Connect with us

OLYMPICS

Δέσμευση για Όσλο

Published

on

Η ρητή υπόσχεση της ΔΟΕ ότι δεν πρόκειται να προσθέσει άλλα αγωνίσματα στο καλεντάρι των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων , χωρίς τη συναίνεση της διοργανώτριας πόλης, φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για την ανάληψη των Αγώνων του 2022 από το Όσλο.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Σε μία σημαντική κίνηση που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην προβληματική υποψηφιότητα της νορβηγικής πρωτεύουσας προχώρησε η διεθνής Ολυμπιακή επιτροπή, η οποία απέστειλε το τελικό σχέδιο του συμβολαίου ανάμεσα στην ίδια και στις τρεις εναπομείνασες υποψήφιες πόλεις, δηλαδή το Όσλο, το Αλμάτι και το Πεκίνο. Δυνάμει του επίσημου εγγράφου της, η ΔΟΕ δεσμεύεται σε μία σειρά από ακανθώδη ζητήματα οικονομικής κυρίως φύσεως, που αποτελούν άλλωστε το μήλο της Έριδος για τους Νορβηγούς πολιτικούς που αντιτίθενται σθεναρά στην ανάληψη των Αγώνων.

Στο σχέδιο του αυμβολαίου, που η νικήτρια πόλη θα κληθεί να υπογράψει μετά την ανάδειξή της στις 31 Ιουλίου 2015, προβλέπεται ότι η ΔΟΕ δεν θα έχει το δικαίωμα να εισάγει μονομερώς νέα αγωνίσματα στο αγωνιστικό πρόγραμμα της διοργάνωσης. Σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα, η Ολυμπιακή επιτροπή μπορούσε να προσθέτει κατά βούληση αγωνίσματα μέχρι και τρία χρόνια πριν την έναρξη της διοργάνωσης, χωρίς τη συγκατάθεση της διοργανώτριας πόλης, κάτι που αύξανε δραματικά το κόστος. Έτσι π.χ. τον Απρίλιο του 2011, τέσσερα χρόνια αφότου το Σότσι είχε αναλάβει τη φετινή διοργάνωση, η ΔΟΕ είχε προσθέσει οκτώ καινούρια αγωνίσματα, μεταξύ αυτών το άλμα με σκι των γυναικών και το παράλληλο σλάλομ στο σνόουμπορντ. Τώρα πλέον, όσες αλλαγές που γίνονται μετά τη ανάληψη και επιφέρουν «σημαντικές δυσμενείς συνέπειες» θα μπορούν να εφαρμόζονται μόνο «κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας ανάμεσα στα δύο συμβαλλόμενα μέρη».

Οι καινοτόμες αλλαγές έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τους ένθερμους υποστηρικτές των Αγώνων στη Νορβηγία, με τους επικεφαλής της εκστρατείας «Όσλο 2022» να δηλώνουν πλέον ιδιαίτερα αισιόδοξοι ενόψει της κρίσιμης συζήτησης στη βουλή που θα εγκρίνει ή θα απορρίψει την κρατική υποστήριξη στην υποψηφιότητα, εν μέσω έντονου σκεπτικισμού από τον νορβηγικό λαό. Μάλιστα πριν λίγους μήνες, οι Νορβηγοί βουλευτές είχαν δημοσιοποιήσει μία σειρά από όρους-απαιτήσεις προκειμένου να ψηφίσουν θετικά, μεταξύ των οποίων ήταν ότι οι αξιωματούχοι της ΔΟΕ θα έπρεπε να πληρώσουν οι ίδιοι για τα έξοδα διαμονής τους στο Όσλο (διαβάστε εδώ).

«Οι διευκρινίσεις που δόθηκαν σχετικά με το πρόγραμμα των Αγώνων γίνονται δεκτές με χαρά από την πλευρά μας», δήλωσε σχετικά η Έλι Γκρίμσμπι, διευθύνων σύμβουλος της εκστρατείας Όσλο 2022, και συμπλήρωσε «Για να μπορέσουμε να διοργανώσουμε πραγματικά αξέχαστους, αλλά παράλληλα και βιώσιμους, Αγώνες, θα πρέπει να προβλέψουμε όσο ακριβέστερα γίνεται το συνολικό κόστος τους».

Στην επιστολή που συνόδευσε το σχέδιο του συμβολαίου το οποίο απεστάλη στις τρεις πόλεις, η ΔΟΕ αναλύει και τη δική της οικονομική συνεισφορά προς τις οργανωτικές επιτροπές, η οποία ανέρχεται σε 684 εκατομμύρια ευρώ. Η πρωτοφανής κίνηση της ΔΟΕ, μέρος της ευρύτερης προσπάθειας να γίνει ευκολότερος ο οικονομικός σχεδιασμός από τις υποψήφιες πόλεις αποφεύγοντας «κρυφά» κόστη, έρχεται σε μια συγκυρία στην οποία ολοένα και περισσότερες πόλεις -κυρίως της δυτικής Ευρώπης- αντιτίθενται στην κοστοβόρα ανάληψη Ολυμπιακών διοργανώσεων.

Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας αναμένεται να λάβει χώρα στις 7 Ιανουαρίου στη Λοζάνη, οπότε οι τρεις υποψήφιες πόλεις θα πρέπει να παραδώσουν τους τελικούς τους φακέλους στο αρχηγείο της ΔΟΕ. Ωστόσο για το Όσλο παραμένει η… μικρή εκκρεμότητα της κρίσιμης ψηφοφορίας επί της στήριξης της υποψηφιότητας στη νορβηγική βουλή, το αποτέλεσμα της οποίας θα γίνει γνωστό στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/