Connect with us

EDITORIAL

Κάνοντας πολιτική πάνω στα όνειρα των παιδιών

Published

on

Πριν από μερικές μέρες τόσο το inhouse όσο και το outsourcing γραφείο Τύπου του ΣΕΓΑΣ, επιχείρησαν να θριαμβολογήσουν πατώντας πάνω στο νούμερο 747 για να αναδείξουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Το 747 είναι παγκοσμίως γνωστό ως το πρώτο τζάμπο τζετ. Tο μεγαλύτερο αεροπλάνο που κατασκευάστηκε από την Μπόινγκ για τις commercial (όπως λένε τις επιβατικές) πτήσεις.
‘Ολως τυχαίως, το 747 είναι και το νούμερο που ανακοίνωσε ο ΣΕΓΑΣ στο τζάμπο πρόγραμμα επιλέκτων σε όλη την Ελλάδα. Αναλύσαμε το ανεφάρμοστο του επιχειρήματος που η έμπνευση του αφορά επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, αλλά παραλείψαμε να αναφερθούμε στον αντίκτυπο που έχει στα ίδια τα παιδιά, γιατί όταν αναφερόμαστε σε αθλητές και αθλήτριες 14-17 ετών, τότε μιλάμε για παιδιά.
Μετά το άρθρο του Sportsfeed, «Το ανεφάρμοστο – επικοινωνιακό για 747 αθλητές και αθλήτριες» δεχθήκαμε αρκετά emails από γονείς που μας τόνισαν αυτό ακριβώς που εμείς ξεχάσαμε. Ξεχωρίσαμε ένα που ήταν και το πιο ήπιο στην έκφραση αλλά ταυτόχρονα και το πιο στενάχωρο:

«Θα ήθελα συμπληρωματικά του άρθρου σας να προσθέσω την μη δίκαιη (σε σχέση τα καθαρά αγωνιστικά κριτήρια της εισαγωγής των επιλεγμένων αθλητών στα κλιμάκια,) επιλογή. Έχοντας μια κόρη γεννημένη το 2007 και με τις εξής επιδόσεις το 2021, δεν ήταν μέσα στις επιλογές. (σ.σ. βγάλαμε την ακριβή θέση που τερμάτισε η 14χρονη για να διατηρήσουμε την ανωνυμία της)
– 5αδα στο πανελλήνιο 1.200μετρα (3η καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα στις γεννημένες το 2007 αθλήτριες)
– 5αδα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στη σκυτάλη 4Χ1200 μέτρα
– 7η στους διασυλλογικός Κ18 στα 1500 μέτρα
– 1η στο γκαλά στίβου του Παναθηναϊκού στο Γαλάτσι
– 1η στο μίτινγκ Τάσος Ξένος στον Χολαργό
– 20αδα θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου στα Τρίκαλα.
Τι να απαντήσω σαν γονιός στην ερώτηση της γιατί δεν είναι στην επιλογή όταν διαβάζει ονόματα με χειρότερες επιδόσεις από αυτή;
Τι να απαντήσω στο ερώτημα της, το πώς θα διεκδικήσει το δίκιο της και το γιατί η προσπάθεια της και οι στερήσεις της, με αποδεδειγμένα επιχειρήματα , δεν επιβραβεύτηκε από τις αρμόδιες αρχές;».

Ο συγκεκριμένος γονιός όπως και πολλοί άλλοι δεν έχουν απάντηση να δώσουν στο παιδί τους, που αντί να καθηλώνεται μπροστά σε έναν υπολογιστή ή μια τηλεόραση στον ελεύθερο του χρόνο, τρέχει στα στάδια γιατί αγαπά το στίβο και ονειρεύεται να γίνει η επόμενη Στεφανίδη, ο επόμενος Τεντόγλου…
Απάντηση όμως που ο γονιός θα καταλάβει υπάρχει. Όλα γίνονται για την πολιτική και την επικοινωνία. Μια ανάγνωση στα κριτήρια αρκεί να καταλάβει κάποιος πολύ εύκολα πως δεν υπάρχει αξιοκρατία και όλα είναι στο χέρι του εκάστοτε τεχνικού συμβούλου της ΕΑΣ.

Τα κριτήρια του ΣΕΓΑΣ:

«Για την αρχική επιλογή ελήφθησαν υπ΄όψιν εκτός από τις αγωνιστικές επιδόσεις των αθλητών – αθλητριών και οι αντίστοιχες τοπικές συνθήκες των σωματείων, η υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή για την προετοιμασία των αθλητών – αθλητριών, αλλά και οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν λόγω της πανδημίας στη συμμετοχή σε προπονήσεις, αγώνες και μαζικές μετακινήσεις»

Πως είναι μετρήσιμη η υλικοτεχνική υποδομή; Αν έχει βάρη κάποιος χάνει πόντους και τους κερδίζει αυτός που σηκώνει τσιμεντωμένους τενεκέδες; Αυτός που τρέχει σε ελαστικό τάπητα έχει μειονέκτημα από αυτόν που τρέχει μόνο σε χώμα; Αν κάποιος ζει στο Νευροκόπι που είναι το πιο κρύο μέρος στην Ελλάδα, πριμοδοτείται επιπλέον από έναν Χανιώτη που μέχρι και το Νοέμβριο έχει 26 βαθμούς Κελσίου;

Η ιδέα του προγράμματος είναι καλή. Ιδίως αν εκτελεστεί όπως την εμπνεύστηκαν κάποιοι το 2019. Το τζάμπο 747 που επικοινώνησε ο ΣΕΓΑΣ είναι μια κοροϊδία για τα σωματεία και το χειρότερο από όλα, ποδοπατά με τις μικροπολιτικές των τεχνικών συμβούλων του, τα όνειρα παιδιών.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/