Connect with us

EDITORIAL

Τα 10 γεγονότα που ξεχώρισαν στον παγκόσμιο αθλητισμό το 2020

Published

on

Η πανδημία οδήγησε σε πολλές εκπλήξεις (δυσάρεστες ή ευχάριστες) μέσα στο 2020, με πρώτη αυτή της αναβολής των Ολυμπιακών ενώ οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν σαν… ντόμινο.

των Παναγιώτη Βότση & Πηνελόπης Γκιώνη
[email protected][email protected]

Η ιστορική στιγμή της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων σημάδεψε τη χρονιά που ολοκληρώνεται η οποία ήταν δυστυχώς μία… κακή χρονιά για τον αθλητισμό. Πρωταθλήματα αναβάλλονταν το ένα μετά το άλλο, η αθλητική δραστηριότητα πάγωσε, μεγάλοι θρύλοι του αθλητισμού έφυγαν από τη ζωή, ένα ολόκληρο άθλημα αποκαθηλώθηκε. Βέβαια, δεν έλειψαν και τα θετικά στοιχεία όπως καινοτομίες, μηνύματα ελπίδας και, φυσικά, η υπερπροσπάθεια.

Αναβολή Ολυμπιακών Αγώνων

Αδιαμφισβήτητα, ήταν το μεγαλύτερο γεγονός μέσα στο 2020. Στις 24 Μαρτίου, και ενώ ο κορονοϊός έσπερνε τον πανικό παγκοσμίως, η ΔΟΕ ήρθε σε συμφωνία με τους Ιάπωνες και αποφάσισαν το «Τόκιο 2021». Για πρώτη φορά αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, χωρίς να βρίσκεται ο κόσμος σε κατάσταση πολέμου. Ιστορική στιγμή αλλά θλιβερή συγκυρία. Για ιστορικούς αλλά κυρίως για οικονομικούς λόγους, οι Αγώνες αν και θα διεξαχθούν το 2021, θα αποκαλούνται Τόκιο 2020 καθώς το branding σε όλες τις εγκαταστάσεις, το διαδίκτυο, τα ΜΜΕ και την πόλη θα παραμείνει το ίδιο.

Αναβολές/ακυρώσεις μεγάλων διοργανώσεις

Ήδη πριν την αναβολή των Ολυμπιακών, μεγάλες διοργανώσεις όπως παγκόσμια ή ηπειρωτικά οδηγούνταν με μαθηματική ακρίβεια στην αναβολή. Μετά την αναβολή των Ολυμπιακών, η αγωνιστική δραστηριότητα έκανε παύση παγκοσμίως και αρκετές διοργανώσεις έμειναν στον… πάγο καθώς ο επαναπρογραμματισμός τους δεν ήταν τελικά εφικτός. Παγκόσμια πρωταθλήματα των δημοφιλέστερων αθλημάτων, όπως ο στίβος και ο υγρός στίβος, αναβλήθηκαν και μεταφέρθηκαν ενώ άλλες διοργανώσεις, όπως το Γουίμπλεντον, δυστυχώς ακυρώθηκαν.

Κανείς δεν είναι αήττητος

Το μεγαλύτερο σερί στον παγκόσμιο αθλητισμό έλαβε τέλος με τον Γάλλο τζουντόκα Τέντι Ρινέρ να χάνει για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, στο γκραν σλαμ του Παρισιού τον Φεβρουάριο. Αργότερα, ο… εξωγήινος Κενυάτης μαραθωνοδρόμος Έλιουντ Κιπτσόγκε αποδείχθηκε τελικά… γήινος και στο μαραθώνιο του Λονδίνου, τον Οκτώβριο, ηττήθηκε για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια και 10 συνεχόμενες νίκες. Ουδείς ανίκητος στον αθλητισμό…

Η επιστροφή της Ίκεε και το μήνυμα ελπίδας

Μια νικήτρια της μάχης με τον καρκίνο έγινε το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων της ελπίδας. Η Γιαπωνέζα κολυμβήτρια, Ρικάκο Ίκεε, ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση για τους Αγώνες του Τόκιο 2020 ανάβοντας την Ολυμπιακή φλόγα, δίνοντας το μήνυμα της ελπίδας. Η 18χρονη μετά από μία μεγάλη μάχη με τη λευχαιμία κατάφερε να βγει νικήτρια και να επιστρέψει μάλιστα και στις προπονήσεις, κάτι που αυτόματα την έκανε σύμβολο πίστης και αισιοδοξίας.

Η χρονιά των καινοτομιών

Οι ειδικές συνθήκες χρειάζονται και ειδικές λύσεις. Οι άνθρωποι του αθλητισμού κατάφεραν να καινοτομήσουν και να φέρουν πιο κοντά τους ανθρώπους, όσο μακριά κι αν ήταν. To Ultimate Garden Clash, η ιδέα του Ολυμπιονίκη του επι κοντώ Ρενό Λαβιλενί, αποτέλεσε την αρχή για μία σειρά διαδικτυακών αγώνων με μεγάλο ενδιαφέρον. Έπειτα, μεγάλα μίτινγκ όπως αυτό του ντάιαμοντ του Μονακό για παράδειγμα καινοτόμησαν εξίσου, με την τεχνολογία να είναι ο Νο1 βοηθός τους. Παράλληλα, τα e-sports όπως και οι virtual αγώνες (δρόμου για παράδειγμα) βρήκαν τη θέση τους μέσα στη χρονιά που πέρασε και ενδεχομένως να παραμείνουν.

Η «φούσκα», το νέο must διοργάνωσης αγώνων

Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω στη διοργάνωση αγώνων και από την πρώτη αποσυμπίεση το Μάιο-Ιούνιο και μετά οι τεχνικές επιτροπές πήραν φωτιά για να συντάξουν νέα πρωτόκολλα αγώνων. Το μακράν πιο επιτυχημένο που υιοθέτησαν πολλά μεγάλα τουρνουά ήταν αυτό της προστατευμένης κοινότητας (αθλητών, προπονητών, διαιτητών, επισήμων) με πρότερους ελέγχους για κορονοϊό, περιορισμούς και κανόνες στη μετακίνηση, στη σίτιση και στη διαμονή, και άμεσο αποκλεισμό σε περίπτωση θετικού τεστ για κορονοϊό. Αυτή την οδό ακολούθησαν το τουρ ντε Φρανς στην ποδηλασία, το αμερικανικό όπεν και το Ρολάν Γκαρός στο τένις, το γραν σλαμ της Βουδαπέστης στο τζούντο και πολλές ακόμα μεγάλες διοργανώσεις. Η πιο επιτυχημένη όλων ήταν με διαφορά το πρωτάθλημα της ISL της Βουδαπέστης στην κολύμβηση που διήρκησε ενάμιση μήνα.

Οι μεγάλες απώλειες του 2020

Μπορεί το Sportsfeed να μην καλύπτει μπάσκετ και ποδόσφαιρο αλλά σίγουρα ο Κόμπε Μπράιαντ και ο Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν εμβληματικές προσωπικότητες που θα παραμείνουν στο πάνθεον της αθλητικής ιστορίας. Ο τραγικός χαμός του πρώτου τον Ιανουάριο σε αεροπορικό δυστύχημα δε επηρέασε μόνο τον κόσμο του μπάσκετ αλλά όλο τον παγκόσμιο αθλητισμό, κάτι που φάνηκε από τα μηνύματα αθλητών-θρύλων από πολλά διαφορετικά αθλήματα. Στα τέλη του 2020 έφυγε από τη ζωή και ο Αργεντίνος σταρ του ποδοσφαίρου που θεωρήθηκε από πολλούς ο καλύτερος όλων των εποχών. Η πληθωρική προσωπικότητά του εντός και εκτός γηπέδων σίγουρα τον έκανε να ξεχωρίσει και για αυτό χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν μπροστά από το φέρετρό του στην Αργεντινή για να του πουν το στερνό αντίο στον εθνικό τους ήρωα.

Η αποκαθήλωση ενός Ολυμπιακού αθλήματος

Το κουβάρι των αποκαλύψεων δεν είχε τέλος για την άρση βαρών μέσα στο 2020. Το Ολυμπιακό άθλημα αντιμτώπισε τα πρώτα του προβλήματα το Γενάρη με την προβολή του ντοκιμαντέρ του γερμανικού δικτύου ARD για τη διαφθορά στην παγκόσμια ομοσπονδία. Λίγους μήνες μετά ο Ταμάς Αγιάν παραιτήθηκε από πρόεδρος της IWF μετά από 24 χρόνια ως γενικός γραμματέας και 20 χρόνια ως πρόεδρος. Τα σκάνδαλα που άφησε πίσω του ήταν αναρίθμητα τόσο σε θέματα διαφθοράς όσο και σε ζητήματα ντόπινγκ και παρά την προσπάθεια μερίδας της IWF για εκκαθάριση και διαφάνεια, ξέσπασε εμφύλιος στο άθλημα για την επόμενη μέρα. Συνολικά μέσα στο 2020 η ομοσπονδία άλλαξε 4 φορές πρόεδρο και λίγο έλειψε να μείνει εκτός Ολυμπιακού προγράμματος για το 2024. Η ΔΟΕ της έχει δώσει χάρη, προς στιγμήν, με την ένταξη στο Παρίσι 2024 με μειωμένες συμμετοχές (120), όμως στους επόμενους μήνες δεν θα υπάρχει περιθώριο για λάθος χειρισμούς.

Το μάστερ πλαν της διάσωσης των Ολυμπιακών

Από όλες τις μεριές του πλανήτη γράφτηκε το ίδιο πράγμα: αν τους Ολυμπιακούς του 2020 είχε οποιαδήποτε άλλη χώρα πέρα από την Ιαπωνία θα οδεύαμε απευθείας στο Παρίσι και στο 2024. Οι Ιάπωνες διατήρησαν ζωντανό το Ολυμπιακό όνειρο με σθεναρή διοίκηση, συνέργεια μεταξύ των φορέων, και οργανωμένο σχέδιο δράσης. Έκαναν έγκαιρα παρεμβάσεις και αλλαγές στον οικονομικό τομέα με τον υπολογισμό του κόστους της αναβολής, την εξοικονόμηση χρημάτων και την επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων, στον τομέα του μάρκετινγκ με το tokyo 2020ne και ανέπτυξαν ειδική επιτροπή για λήψη μέτρων κατά της πανδημίας προκειμένου να γίνουν με ασφάλεια οι Αγώνες. Η δυσκολία και η πολυπλοκότητα της αποστολής που έχουν ήδη φέρει εις πέρας καθιστά τους Ιάπωνες άξιους θαυμασμού. Οχτώ μήνες μετά την ανακοίνωση της αναβολής δεν υπάρχει ίχνος αμφιβολίας στις δηλώσεις των παραγόντων της Ιαπωνίας άρα και της ΔΟΕ για ακύρωση των Αγώνων.

Το νέο μοντέλο Ολυμπιακών Αγώνων

Στα τέλη Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε κι επίσημα το Ολυμπιακό πρόγραμμα και το πλάνο για το Παρίσι το 2024. Πέρα από την αμφιλεγόμενη ένταξη του μπρέικινγκ (χορός) στους Ολυμπιακούς που μονοπώλησε το ενδιαφέρον του κοινού, ανακοινώθηκαν σημαντικότερες αλλαγές για το μέλλον του Ολυμπιακού κινήματος. Λιγότεροι αθλητές, απόλυτη ισότητα φύλου, περισσότερες προσωρινές εγκαταστάσεις άρα και μικρότερος προϋπολογισμός και προσανατολισμός στα νεανικά κοινά είναι μερικές από τις γραμμές που έδωσε ο Τόμας Μπαχ στη συνέντευξη τύπου. Το Λος Άντζελες έχει ήδη μπει σε αυτό το πνεύμα για το 2028.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/