Connect with us

EDITORIAL

Σε κατάσταση πανικού

Published

on

Είναι σε κατάσταση πανικού, προσπαθούν από κάπου να πιαστούν για να σταματήσουν την διαφαινόμενη ελεύθερη πτώση τους, το «εγώ» τους αρνείται να δεχθεί πως μετά από τρεις δεκαετίες ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και της αποχώρησής τους από την ηγεσία της ομοσπονδίας.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me@ThanNikolaou

Όλα αυτά λένε άνθρωποι που τους γνωρίζουν καλά, που έχουν συνεργαστεί μαζί τους και που κάποιοι από αυτούς προβληματίζονται σοβαρά με την εμμονή τους να παραμείνουν άλλοι για 6η και άλλοι για 7η τετραετία στην ηγεσία του ΣΕΓΑΣ.

Εμείς πάντως το βλέπουμε λίγο διαφορετικά, λίγο πιο ξεκάθαρα, καθώς αυτή είναι και η δουλειά μας, να ερευνούμε, να καταγράφουμε, να ενημερώνουμε, να αποκαλύπτουμε και να σχολιάζουμε, πάντα επώνυμα. Ούτε γραφείο Tύπου κάποιας ομοσπονδίας ή κάποιας άλλης αρχής υπήρξαμε ποτέ, ούτε ύποπτες συναλλαγές έχουμε, ούτε εντολές παίρνουμε από κάποιον. Αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά και ο πρόεδρος και ο γενικός, αλλά κάτι πρέπει να κάνουν, κάτι να πουν, ακόμη και να συκοφαντήσουν. Όπως έγινε και με την επιστολή που στάλθηκε χθες σε ενώσεις, σωματεία και προπονητές από το γενικό γραμματέα του ΣΕΓΑΣ, ώστε να μην καταρρεύσει το ηθικό και των τελευταίων πιστών… 

Για τις συκοφαντίες περί παραπληροφόρησης, συμφερόντων, διαπλοκής και λοιπά θα αποφανθεί η δικαιοσύνη. Ο κόσμος όμως πρέπει να ξέρει και ξέρει πως εμείς έχουμε το προνόμιο να είμαστε ανεξάρτητοι και να υπηρετούμε την δημοσιογραφία. Να μιλάμε και να ακούμε όλες τις πλευρές, να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας, προνόμιο όμως που συνοδεύεται και με τη μεγάλη ευθύνη να ενημερώνουμε αξιόπιστα και αντικειμενικά το αναγνωστικό κοινό. Και με πολύ υπερηφάνεια μπορούμε να πούμε πως είναι μεγάλο το κοινό μας. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες που καθημερινά ενημερώνονται από το Sportsfeed και αυξάνονται επιλέγοντας ανεξάρτητη ενημέρωση, γι αυτό νιώθουμε και μεγαλύτερη ευθύνη να υπηρετήσουμε την αλήθεια.

Από την πρώτη στιγμή που άρχισε να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ρεπορτάζ των εκλογών στις αθλητικές ομοσπονδίες, το πρώτο και βασικό ερώτημα που θέσαμε εκφράζοντας την συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών μας, των φιλάθλων, των αθλητών, των προπονητών αλλά και των ενεργών σωματείων, ήταν και παραμένει ένα: ΓΙΑΤΙ κάποιος που έχει ξεπεράσει τα 70 του χρόνια και που έχει ηγηθεί αθλητικής ομοσπονδίας τρεις και τέσσερις δεκαετίες, που ο νόμος πλέον δεν του το επιτρέπει, θέλει τόσο απεγνωσμένα να παρατείνει την θητεία του για άλλη μία τετραετία. Κάποια αληθινή και πειστική απάντηση δεν δόθηκε ποτέ. Θα έρθει η ώρα όμως και γι αυτό το ρεπορτάζ.

Η θέση του προέδρου, του γενικού, του μέλους ΔΣ, είναι αμισθί και εθελοντική. Οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της σημερινής εποχής είναι πέρα από κάθε δυνατότητα που έχουν να ανταποκριθούν στελέχη της δεκαετίας του ’70 και του ’80. Ο κορεσμός μετά από τρεις δεκαετίες είναι δεδομένος όπως και αν λέγεται αυτός που βρίσκεται στην ηγεσία αθλητικής ομοσπονδίας από την δεκαετία του 1980. Νέοι άνθρωποι του χώρου, παλιοί πρωταθλητές, πρόεδροι ενεργών σωματείων που πρωταγωνιστούν, διακεκριμένα στελέχη, προσωπικότητες και επιστήμονες από διάφορους χώρους, εμφανίστηκαν δημόσια με μία κίνηση και είναι έτοιμοι να αποτελέσουν την διάδοχη κατάσταση. Γιατί τέλος πάντων το παλιό έχει γαντζωθεί στις καρέκλες και δεν αποδέχεται τη νέα πραγματικότητά;
Όπως δεν υπάρχει αθανασία στη ζωή, έτσι δεν υπάρχει και ισόβια ηγεσία στη δημοκρατία. 

Απάντηση ακόμη μπορεί να μην έχουμε να σας δώσουμε στο παραπάνω αρχικό ερώτημα, όμως επειδή το βλέπουμε λίγο πιο ουδέτερα μπορούμε να δούμε τι είναι αυτό που προκαλεί πανικό, παραλήρημα, αήθεις απειλές πρός πάσα κατεύθυνση και ακατάσχετη παραπληροφόρηση στην οποία επιδίδεται εδώ και μήνες η διοικητική ηγεσία της ομοσπονδίας του στίβου. Η εξήγηση είναι απλή και είναι η πραγματική, το λέμε και το υπογράφουμε: Η διοικητική ηγεσία της ομοσπονδίας του στίβου είναι όπως ο αθλητής. Επί τρεις δεκαετίες έκαναν μόνοι τους προετοιμασία και τώρα που ήρθε η ώρα να κάνουν τον πρώτο τους αγώνα με αντίπαλο δεν ξέρουν πως να το διαχειριστούν.
Μέχρι τώρα έκαναν κάποια προπονητικά τέστ, χωρίς να τους βλέπει κανείς, χωρίς να τους ελέγχει κανείς, χωρίς να υπάρχουν κριτές, χωρίς να υπάρχουν δημοσιογράφοι. Οπότε, είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν τα πράγματα όπως τους βόλευε και κανείς να μην μπορεί να τους αξιολογήσει. Τώρα όμως μπαίνουν σε αγώνα και είναι αγώνας υψηλού επιπέδου, «παγκοσμίου πρωταθλήματος», με πρωτόγνωρες συνθήκες γι αυτούς και απειρία που αναπάντεχα οδηγεί σε λάθη, σε επιπόλαιες αντιδράσεις, σε πανικό και ανεκδιήγητες συμπεριφορές από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας.

Δεν τον κατηγορούμε, ο άνθρωπος για πρώτη φορά στη ζωή του θα τρέξει σε αγώνα. Μέχρι τώρα δεν ήξερε πως είναι να έχεις αντίπαλο, δεν ήξερε τι τακτική πρέπει να ακολουθήσει στον αγώνα, δεν ήξερε ούτε τις δυνατότητές του και πόσο μπορεί να αντέξει, γιατί δεν είχε συγκριθεί ποτέ με κάποιον, οπότε θέλουμε να πιστεύουμε πως όλα αυτά που κάνει είναι τα λάθη του πρωτάρη. Όποιος και να ήταν στην θέση του ενδεχομένως να έκανε τα ίδια λάθη. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ακόμη και η αρχή του στην ηγεσία έγινε εντελώς ξαφνικά.

Ήταν το 1997 που από διευθυντής του τότε υφυπουργού αθλητισμού Ανδρέα Φούρα βρέθηκε εν μία νυκτί και μέσω πρωτοδικείου να είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου. Με διαδικασίες εξπρές όλα αυτά και χωρίς αντίπαλο. Είχε φροντίσει για όλα ο τότε υφυπουργός αθλητισμού που ήξερε τον τρόπο. Από τότε μέχρι σήμερα ο γενικός θεωρεί πως η ομοσπονδία είναι ιδιοκτησία του. Δικαίωμά του να το πιστεύει, όμως δεν του ανήκει, γιατί είμαστε στην Ελλάδα. Ίσως ο αντίστοιχος γενικός στην Βόρεια Κορέα να έχει κάθε δικαίωμα να το πιστεύει, όμως εδώ είναι Ελλάδα. Εμείς ρεπορτάζ κάνουμε και όταν αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να γίνει η αναγκαία αθλητική μεταρρύθμιση και η Ελλάδα να παραμείνει λίκνο της δημοκρατίας, το καλύψαμε και το υποστηρίξαμε, γιατί αυτή είναι η δουλειά μας, επαναλαμβάνουμε.

Σίγουρα πάντως δεν παραπληροφορούμε και ευχαριστούμε τον γενικό γραμματέα του ΣΕΓΑΣ που σε κάθε του ανακοίνωση το επιβεβαιώνει, αφού γράφει ακατάσχετα, απρόσεκτα, ανυπόστατα με συνέπεια να εκτίθεται συνεχώς και να επιβεβαιώνει την κατάρρευση του συστήματος που με κόπο έχτιζε τρεις δεκαετίες. Η προπαγάνδα ξέρουμε όλοι που παραπέμπει και προφανώς ο γενικός κάθε φορά που θέλει να ετοιμάσει μία επιστολή, στέκεται μπροστά στον καθρέφτη και γράφει ότι βλέπει στον εαυτό του.

Δυσκολεύεται να ομολογήσει πως η λίστα με τα 33 ονόματα των προτεινόμενων για απόσπαση που δημοσιεύσαμε είναι η πραγματική και χάνεται στην προσπάθεια να εξηγήσει πως είναι λάθος ο τρόπος που παρουσιάστηκε. Κύριε γενικέ η παρουσίαση της είδησης είναι δική μας δουλειά όχι δική σας. Κοιτάξτε να κάνετε σωστά την δική σας δουλειά, γιατί όπως φαίνεται από τα γεγονότα εμείς μάλλον την κάνουμε σωστά, αφού έστω και με τεχνάσματα παραδεχθήκατε πως η λίστα που δημοσιεύθηκε είναι η σωστή.

Όπως επίσης παρότι η ομοσπονδία ετησίως ξοδεύει 200.000 ευρώ για νομικές υπηρεσίες (ούτε πολυεθνικές στην Ελλάδα δεν ξοδεύουν τόσα), μία σωστή νομική εξήγηση ολόκληρη διοίκηση δεν βρήκε να δώσει για να δικαιολογήσει την παράτυπη λειτουργία των 5 Ενώσεων ΣΕΓΑΣ. Η απάντηση που προσπάθησε να δώσει ακόμη και για κάποιον που δεν καταλαβαίνει από άρθρα και νόμους είναι ξεκάθαρη ομολογία πως οι 5 Ενώσεις θα πρέπει να πάψουν να υφίστανται, αλλά αυτό είναι δουλειά της ΓΓΑ και της ομοσπονδίας όχι δική μας.
Εμείς απλά το ερευνήσαμε και δημοσιεύσαμε αυτό που γράφει το καταστατικό του ΣΕΓΑΣ στο άρθρο 30. Με πολύ σαφήνεια αναφέρει πως μία Ένωση πρέπει να έχει τουλάχιστον 10 σωματεία από τα οποία τουλάχιστον το 50% να έχει δικαίωμα ψήφου. Δεν αναφέρει τουλάχιστον 10 σωματεία από τα οποία τουλάχιστον 5 να έχουν δικαίωμα ψήφου! Στοιχειώδης γνώση της ελληνικής γλώσσας αρκεί για την ερμηνεία. Ακόμα και αν άλλο ήθελαν να νομοθετήσουν, χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως χειρίζεται κανείς τα θέματα του όταν δεν ελέγχεται από κανέναν, δεν παύει το κείμενο του καταστατικού να είναι σαφές.

Και κλείνουμε με την θλιβερή αποκάλυψη που έγινε από τον ίδιο τον «πρόεδρο», όπως του αρέσει να τον αποκαλούν, η οποία δείχνει και τον χαρακτήρα του. Κάθε φορά που δεν έχει απάντηση, κάθε φορά που κάποιος θα βγει να πει αλήθειες, αρχίζουν να εκτοξεύονται απειλές προς πάσα κατεύθυνση, για να μην αποκαλυφθεί πως η συγκεκριμένη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ που αν και εδώ και τρεις δεκαετίες διαχειρίζεται 7 και πλέον εκατομμύρια ευρώ ετησίως, μόνο ελάχιστα ποσά από αυτά τα χρήματα τα διαθέτει για προετοιμασίες αθλητών, για αμοιβές προπονητών, για στήριξη αθλητών, για ενίσχυση σωματείων.

Ξέρουμε, η αλήθεια πονάει. Συγνώμη που την αποκαλύπτουμε, την δουλειά μας κάνουμε. Είναι ιερή υποχρέωσή μας απέναντι στην κοινωνία και στους συμπολίτες μας.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες