Connect with us

STORY

Καρφί από την περιφέρεια

Published

on

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες, όπου ο πρωταθλητισμός έχει εγκλωβιστεί εξ’ ορισμού στην πρωτεύουσα της χώρας. Κάποια στιγμή Άρης και ΠΑΟΚ (κυρίως στο μπάσκετ) μετέφεραν τον πρωταθλητισμό 504 χιλιόμετρα βορειότερα. Σπάνια όμως μία ομάδα από την περιφέρεια, επιβάλλεται επί των πρωτευουσιάνων και διεκδικεί το πρωτάθλημα σε οποιοδήποτε άθλημα. Το… “σπάνια” είναι φέτος και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης ετοιμάζεται να γράψει ιστορία στο βόλεϊ

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Με ένα ιερό τέρας για το ελληνικό βόλεϊ στον πάγκο, τον Σάκη Μουστακίδη, μία διοίκηση που έχει όραμα να βλέπει τον Εθνικό πρωταγωνιστή και 10 από τους 15 παίκτες του ρόστερ να προέρχονται από τα σπλάχνα της ομάδας, ο Εθνικός βρίσκεται σε μία σταθερά ανοδική πορεία. Πρόπερσι τερμάτισε 8ος, πέρσι 4ος και φέτος στοχεύει να ξεπεράσει ακόμη και την καλύτερη επίδοση της ιστορίας του, που ήταν η τρίτη θέση της περιόδου 1977-78.
Ωστόσο στον Εθνικό δεν θέλουν να λένε μεγάλα λόγια. Τους αρκεί ότι η ομάδα ξανάγινε σημείο αναφοράς για την πόλη και ότι το κλειστό «Μ. Παρασκευόπουλος» γεμίζει σε κάθε αγώνα. Σήμερα βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας της Volleyleague με 24 βαθμούς και η σταθερότητά του δείχνει ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση.
Το εντυπωσιακό με την Α1 του βόλεϊ, είναι ότι πίσω από τον Εθνικό στη βαθμολογία βρίσκεται ο Φοίνικας Σύρου. Το καλοκαίρι του 2012 οι νησιώτες διεκδίκησαν τον τίτλο του πρωταθλητή στους τελικούς από τον Ηρακλή. Η σειρά πήγε στο 2-2, αλλά στον πέμπτο τελικό που αρχικά διακόπηκε και στη συνέχεια ορίστηκε είκοσι μέρες αργότερα ο Φοίνικας δεν κατέβηκε ποτέ και μηδενίστηκε. Και φέτος, όμως, είναι δυνατός και συγκαταλέγεται στα φαβορί για τον τίτλο.

Από τον Έβρο έως το Βραχάτι
Στο βόλεϊ υπάρχει παράδοση ομάδων από την περιφέρεια που κατάφεραν να πρωταγωνιστήσουν έστω και αν δεν κατέκτησαν το τρόπαιο του πρωταθλητή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ορεστιάδα, που με ηγέτη το Νίκο Σαμαρά δύο φορές άγγιξε τον τίτλο (1997, 1998), αλλά τον έχασε από τον Άρη και τον Ολυμπιακό αντίστοιχα. Νωρίτερα, οι Θρακιώτες είχαν συμμετάσχει τρεις φορές σε φάιναλ φορ ευρωπαϊκών κυπέλλων (1994, 1995, 1996) και μάλιστα είχαν αγωνιστεί στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας το 1995, όπου ηττήθηκαν από την Πάρμα.
Πέρσι στον τελικό του πρωταθλήματος βόλεϊ έφτασε ο Παμβοχαϊκός. Με έδρα το Βραχάτι Κορινθίας, αρχικά απέκλεισε τον ΠΑΟΚ στους ημιτελικούς των πλέι οφ και στους τελικούς ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με 3-1 νίκες.

Η επανάσταση της Λάρισας
Το 1988 η ΑΕΛ έγινε η πρώτη και τελευταία επαρχιακή ομάδα που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στο ποδόσφαιρο, σπάζοντας την κυριαρχία των μεγάλων ομάδων. Η δυναμική της είχε διαφανεί αρκετά νωρίτερα, καθώς το 1985 αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδος νικώντας τον ΠΑΟΚ στον τελικό του ΟΑΚΑ. Το ίδιο επίτευγμα το επανέλαβε το 2007 επικρατώντας στον τελικό τον Παναθηναϊκό.
Άλλες δύο ομάδες, η Καστορία (1980) και ο ΟΦΗ (1987) κατάφεραν να αναδειχθούν Κυπελλούχοι Ελλάδος με θύμα και στις δύο περιπτώσεις τον Ηρακλή.

Οι πρωταθλητές του Άργους
Το 2011 είναι η χρονιά – ορόσημο για τον Διομήδη Άργους. Όχι μόνο κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδος μπαίνοντας σφήνα ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, αλλά προκάλεσε αίσθηση κερδίζοντας και το ευρωπαϊκό Κύπελλο Challenge Cup αντιμετωπίζοντας στους τελικούς την ελβετική Βάκερ Τούν. Ωστόσο, η επαρχιακή ομάδα που συνδέθηκε όσο καμία με το ελληνικό χάντμπολ είναι ο Φίλιππος Βέροιας, που κατέκτησε 9 πρωταθλήματα από το 1979 έως το 2003, σε μία εποχή όμως που ΠΑΟΚ και ΑΕΚ είτε δεν υπήρχαν ως τμήματα είτε δεν πρωταγωνιστούσαν. Σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ και το πόλο, στο χάντμπολ οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν έχουν τμήματα.

Οι πρωτοπόροι της Πάτρας
Στο πόλο, από το 1951 και έπειτα τους τίτλους του πρωταθλητή τους έχουν κατακτήσει μόλις τέσσερις ομάδες, ο Εθνικός, ο Ολυμπιακός, η Βουλιαγμένη και η Γλυφάδα. Από το 1935 έως το 1950, όμως, υπερδύναμη του αθλήματος ήταν ο Ναυτικός Όμιλος Πατρών, που κατέκτησε συνολικά οκτώ πρωταθλήματα σε σύνολο 12 διοργανώσεων. Το 1995 επανήλθε στις επιτυχίες κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδος. Η δεύτερη ομάδα της περιφέρειας που κατέκτησε τίτλο στο πόλο, ήταν η Χίος το 1990.

Μόνο το Ρέθυμνο
Στο μπάσκετ η μοναδική ομάδα που διεκδίκησε τίτλο και δεν προερχόταν από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη ήταν το Ρέθυμνο, το 2007. Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό με 87-48, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά σε τελικούς στο θεσμό του Κυπέλλου.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/