Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Υποχρεωτικό το δίπλωμα εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών

Published

on

Όλος ο πλανήτης καθηλώθηκε, πέρασε αγωνιώδη λεπτά και τελικά ένιωσε λύτρωση και χαρά με το συγκλονιστικό περιστατικό του Κρίστιαν Έρικσεν, του Δανού ποδοσφαιριστή που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του αγώνα Δανία – Φινλανδία, για το Euro το βράδυ του περασμένου Σάββατου.

Η ταχύτατη ανταπόκριση στην παροχή των απαραίτητων Πρώτων Βοηθειών και η κατάρτιση όσων προσέτρεξαν στα πρώτα κρίσιμα λεπτά (συμπαίκτες του, διασώστες, γιατροί), συνετέλεσαν στην ανάνηψη του, στη σωτηρία του. Και κατέδειξαν σε εκατοντάδες εκατομμύρια φιλάθλους, στην παγκόσμια κοινωνία, πόσο αναγκαία, πόσο κρίσιμη είναι η εξειδικευμένη γνώση παροχής Πρώτων Βοηθειών, ειδικά στους αθλητικούς χώρους.

Το συγκεκριμένο, ζωτικό και διαχρονικά επίκαιρο ζήτημα, συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου ως απαραίτητο εφόδιο.

Ως υποχρεωτικό για οποιονδήποτε συναναστρέφεται στενά με τους αθλητές, ανεξαρτήτως αθλήματος και κατηγορίας και όχι μόνο κατά τη διεξαγωγή των αγώνων. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον προπονητή. Από εκείνον που καθημερινά προπονεί μικρά παιδιά στις ακαδημίες, μέχρι εκείνον που προπονεί επαγγελματίες αθλητές.

Στο άρθρο 36 παρ. 2,, για την «αναγγελία της άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή προς στη ΓΓΑ», στα απαραίτητα δικαιολογητικά συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά, για πρώτη φορά και το «δίπλωμα εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών», αναγνωρισμένο από πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο. Κάτι που δεν υπήρχε ως τώρα! Και από εδώ και πέρα, κανένας προπονητής πλέον δεν θα μπορεί να προπονεί εάν δεν κατέχει και τις συγκεκριμένες γνώσεις.

Με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου, τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΚΑΝ, Χειρουργό Ορθοπεδικό Γιώργο Στεφανουδάκη και την συνεργάτιδά του στο πρόγραμμα, Αναισθησιολόγο και Διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ Μαρίνα Καλογριδάκη, έχουμε συμφωνήσει τις δράσεις και τον τρόπο πραγματοποίησης των σεμιναρίων για χορήγηση πιστοποίησης Safe In Sports στους εκπαιδευόμενους.Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν στους περίπου 150 σταθμούς και υποσταθμούς του ΕΚΑΒ. Στόχος είναι να υπάρξουν σύντομα περίπου 1.000 πιστοποιημένοι «εκπαιδευτές – διασώστες», μέσω των σεμιναρίων που θα διεξάγονται στους χώρους των ΕΚΑΒ σε γκρουπ των 8 ατόμων, με τη συμμετοχή 1-2 προπονητών, 2-3 γυμναστών, 2-3 φυσιοθεραπευτών και 1-2 ιατρών.

Τα σεμινάρια θα περιλαμβάνουν τις εξής θεματικές ενότητες σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο:
• Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση
• Τραυματιολογία
• Επείγουσες Καταστάσεις
• Επείγουσες καταστάσεις στα παιδιά
• Περιεχόμενα Φαρμακείων

Άμεσα, μάλιστα, θα είναι έτοιμη και η ειδική ιστοσελίδα ενημέρωσης και ανάρτησης της εκπαιδευτικής ύλης, η οποία θα χορηγείται και σε έντυπη μορφή. Επιπλέον, το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών, δια του Προέδρου του, Καθηγητή Καρδιολογίας Γιώργου Κοχιαδάκη και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία βρίσκονται σε συζητήσεις μαζί μας, για να αναλάβουν την εκπαίδευση όσων στις εκάστοτε αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να έχουν τις γνώσεις χρήσης Αυτομάτων Εξωτερικών Απινιδωτών.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!