Connect with us

OLYMPICS

Η μέρα που όλος ο πλάνητης δάκρυσε στο άναμα του Ολυμπιακού βωμού

Published

on

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στη Αθήνα είναι η καλύτερη που έχει γίνει ποτέ και δύσκολα θα υπάρξει κάποια που θα την πλησιάσει (μόνο το Πεκίνο το 2008). Η στιγμή όμως που ο Μοχάμεντ Άλι άναψε τον Ολυμπιακό βωμό στους Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα, είναι μακράν τη δεύτερης, η πιο συγκινητική. Συνέβει σήμερα πριν από 22 χρόνια…

Από εκείνη την ημέρα και μετά, ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος που είναι αυτός που ανάβει το βωμό, παραμένει κρυφός από τους διοργανωτές που θέλουν να δημιουργιούν ίντριγκα και σασπένς. Όλα ξεκίνησαν από τον Μοχάμεντ Άλι και την ιδέα του παραγωγού της τελετής έναρξης, Ντι Έμπερσολ ο οποίος πήγε κόντρα στην επιθυμια του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, Μπίλι Πέιν που ήθελε έναν άλλον μυθικό πυγμάχο, τον Εβάντερ Χόλιφιλντ. «Ο Μοχάμεντ Άλι με εξαίρεση τον Πάπα είναι η πιο αγαπητή προσωπικότητα παγκοσμίως. Στον τρίτο κόσμο είναι ήρωας, για τους μουσουλμάνους επίσης είναι μια ηρωική μορφή και για όλους τους Αμερικανούς είναι κάποιος που δε δίστασε να πάει φυλακή προκειμένου να μην προδώσει τις αρχές του» έχει δηλώσει ο Έμπερσον στη Γουάσινγκτον Ποστ που τελικά πέρασε το δικό και κράτησε μυστική την παρουσία του Μοχάμεντ Αλι καθόλη τη διάρκεια κάνοντας τις πρόβες μέσα στο σκοτάδι και όταν δεν υπήρχε κανένας στο στάδιο.
Τελικά, στις 19 Ιουλίου, ο Εβάντερ Χόλιφιλντ εμφανίστηκε στο Ολυμπιακό στάδιο της Ατλάντα, έτρεξε ένα γύρο μαζί με τη Βούλα Πατουλίδου και έδωσαν την Ολυμπιακή φλόγα στην κολυμβήτρια Τζάνετ Έβανς. Αυτή ανέβηκε στο βωμό και έδωσε τη φλόγα στο μύθο υπό τους ήχους της μουσικής του Βασίλη Πολυδούρη (ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες παγκοσμίως, πέθανε το 2006) και άναψε το βωμό σε μια στιγμή που όλος ο πλανήτης δάκρυσε βλέποντας τον Άλι που δεν πτοήθηκε από την ασθένεια του πάρκινσον, να ανάβει το βωμό…
Λίγες μέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια του αγώνα μπάσκετ ΗΠΑ – Γιουγκοσλαβία έλαβε το μετάλλιο που είχε κερδίσει στους Ολυμπιακούς της Ρώμης και το είχε χάσει.

ΥΓ. Οι ρετρό ιστορίες και τα… σαν σήμερα, δεν είναι κάτι που συνηθίζει το Sportsfeed, όμως η συγκεκριμένη στιγμή είναι πραγματικά αξεπέραστη.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/