Από την πρώτη του μέρα ως πρόεδρος της ΔΟΕ, ο Τόμας Μπαχ φρόντισε να προαναγγείλει την πρώτη μεγάλη αλλαγή. Ελαστικότερους όρους για τις υποψηφιότητες των πόλεων, διαχωρίζοντας τη θέση του από τον αυστηρό προκάτοχό του, Ζακ Ρογκ.
του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou
Κατά τη διάρκεια της προεκλεογικής του καμπάνιας, ο Μπαχ είχε δηλώσει υπέρμαχος της αλλαγής στη διαδικασία επιλογής της πόλης που θα διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. “Απαιτούμε πολλά πράγματα και πολύ νωρίς. Προσεγγίζουμε τις εν δυνάμει υποψήφιες πόλεις με αυστηρούς επιχειρηματικούς όρους λες και πρόκειται για κάποιο franchise” δήλωσε ως πρόεδρος πλέον της ΔΟΕ, αφήνωντας σαφή αιχμή προς τους προκάτοχούς του. Δεν είναι ψέμματα άλλωσε πως ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ εμπορευματοποίησε στο μέγιστο τους Ολυμπιακούς και ο Ζακ Ρογκ έκανε τους όρους όσο αυστηρότερους γινόταν.
“Θέτουμε τους όρους μας από την αρχή. Ορίζουμε ακριβώς τί πρέπει να γίνει και ζητάμε σαφείς εγγυήσεις. Το αποτέλεσμα είναι όλοι οι φάκελοι των υποψηφιοτήτων να γράφονται από τους ίδιους ανθρώπους. Παίρνουμε τις ίδιες ακριβώς απαντήσεις και όταν τους καλούμε για συνέντευξη και ενημέρωση, όλοι οι επικεφαλείς μας λένε τα ίδια πράγματα. Μπορώ από πριν να σας πω ποιες θα είναι οι απαντήσεις τους πλέον” δήλωσε ο Μπαχ σε Αμερικανούς δημοσιογράφους.
Ο αριθμός τρία, είναι ο μικρότερος για υποψήφιες πόλεις από το 1983, όταν η Σεούλ και η Ναγκόγια ήταν οι μοναδικές που διεκδίκησαν τους Αγώνες του 1988. Στη δική τους περίπτωση όμως, υπήρχε το θέμα του μποϊκοτάζ των Αγώνων και αυτό είχε επηρεάσει αρνητικά την όλη διαδικασία.
Η διαδικασία για την ανάθεση των Αγώνων του 2020, επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Γερμανού δικηγόρου. Οι υποψήφιες πόλεις, που κατάφεραν να φτάσουν στην ψηφοφορία ήταν μόλις τρεις. Η Ρώμη αποσύρθηκε γιατί κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη η διοργάνωση των αγώνων, η Ντόχα γιατί αιτήθηκε οι Αγώνες να γίνουν Οκτώβριο (λόγω ζέστης στο Κατάρ) και το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν διοαθέτει οικονομική επιφάνεια και μόνο. Αφού λοιπόν αυτές οι τρεις πόλεις βγήκαν από τη διαδικασία, έμειναν μόνο το Τόκιο, η Κωνσταντινούπολη και η Μαδρίτη. Αυτός ο αριθμός (3), είναι ο μικρότερος για υποψήφιες πόλεις από το 1983, όταν η Σεούλ και η Ναγκόγια ήταν οι μοναδικές που διεκδίκησαν τους Αγώνες του 1988. Στη δική τους περίπτωση όμως, υπήρχε το θέμα του μποϊκοτάζ των Αγώνων και αυτό είχε επηρεάσει αρνητικά την όλη διαδικασία.
Πως θα καταφέρει ο Μπαχ να αλλάξει διαδικασία 30 ετών; Όπως τόνισε το πρώτο που θέλει να κάνει είναι να αλλάξει τη νοοτροπία. Να εκλαμβάνουν οι πόλεις την υποψηφιότητα ως πρόσκληση της ΔΟΕ και όχι μια αυστηρή επιχειρηματική πράξη. “Θέλω να προσκαλέσω όλες τις μελλοντικές υποψήφιες πόλεις να μελετήσουν πως θα έχουν μακροχρόνιο όφελος από τη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης θέλω να ακούσω τις δικές τους προτάσεις. Θέλω να ενεργοποιήσουν τη δημιουργηκότητα τους και να μην ακολουθούν τυφλά το business plan της ΔΟΕ. Αυτό πιστεύω πως θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συμμετοχή του πληθυσμού των πόλεων καθώς θα το εκλαμβάνουν ως ένα σχέδιο ανάπτυξης της πόλης τους και όχι απλά μια συμφωνημένη υποχρέωση με τη ΔΟΕ. Αυτό πιστεύω θα δώσει και τη δυνατότητα σε περισσότερες πόλεις να τολμούν μία υποψηφιότητα”.
Γνωστοί πρωτοπόροι οι Αμερικανοί, έχουν φροντίσει ήδη, πολύ πριν την εκλογή του Μπαχ, να καλέσουν όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ να καταθέσουν πρόταση υποψηφιότητας στην δικής τους Ολυμπιακή Επιτροπή. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό δημιουργηκότητας και καινοτομίας στην ουσία, καθώς οι Αμερικανοί θέλουν να κατεβάσουν δυνατή υποψηφιότητα για τους Αγώνες του 2024, μετά από τις απανωτές αποτυχίες των τελευταίων 10 ετών.
Ο Μπαχ αναφέρθηκε και στο γεγονός, πως η ΔΟΕ απαιτεί από τις υποψήφιες πόλεις να παρουσιάσουν ετοιμότητα πολύ καιρό πριν τους Αγώνες. Άλλωστε ένα από τα βασικά κριτήρια. Στην ψηφοφορία που γίνεται επτά χρόνια πριν από την τέλεση των Αγώνων, οι πόλεις θα πρέπει να παρουσιάζουν ετοιμότητα τουλάχιστον 70%. “Απαιτούμε πολλά πράγματα να είναι έτοιμα σε πολύ σύντομα χρονικό διάστημα. Αυτό πρέπει να αλλάξει, διαφορετικά δε θα ανοίξει ποτέ ο κύκλος των υποψήφιων πόλεων” δήλωσε ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ αφήνωντας θετικές εντυπώσεις από την πρώτη του κιόλας μέρα. Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι επί των ημερών του, δεν αποκλείεται να δούμε και τους πρώτους Ολυμπιακούς στην Αφρικάνικη ήπειρο. Άλλωστε ο βασικός του υποστηρικτής προεκλογικά, ήταν ο σεΐχης Αχμέντ Αλ Φαχάντ Αλ Σαμπάχ, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της Αφροασιατικής ένωσης Ολυμπιακών επιτροπών.