Ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου Σεμπάστιαν Κόου, έχει δηλώσει πως ο ανώμαλος δρόμος είναι πολύ σημαντικός για την αντοχή με τον ίδιο να μη χάνει σεζόν σαν αθλητής ενώ ως παράγοντας πιέζει για την ένταξη του στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών (θερινών ή χειμερινών). Στην Ελλάδα η άποψη είναι διαφορετική…
Χθες στο Τορίνο πραγματοποιήθηκε το ευρωπαϊκό ανωμάλου και η παρουσία της ελληνικής αποστολής για άλλη μια φορά ήταν κατώτερη του μετρίου και για άλλη μια φορά αυτή η εικόνα δεν προκάλεσε την παραμικρή έκπληξη. Υπάρχει εξήγηση… Όσοι παρακολουθούν αγώνες ανωμάλου δρόμου στο εξωτερικό, είτε πρόκειται για εθνικά πρωταθλήματα, είτε για διεθνείς διοργανώσεις διαπιστώνουν ότι ο αγώνας είναι πραγματικά σε ανώμαλο δρόμο και οι συνθήκες είναι πραγματικά δύσκολες για έναν δρομέα. Ανηφόρες, κατηφόρες, λίμνες νερού, λάσπη, ακόμα και κορμούς ρίχνουν στις πίστες οι διοργανωτές για να κάνουν τη διαδρομή πιο δύσκολη. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Άαρχους, οι δρομείς ανέβηκαν μέχρι και σε σκεπή! Χθες στο Τορίνο η διαδρομή είχε πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες δρομείς δίχως την παραμικρή προετοιμασία.
Από το 2006 μέχρι το 2012 το πανελλήνιο ανωμάλου διεξάγονταν στο Ολυμπιακό κέντρο ιππασίας του Μαρκόπουλου. Από το 2013 μέχρι και φέτος στις Σκαμνιές Τρικάλων. Και στις δύο εγκαταστάσεις οι διαδρομές είναι εντελώς flat (επίπεδες) και η μόνη συνθήκη ανωμάλου που εμφανίζεται (όχι πάντα) είναι η λάσπη σε μερικά μόνο σημεία. Ο βαθμός δυσκολίας είναι σχεδόν ανύπαρκτος καθώς για τους δρομείς δεν έχει μεγάλη διαφορά από το να τρέχουν στο χλοοτάπητα ενός σταδίου.
Η χθεσινή μέτρια εικόνα της ελληνικής αποστολής, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο σοκ που υπέστησαν οι Έλληνες δρομείς μπαίνοντας στην πίστα του αγώνα. Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική εξήγηση για τα αποτελέσματα της ελληνικής αποστολής. Σημαντικό ρόλο παίζει και η προετοιμασία και όπως το επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι Έλληνες προπονητές, κανείς δεν προετοιμάζεται για να τρέξει στον ανώμαλο. Όλοι τους κάνουν ένα… πέρασμα. Προφανώς όμως, ούτε ο Γιάκομπ Ίνγκεμπριγκτσεν προετοιμάζεται για τον ανώμαλο, όμως δεν έχει χάσει σε αγώνα από το 2016 που ήταν 16 ετών και έτρεχε κόντρα σε 19χρονους. Ο Νορβηγός κάνει σωστή προετοιμασία για τον κλειστό και τον ανοιχτό στίβο και του βγαίνει φυσικά και στον ανώμαλο που όπως λέει και ο Κόου, είναι η βάση της αντοχής.
Κανένας από τους προπονητές της αποστολής, δεν χαρακτήρισε ως καλή την ελληνική παρουσία στο Τορίνο. Αξιοπρεπής ήταν μόνο η Δάφνη Λαβασσά (37η) αλλά και σε αυτό υπάρχει εξήγηση. Γυμνάζεται στις ΗΠΑ όπου ο ανώμαλος δρόμος είναι πολύ σημαντικός. Πριν αγωνιστεί χθες στο Τορίνο, είχε ήδη στα πόδια της πέντε (!) αγώνες ανωμάλου δρόμου στις ΗΠΑ τρέχοντας τον πρώτο στις 16 Σεπτεμβρίου.
Για να περιοριστεί η μετριότητα, η λύση δεν είναι να στέλνει ο ΣΕΓΑΣ μικρότερη αποστολή στο ευρωπαϊκό ανωμάλου. Τη λύση τη γνωρίζουν πολύ καλά οι προπονητές, τα έχουν πει αμέτρητες φορές στους υπεύθυνους τομεάρχες και την ΕΠΥΑ, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει η βούληση.
Το πανελλήνιο πρωταθλήμα ανωμάλου δρόμου θα συνεχίσει να γίνεται στις Σκαμνιές γιατί δεν κοστίζει τίποτα στον ΣΕΓΑΣ (καλύπτει τα έξοδα η περιφέρεια Θεσσαλίας) και οι δρομείς θα κάνουν προπόνηση σε ελαστικό τάπητα σταδίου για να τρέξουν στίβο… μάχης και το μόνο που θα μένει είναι οι φωτογραφίες με τα ρούχα της Εθνικής για τα social media.