Connect with us

STORY

Η εξέλιξη της Εθνικής

Published

on

Η Εθνική ομάδα έκανε τα πρώτα της βήματα στην δεκαετία του ’40, έδειξε από τότε ότι θα… απασχολήσει έντονα το παγκόσμιο μπάσκετ με το χάλκινο μετάλλιο το 1949 στην Αίγυπτο και σχεδόν 70 χρόνια μετά, ώριμη όσο ποτέ, συνεχίζει μια πορεία αξιοθαύμαστη, με πρώτες θέσεις, διακρίσεις και μια σταθερά καλή παρουσία σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Είναι πλέον μια “σχολή μπάσκετ”, βγάζει παίκτες, βγάζει προπονητές και έχει ένα δικό της στιλ μπάσκετ, αυτό που κάποτε αναφερόταν για άλλες χώρες.

του Γιώργου Συρίδη
[email protected]
follow me @GeoS31178

40s
Η γέννηση
Η Εθνική ομάδα… μπουσουλάει. Δεν κερδίζει αγώνες, αλλά συμμετέχει πλέον σε διεθνείς αγώνες και κάνει τη μεγάλη έκπληξη το 1949, κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της… Αιγύπτου! Με προπονητή τον Γιώργο Καρατζόπουλο και φυσικό ηγέτη και αρχηγό τον Φαίδωνα Ματθαίου, αλλά και παίκτες θρύλους όπως τον Τάκη Ταλιαδώρο κατακτά το χάλκινο μετάλλιο!
Στιλ ομάδας: Άναρχο.

50s
Οι πρώτοι Διόσκουροι
Ο Φαίδων Ματθαίου παραμένει η ηγετική φιγούρα της Εθνικής ομάδας, ο άνθρωπος που έχει συνδέσει όσο κανείς άλλος το όνομά του με το άθλημα, αλλά δεν είναι ο μόνος. Ο Κώστας Μουρούζης είναι ο εκφραστής του “νέου αίματος”, ο “κορμός” της Εθνικής είναι ο Πανελλήνιος, αλλά αποτελέσματα δεν έρχονται πέρα από μια συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 στο Ελσίνσκι και την 8η θέση στο Ευρωμπάσκετ του Παρισιού (1951).
Στιλ ομάδας: Φουλ επίθεση.

60s
Ο πρώτος σταρ
Εποχή… Ματθαίου, αλλά από άλλον ρόλο είναι και αυτή η δεκαετία. Ο “Πατριάρχης” του ελληνικού μπάσκετ είναι προπονητής της Εθνικής και σταρ στην… θέση του ο Γιώργος Κολοκυθάς, ο οποίος κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στα Ευρωμπάσκετ του Τάμπερε (1967) και της Νάπολι (1969) με 236 και 159 πόντους αντίστοιχα. Η Εθνική πάντως δεν είχε επιτυχίες, τερματίζοντας στην 12η και την 10η θέση.
Στιλ ομάδας: Ένας για όλους και όλοι για έναν.

70s
American dream
Η Εθνική ομάδα έχει προσωπικότητες, αλλά όχι “σύνολο” ικανό να πρωταγωνιστήσει. Ούτε καν η “αμερικανική” βοήθεια από τους Γιατζογλου, Καστρινάκη, Χριστοφόρου που προστίθενται στους Γκούμα και Κορωναίο μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα να πετύχει κάτι καλό. Ούτε καν ο Παναγιώτης Γιαννάκης που κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του. Κορυφαία στιγμή του ελληνικού μπάσκετ ωστόσο μέχρι τότε έρχεται το 1979 με το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες και τη νίκη επί της Γιουγκοσλαβίας με 85-74.
Στιλ ομάδας: Αμερικάνικο.

80s
Εποχή Γκάλη
Η μεγάλη εποχή του Νίκου Γκάλη, αλλά όχι μόνο… Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Γκάλης ήταν ο απόλυτος σταρ της εποχής, ο άνθρωπος που άλλαξε τον ρου της ιστορίας όχι μόνο του μπάσκετ, αλλά του αθλητισμού συνολικά στη χώρα, είχε όμως και άξιους συμπαραστάτες. Το 1986 η Εθνική συμμετέχει για πρώτη φορά σε Μουντομπάσκετ και ο Γκάλης αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ. Έναν χρόνο μετά μαζί με τους Γιαννάκη, Χριστοδούλου, Φασούλα και τα υπόλοιπα παιδιά, με προπονητή τον Κώστα Πολίτη κατακτούν την Ευρώπη μέσα στο ΣΕΦ, δύο χρόνια μετά κερδίζουν τη δεύτερη θέση στο Ζάγκρεμπ και στο Μουντομπάσκετ του 1990 φτάνουν στην 6η θέση!
Στιλ ομάδας: Επιστροφή στην επίθεση.

90s
Εθνική… “αιωνίων”
Νίκος Γκάλης δεν υπάρχει, αλλά πλέον το μπάσκετ έχει γίνει Νο1 άθλημα στην Ελλάδα, υπάρχει “παραγωγή παικτών” και η Εθνική σταθεροποιείται μέσα στην πρώτη τετράδα παγκοσμίως, παρόλο που δεν κερδίζει μετάλλιο. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης παραμένει ο φυσικός ηγέτης και αρχηγός έως το 1996 όταν και αποσύρεται. Η Εθνική μετράει τρεις τέταρτες θέσεις (1993, 1995, 1997) σε Ευρωμπάσκετ, δύο τέταρτες θέσεις σε Μουντομπάσκετ (1994, 1998) και μια πέμπτη θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1996) και ο κορμός της αποτελείται κυρίως από παίκτες των ομάδων που πήραν τα “σκήπτρα”, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.
Στιλ ομάδας: Πρώτα η επίθεση,

00s
Ομάδα του προπονητή
Η Εθνική δεν έχει σταρ. Η μάλλον έχει τον… προπονητή της! Ο Παναγιώτης Γιαννάκης οδηγεί την Εθνική στην κορυφή της Ευρώπης το 2005 με μια πλειάδα παικτών που “υποτάχθηκαν” στο σύνολο και την ομαδικότητα. Μια χρονιά μετά με όπλο πάντα την άμυνα και την εξαιρετική “χημεία” η Εθνική κερδίζει τους Αμερικανούς στην Σαϊτάμα και κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας. Το 2009 κερδίζει ξανά μετάλλιο, το χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, αποδεικνύοντας ότι παραμένει στην ελίτ του παγκόσμιου μπάσκετ.
Στιλ ομάδας: Πολύ σκληρή για να πεθάνει.

10s
Οι μικροί μεγάλωσαν
Οι “μικροί” της περασμένης δεκαετίας (Ζήσης, Σπανούλης, Μπουρούσης, Φώτσης), έγιναν ώριμοι και “πυλώνες” της Εθνικής ομάδας. Κοντά σε αυτούς τα μέλη από δύο χρυσές φουρνιές (των 84αρηδων και των 90αρηδων) έχουν δημιουργήσει μια ομάδα ικανή να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν πλέον ο Παπανικολάου, ο Σλούκας, ο Μάντζαρης, υπάρχει και η… δεύτερη έκδοση της αμερικανικής βοήθειας (Καλάθης, Μπράμος, Κουφός), αλλά και σπουδαία ταλέντα στις μικρές Εθνικές ομάδες (οι έφηβοι πήραν την τρίτη θέση στο πανευρωπαϊκό φέτος) που υπόσχονται πως θα υπάρχει συνέχεια!
Στιλ ομάδας: Ακόμα είμαστε στην αρχή, όμως δείχνει πως το επιθετικό στιλ μας ταιριάζει περισσότερο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/