Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Υπουργική συνάντηση για «Πέλοπα» και «Φιλόδημο» με τους δήμους να κάνουν «έξωση» στον αθλητισμό

Published

on

Λευτέρης Αυγενάκη και Στέλιος Πέτσας πραγματοποίησαν συνάντηση για τα κοινά προγράμματα των υπουργείων πολιτισμού και εσωτερικών που αφορούν τον αθλητισμό, την ώρα που δήμοι σε όλη τη χώρα κάνοντας κακό προγραμματισμό, βγάζουν εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων τον… αθλητισμό.

Καλές οι εθιμοτυπικές συναντήσεις, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε και την ουσία του πράγματος. Μπράβο στην κυβέρνηση που χρηματοδοτεί την ανακαίνιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, να ελέγξει όμως την τοπική αυτοδιοίκηση που άγαρμπα και χωρίς σωστό προγραμματισμό, πετάει εκτός εγκαταστάσεων αθλητές και αθλήτριες για να προλάβει τις ημερομηνίες της επιδότησης. Δυστυχώς αυτό που προκύπτει είναι ότι όσοι επιμελούνται του προγράμματος, είναι άσχετοι από αθλητισμό. Διαφορετικά δε θα πίεζαν τους δήμους να προλάβουν εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων και προετοιμασιών να κάνουν έργα, ιδίως σε περιοχές όπου δεν υπάρχει εναλλακτική χρήση αθλητικής εγκατάστασης.

Σύμφωνα όμως με το δελτίο Τύπου που έβγαλε το υφυπουργείο αθλητισμού, όλα πηγαίνουν καλά καθώς τα δύο κυβερνητικά στελέχη είχαν πολλά να πουν σχετικά με τον «Πέλοπα» και τον «Φιλόδημο». Καμία αναφορά για τη λάθος διαχείρηση (ιδιαίτερα του «Φιλόδημου») και τη γραφειοκρατική ακαμψία από τις δημοτικές αρχές δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον αθλητισμό.

«Στη συνάντηση του υφυπουργού αθλητισμού και του αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα αυτοδιοίκησης η συζήτηση κινήθηκε με έμφαση σε τρεις βασικούς άξονες:
Ο πρώτος αφορά στην ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση της πλατφόρμας Πέλοπας, που δημιουργήθηκε από κοινού με την ΚΕΔΕ, στην οποία οι Δήμοι όλης της χώρας δηλώνουν, για πρώτη φορά, όλες τις αθλητικές τους εγκαταστάσεις και την κατάσταση αυτών. 
Όπως επισήμαναν Αυγενάκης και Πέτσας, οι υπηρεσίες βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της καταγραφής των στοιχείων, προκειμένου να υπάρξει συνολική εικόνα και, ως εκ τούτου, να μπορεί να σχεδιαστεί –στοχευμένα και αποτελεσματικά– η προτεραιοποίηση της αναβάθμισης και ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών υποδομών ανά την επικράτεια, αξιοποιώντας τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όλα αυτά θα ολοκληρώσουν για πρώτη φορά το μητρώο των αθλητικών υποδομών.

Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με τη στενότατη συνεργασία στην πλήρη αξιοποίηση όλων των διαθεσίμων χρηματοδοτικών εργαλείων του υφυπουργείου αθλητισμού και του υπουργείου εσωτερικών (πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ», ΠΔΕ, πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»), προκειμένου να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συνέργειες και να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες αθλητικών υποδομών σε όλη τη χώρα. Εδώ βέβαια υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για να αντιμετωπιστούν και όπως προαναφέραμε αφορούν τον κακό προγραμματισμό από τους δήμους.

Επιβεβαιώθηκε επίσης, η συμμετοχή του Πέτσα, στην τριήμερη εκδήλωση, που διοργανώνει το υφυπουργείο αθλητισμού, για την πρώτη «στάση» της χάραξης του «Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Αθλητισμό – Συμπαίκτες στο Μέλλον του Αθλητισμού», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, από τις 8 έως τις 10 Απριλίου 2022, με τη διεξαγωγή συνεδρίου και αθλητικής έκθεσης. 
Όπως υπογράμμισαν Αυγενάκης και Πέτσας, πρόκειται για έναν ανοιχτό διάλογο, τόσο με όλη την αθλητική οικογένεια (αθλητές, προπονητές, σωματεία, ομοσπονδίες, Ολυμπιακή και Παραολυμπιακής Επιτροπής και των λοιπών φορέων της αθλητικής κοινωνίας), όσο και με την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, τα Επιμελητήρια, τον επιχειρηματικό κόσμο, τους επαγγελματίες του αθλητισμού, καθώς και το σύνολο της κοινωνίας που υιοθετεί, ημέρα με τη ημέρα, τις πραγματικές αξίες του αθλητισμού».

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!