Connect with us

EDITORIAL

Η δυστοκία των 4 ενισχύει το ρεύμα αλλαγής

Published

on

Οι ομοσπονδίες στίβου, μπάσκετ, υγρού στίβου και ιστιοπλοΐας, ήταν αυτές που έδωσαν το μεγαλύτερο αγώνα για να μην περάσει ο νόμος Αυγενάκη, που αφορά στις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών. Ένα μήνα μετά την καθαρογραφή του νόμου και ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, έχει ενδιαφέρον να δούμε το προεκλογικό status σε αυτές τις ομοσπονδίες.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me@ThanNikolaou

Με δεδομένο πως δε θα γίνουν εκλογές το Νοέμβριο (θέλει 45 μέρες από την προκήρυξή τους), οι πιθανότητες για να στηθούν κάλπες στις αθλητικές ομοσπονδίες το Δεκέμβριο είναι αρκετές. Σε δύο μήνες από σήμερα δηλαδή, είναι πολύ πιθανό να γνωρίζουμε τις επόμενες διοικήσεις σε αρκετές ομοσπονδίες. Μεταξύ αυτών και οι τέσσερις που πολιτικοποίησαν όσο ποτέ άλλοτε τη διαδικασία προκειμένου να περισωθούν παράγοντες που έχουν συμπληρώσει μισό αιώνα στις ίδιες καρέκλες.
Δύο μήνες πριν από τις (πιθανές) εκλογές αυτή είναι η κατάσταση στις 4 ομοσπονδίες:

Στίβος (ΣΕΓΑΣ)

Υπάρχουν δύο υποψήφιες παρατάξεις μέχρι στιγμής. Μία με υποψήφια πρόεδρο και αρκετά ονόματα συμβούλων (Αναγέννηση) και μια (ΑΚΑΣ) χωρίς υποψήφιο πρόεδρο και συμβούλους.
Από τη μια η Αναγέννηση έχει ανακοινώσει ότι η Τασούλα Κελεσίδου θα διεκδικήσει την προεδρία και με βάσει το νέο αθλητικό νόμο θα πρέπει ήδη να θεωρείται μέλος του διοικητικού συμβουλίου καθώς ακόμα και αν δεν κερδίσει, θα γίνει αντιπρόεδρος.
Από την άλλη η ΑΚΑΣ κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά της. Γνωρίζουμε σίγουρα ότι δε θα είναι υποψήφιοι οι Σεβαστής – Παναγόπουλος, οι οποίοι όμως τρέχουν όλον τον αγώνα στο προσκήνιο και το παρασκήνιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι και πριν από μερικές μέρες, ο Λάμπρος Παπακώστας τηλεφωνούσε σε παλιούς συναθλητές του ζητώντας τη στήριξη ανακοινώνοντας τους ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος. Μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει τη στήριξη που επιθυμούσε και ενδεχομένως αυτή η προεδρική υποψηφιότητα να μην περπατήσει. Από χθες ο ΣΕΓΑΣ συνεδριάζει και ενδεχομένως αύριο να προκηρύξει εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι και η ΑΚΑΣ θα γνωστοποιήσει την ομάδα που θα κατέλθει στις εκλογές εντός των επόμενων εβδομάδων.

Μπάσκετ (ΕΟΚ)

Και σε αυτήν την ομοσπονδία, ο Νο1 (Βασιλακόπουλος) και ο Νο2 (Τσαγκρώνης) δεν έχουν δικαίωμα βάσει νόμου να κατέλθουν στις εκλογές. Ο Βασιλακόπουλος έχασε τα στηρίγματά του, καθώς αρκετοί από τους προέδρους των τοπικών επιτροπών της ΕΟΚ έχουν δηλώσει στήριξη στον Παναγιώτη Φασούλα που φαίνεται πως είναι ο μόνος που κάνει προεκλογικό αγώνα.
Από την άλλη, ο Βαγγέλης Λιόλιος κινείται διατηρώντας τους τόνους χαμηλά αλλά αυτή τη στιγμή είναι το ξεκάθαρο φαβορί. Η γενιά του ευρωμπάσκετ του 2005 τον στηρίζει, ο Κώστας Παταβούκας που αποτελεί και αυτός «παιδί» του Βασιλακόπουλου τον στηρίζει ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ σημαντικό ρόλο στην κίνηση Λιόλιου έχει ο Παναγιώτης Γιαννάκης που θέλει πολύ να επιστρέψει στις Εθνικές ομάδες. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι έγινε και ραντεβού Βασιλακόπουλου – Λιόλιου ενώ το διακύβευμα σε αυτήν την ομοσπονδία είναι κυρίως Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός.

Υγρός στίβος (ΚΟΕ)

Ο πρώτος που ανακοίνωσε συνδυασμό και υποψήφιο πρόεδρο ήταν ο Κυριάκος Γιαννόπουλος. Πολύ νωρίς έκανε παρουσίαση της ομάδας του Κολυμπάμε Μαζί και του βασικού προγράμματος που θα ακολουθήσει ως διοίκηση της ΚΟΕ. Μάλιστα προχώρησε ακόμα περισσότερο έχοντας τον Γιάννη Γιαννουρή μαζί του, έναν από τους κορυφαίους προπονητές και τεχνοκράτες ο οποίος παρουσίασε την επόμενη μέρα στην ομοσπονδία του υγρού στίβου.
Από την άλλη ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος δεν μπορεί να κατέλθει βάσει νόμου, έχει φροντίσει ωστόσο να εξασφαλίσει για τον εαυτό του το ρόλο του επίτιμου προέδρου με αυξημένες αρμοδιότητες. Ο υποψήφιος που προς το παρόν φαίνεται ότι συνεργάζεται μαζί του, είναι ο Σπύρος Γιαννιώτης. Μέχρι στιγμής ο αργυρός Ολυμπιονίκης του Ρίο δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ανακοίνωση πλην της δικής του υποψηφιότητας, ενώ ο ομοσπονδιακός τεχνικός Νίκος Γέμελος φροντίζει για τον προεκλογικό αγώνα από σωματείο σε σωματείο. Στο κάδρο υπάρχει και η Βούλα Κοζομπόλη που θεωρείται «παιδί» του Δημήτρη Διαθεσόπουλου αλλά προς το παρόν δε διεκδικεί προεδρικό ρόλο. Διεκδικεί όμως τον έλεγχο του συμβουλίου ο Διαθεσόπουλος και ίσως αυτό αποτελέσει σημείο τριβής με τον Γιαννιώτη.

Ιστιοπλοΐα (ΕΙΟ)

Ίδια περίπτωση με αυτήν τη στίβου, είναι αυτή της ιστιοπλοΐας. Υπάρχει ένας υποψήφιος πρόεδρος (Γιάννης Παπαδημητρίου), μία παράταξη (Φρέσκος Άνεμος) και η καθολική στήριξη από τους εν ενεργεία ιστιοπλόους. Ο Παπαδημητρίου που είναι ο πρόεδρος του ΙΟΠ, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό περιοδεία σε όλην την Ελλάδα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει εξασφαλίσει τη στήριξη από σημαντικό αριθμό σωματείων.
Από την άλλη, Δημητρακόπουλος και Παπαθανασίου δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι και προς το παρόν δεν έχουν αποφασίσει (όπως φαίνεται) σε ποιον εκ των Νίκη Αναστασίου – Λάζαρο Τσαλίκη (έχει ήδη αποκτήσει εσωτερικό πρόβλημα στο ΝΟΘ) θα δώσουν το χρίσμα για να κατέλθει απέναντι στον Παπαδημητρίου και την Εθνική ομάδα της ιστιοπλοΐας που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αλλαγής.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες