Connect with us

OLYMPICS

Έρχεται το τέλος των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Published

on

Η κλιματική αλλαγή (κυρίως) αλλά και το υψηλό κόστος διοργάνωσης, έχει οδηγήσει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να επεξεργαστεί ήδη τα σενάρια που αφορούν το μέλλον των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που δε φαίνεται βιώσιμο υπό την μορφή που γνωρίζουμε.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Οι υπερκοστολογημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες ανήκουν στο παρελθόν, από τη στιγμή που η ΔΟΕ αναγκάστηκε να χαμηλώσει τον πήχη των απαιτήσεων της, ελλείψει ενδιαφερόμενων να πληρώνουν τις υπηρεσίες πολυτελείας που απαιτούσαν οι «αθάνατοι» (κυρίως για τον εαυτό τους).
Οι πρώτοι αγώνες της ΔΟΕ που θα οδηγηθούν στην κατάργηση είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νεότητας. Όπως δείχνουν τα πράγματα το Ντακάρ (Σενεγάλη) θα είναι η τελευταία πόλη που θα φιλοξενήσει μία διοργάνωση που είχε εμπνευστεί ο Ζακ Ρογκ για να καλλιεργηθεί το Ολυμπιακό ιδεώδες στη νεολαία, όμως και αυτήν τη διοργάνωση η ΔΟΕ κατάφερε να τη μετατρέψει σε επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα ασύμφορη για τη διοργανώτρια χώρα αφού οι χορηγοί και τα έσοδα από τα εισιτήρια δεν καλύπτουν το κόστος.
Σημαντικότερο είναι το πρόβλημα που υπάρχει με τους χειμερινούς Ολυμπιακούς που είναι και σημαντικότερη διοργάνωση. Η κλιματική αλλαγή είναι ο μεγάλος εχθρός της καθώς σε έρευνα που πραγματοποίησε η ΔΟΕ, προέκυψε ότι σε 15 χώρες σε όλον τον πλανήτη, υπάρχει το 80% (τουλάχιστον) των τοποθεσιών που μπορούν να φιλοξενήσουν χειμερινούς Ολυμπιακούς. Μέχρι το 2050, οι 15 χώρες θα γίνουν 12 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και οι επιλογές της ΔΟΕ ακόμα λιγότερες.
Τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η ΔΟΕ και δημοσιεύθηκαν στο επίσημο site της από τον επί πολλά έτη ανταποκριτή του Associated Press, Στιβ Γουίλσον, είναι δύο. Το πρώτο που είναι και το αισιόδοξο, θέλει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς να διεξάγονται με… rotation στις ίδιες χώρες (που διαθέτουν τον κατάλληλο καιρό). Το δεύτερο είναι η κατάργηση των χειμερινών Ολυμπιακών όπως τους γνωρίζουμε και η διάσπαση τους προκειμένου να γίνουν πιο οικονομικοί και να διοργανώνονται σε συνεργασία με τις παγκόσμιες ομοσπονδίες.
Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του Κριστόφ Ντουμπί, που είναι εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ: «Μέχρι το 2050 οι χειμερινοί Ολυμπιακοί θα πάψουν να υφίστανται υπό τη μορφή που έχουν και θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες εκείνης της εποχής. Μερικές φορές ο μακροχρόνιος προγραμματισμός είναι απαραίτητος και χρειάζονται άμεσες ενέργειες. Νομίζω ότι για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες είμαστε σε ένα σημείο που αυτό χρειάζεται να γίνει. Πρέπει να βρούμε κάποιες πραγματικά συναρπαστικές εξελίξεις για το άμεσο μέλλον».

Το σενάριο της… αποσυναρμολόγησης των χειμερινών Ολυμπιακών

Το σενάριο της εκ περιτροπής διοργάνωσης των χειμερινών φαντάζει ιδανικό για τη ΔΟΕ, όμως ποια χώρα θα θελήσει να χρεωθεί αυτόν τον… αγχωτικό ρόλο; Αντιθέτως το σενάριο της αποσυναρμολόγησης των Αγώνων είναι το πλέον πιθανό. Ο Στιβ Γουίλσον στο άρθρο του στο Olympics.com αναφέρει: «Η ιδέα είναι να εισαχθεί ένα αποκεντρωμένο σύστημα στο οποίο το κόστος διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων θα βασίζεται στο κόστος που σχετίζεται με τα παγκόσμια πρωταθλήματα σε κάθε άθλημα» γράφει ο Γουίλσον σημειώνοντας ότι: «το κόστος διοργάνωησης ορισμένων Ολυμπιακών αθλημάτων ήταν τέσσερις φορές υψηλότερο από ό,τι στα παγκόσμια πρωταθλήματα. Δεν υπάρχει λόγος για τέτοια διαφορά στο κόστος.Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ‘ωραίο να έχεις’ και ‘πρέπει να έχεις’».
Συνεχίζοντας αναφέρεται στον… τρόπο: «Η διοργάνωση ορισμένων Ολυμπιακών αθλημάτων θα ανατεθεί σε έμπειρες παγκόσμιες και εθνικές ομοσπονδίες που διοργανώνουν παγκόσμια πρωταθλήματα και κύπελλα. Οι προμήθειες θα αφεθούν σε ξεχωριστές οργανωτικές επιτροπές σε κάθε έναν από τους χώρους. Οι οικοδεσπότες θα συνεργάζονται με τοπικούς χορηγούς νωρίτερα για να κλειδώνουν τα έσοδα για τους προϋπολογισμούς των αγώνων τους. Τα μεγάλα κονδύλια του προϋπολογισμού θα είναι προκαταβολικά για να αμβλυνθούν οι οικονομικές πιέσεις. Αυτή είναι μια εντελώς νέα ιδέα για Ολυμπιακούς Αγώνες κάθε είδους. Δεν προβλέπει καμία απαίτηση για ένα Ολυμπιακό Χωριό και δημιουργεί έναν κόμβο για τους Αγώνες όπου κι αν είναι οι Αγώνες στον πάγο – κέρλινγ, χόκεϊ επί πάγου και οι κλάδοι του πατινάζ – και αφήνει τα γεγονότα του χιονιού να διανεμηθούν ευρέως. Αυτό περιλαμβάνει αλπικό σκι, δίαθλο, τα ελκηθροεϊδή, σκανδιναβικό σκι, freestyle και snowboard και ούτω καθεξής. Δεν θα είναι παραδοσιακοί χειμερινοί Ολυμπιακοί, αλλά περισσότερο μια συλλογή διοργανώσεων επιπέδου παγκοσμίων πρωταθλημάτων που συνδέονται μεταξύ τους με ένα κοινό πρόγραμμα, γραφικά και τηλεοπτική κάλυψη. Μπορεί να είναι καλύτερο ή και όχι, αλλά είναι μια βιώσιμη μελλοντική ιδέα, στην οποία το Ολυμπιακό πρόγραμμα θα μπορούσε να απογειωθεί πλήρως για να δημιουργήσει πρόγραμμα – κάλυψη 24 ώρες την ημέρα με τη φιλοξενία σε πολλές χώρες και διάφορες ηπείρους σε διάστημα δύο εβδομάδων».

Όσο ριζοσπαστικό και αν ακούγεται το παραπάνω σενάριο, δημοσιεύθηκε στο site της ΔΟΕν και αποτελεί το preview από αυτό που έρχεται στο κοντινό μέλλον…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/