Connect with us

EDITORIAL

Το μανιφέστο καθεστωτικής αντίληψης από την ΕΙΟ

Published

on

Τον απολογισμό του 2019 θέλησαν να κάνουν στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, αλλά τελικά αναλώθηκαν σε μία πρωτόγνωρη επίθεση σε όσους θεωρούν δημοκρατικό δικαίωμα την ελευθερία της έκφρασης.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Ολυμπιονίκες, πρώην και νυν, βρέθηκαν στο στόχαστρο του Αντώνη Δημητρακόπουλου σε μία αποτύπωση της καθεστωτικής αντίληψης. Απαίτηση να γνωρίζουν τον Βολταίρο οι συνεργάτες του Δημητρακόπουλου δεν έχουμε. Αν και ζούμε στην εποχή που η πληροφορία διακινείται ελεύθερα και είναι προσβάσιμη σε όλους, η μόρφωση εξακολουθεί και αποτελεί επιλογή. Γι’ αυτό και δεν περιμένουμε να γνωρίζουν ότι στον Φρανσουά Μαρί Αρουέ (François-Marie Arouet, 21 Νοεμβρίου 1694 – 30 Μαΐου 1778), που έγινε γνωστός ως Βολταίρος, αποδίδεται η ελευθερία της έκφρασης μέσα από το μότο ζωής «διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες».

Για τον Αντώνη Δημητρακόπουλο και τους συνεργάτες του κάθε αντίθετη άποψη, ακόμα και τεκμηριωμένη, οδηγεί στην πυρά. Με συμπεριφορές που παραπέμπουν στον μεσαίωνα και τον σκοταδισμό. 

«ΥΠΗΡΞΑΝ ΜΕΛΑΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ που σηματοδοτήθηκαν από μια χούφτα ατόμων τα οποία βρήκαν βήμα τα 2 τελευταία χρόνια σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ που τους ανέχονται, ή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αγγίζοντας τα όρια της φαιδρότητας», έγραψε ο πρόεδρος της ΕΙΟ σε επιστολή τους προς τα σωματεία της ιστιοπλοΐας. 

Ποιους εννοεί; Γιατί δεν μιλάει ο πρόεδρος με ονόματα και αποδείξεις; Διότι πολύ απλά, ψεύδεται! Οι μυημένοι βλέπουν στο βάθος τη μορφή του Νικόλα Κακλαμανάκη. Βραχνάς τους έχει γίνει. Μόνο που η αλήθεια είναι διαφορετική. Ο Κακλαμανάκης δεν κρύφτηκε ούτε πίσω από πληκτρολόγια, ούτε πίσω από το δάχτυλό του. Βγήκε μπροστά! Με το θάρρος που λείπει από πολλούς στην ΕΙΟ. Πήγε στη βουλή! Εκεί που η δημοκρατία επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση. Και είπε μπροστά σε όλους τη γνώμη του για την καθεστωτική αντίληψη που επικρατεί σε κάποιες αθλητικές ομοσπονδίες. Ο Αντώνης Δημητρακόπουλος και οι συνεργάτες του κρύφτηκαν πίσω από ανώνυμες ανακοινώσεις και από επιστολές στα σωματεία. Γιατί, άραγε, δεν πήγε ο πρόεδρος της ΕΙΟ στο κοινοβούλιο να αντικρούσει με επιχειρήματα όσα κατήγγειλε ο Κακλαμανάκης; Γιατί;

«Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρος αυτών που επιζητούν μόνο την προβολή. Κι όπως επανειλημμένως έχουμε τονίσει στους αθλητές και τις αθλήτριές μας, η προβολή είναι γλυκιά και σε παρασύρει, στο τέλος όμως μπορεί να εξελιχθεί σε … “ζάχαρο”, κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο», αναφέρει επίσης ο πρόεδρος. Προσπερνώ τον συνδυασμό αποσιωπητικών και εισαγωγικών στην ίδια λέξη, διότι πρόκειται για λεπτομέρεια που καταγράφεται στα ψιλά γράμματα συντακτικού, γραμματικής και συναφών εννοιών. Όπως προσπερνώ και το «σάκχαρο». Επίσης στα ψιλά γράμματα βρίσκεται η διαφορά. Πάω στην ουσία. Στο βασικό ερώτημα. Αν η προβολή οδηγεί σε σάκχαρο, η εξουσία σε τι κινδύνους οδηγεί τον οργανισμό; Και η άλλη απορία: πόσο γλυκιά είναι η καρέκλα; Διότι για κάποιο λόγο έχουν γαντζωθεί, κατ’ ομολογία τους, από το 1991; Από τότε έχουν αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες δύο γενιές αθλητών. Αλλά στην ΕΙΟ «όλα τα ίδια μένουν». 

Μας έκανε σοφούς, πάντως, ο Δημητρακόπουλος. Μας ενημέρωσε ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες έχουν υποχρεώσεις απέναντι στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας. Αλλά απέφυγε να γράψει ποιες είναι αυτές. Προσπέρασε την αποτύπωση των υποχρεώσεων που επιβάλει σε αθλητές και αθλήτριες. Γιατί; Τηρείται η νομιμότητα στο περίφημο συμφωνητικό; Υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί που διέπουν κάθε άθλημα. Αυτούς οφείλονται να σέβονται οι αθλητές και οι αθλήτριες. Όχι την οποιαδήποτε απόφαση που παίρνει μία ομάδα ανθρώπων που νέμεται την εξουσία σε μία ομοσπονδία επί 28 χρόνια. Ας δημοσιοποιήσει ο Δημητρακόπουλος το συμφωνητικό και ας αποφανθούν οι γνώστες της νομικής για την υπόστασή του.

«Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ. Το θλιβερό αποτέλεσμα από την κατάσταση αυτή είναι αθλητές/τριες να ζητούν παράλογα πράγματα, να λοιδορούν και να δημιουργούν πρόβλημα στις σχέσεις τους με άλλους συναθλητές/τριές τους, και γενικότερα προβλήματα στο άθλημά μας, μακριά και έξω από το “ευ Αγωνίζεσθαι”», αναφέρει επίσης ο Δημητρακόπουλος. Εδώ θα καταθέσω μία προσωπική παράκληση: Επειδή με ταλαιπωρούν οι τόνοι στα κεφαλαία, ας επιλεγεί την επόμενη φορά για τη σύνταξη των επιστολών κάποιος που να γνωρίζει τι ακριβώς ισχύει στο μονοτονικό σύστημα. Μπαίνουμε, όμως, στην ουσία. Τι λέει ο πρόεδρος της ΕΙΟ; Ότι έχουν εμπορευματοποιηθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και τα βάζει με τους αθλητές που έχουν όνειρο τη διάκριση στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη. Εδώ, ταιριάζει εκείνη η παλιά λαϊκή ρήση: Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν κρατούσες. 

Ο Δημητρακόπουλος δεν είναι λεβεντιά όπως ο Κώστας Βουτσάς στη γνωστή ταινία με τον δασκαλάκο. Διότι ο δημοφιλής ηθοποιός κρατούσε τον λόγο του. Ο πρόεδρος της ΕΙΟ, όμως, το παίζει υπεράνω. Από τη μία διαλαλεί την πραμάτειά του, δηλαδή, τις διακρίσεις των ιστιοπλόων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και από την άλλη κατηγορεί τους αθλητές και τις αθλήτριες που έχουν απαιτήσεις. Άραγε, μπορεί να μας εξηγήσει ο Δημητρακόπουλος για ποιο λόγο εισπράττει η ομοσπονδία της ιστιοπλοΐας επιχορηγήσεις με βάση και τα Ολυμπιακά μετάλλια αφού θεωρεί ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν εμπορευματοποιηθεί; Μπορεί να μας εξηγήσει γιατί αναφέρεται στις επιτυχίες των ιστιοπλόων στους Ολυμπιακούς Αγώνες όταν καυτηριάζει τη διοργάνωση;

Αν δεχθούμε ότι η διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι επικερδής επιχείρηση για αθλητές και αθλήτριες, τότε είναι ισχύει το ίδιο και για την ΕΙΟ. Ψέματα; Προφανώς, όχι.
Αλλά καλό θα είναι να μας πει ο Δημητρακόπουλος και ποιους εννοεί. Να ‘χει το θάρρος της γνώμης του και να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Το ‘χει; Έφτασε η ώρα των αποδείξεων! 

Και κλείνω με την απειλή προς όποιον έχει διαφορετική οπτική για όσα συμβαίνουν στην ΕΙΟ. Στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον όποιου εκφράζει αντίθετη άποψη, που κατά τη γνώμη του, θα συνιστά συκοφαντική δυσφήμιση. Προσωπικά μου μοιάζει με προσπάθεια φίμωσης. Αλλά δεν το συνεχίζω διότι κινδυνεύω να βρεθώ κατηγορούμενος. 

ΥΓ. Για την προαναγγελία επικράτησης στις εκλογές δεν χρειάζεται να γράψουμε κάτι. Η καθεστωτική αντίληψη ξεχειλίζει! Καλή χρονιά στην ΕΙΟ! Και καλή χρονιά στους αθλητές και τις αθλήτριες που επιτρέπουν στον κάθε Δημητρακόπουλο να υπερηφανεύεται για τις επιτυχίες, αν και η προσφορά του σε αυτές είναι ελάχιστη. 

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες