, της Μαριέβα Ντασιωνάκη στην πυγμαχία και του Αντώνη Μπουμάκη στο κικ μπόξινγκ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/