Connect with us

STORY

Αποικιοκρατές Καταριανοί

Published

on

Όταν έχεις πείσει ολόκληρη Μπαρτσελόνα να «λερώσει» την επί έναν αιώνα καθαρή από διαφημίσεις φανέλα της με το όνομά σου, τότε μάλλον διαθέτεις πολλά λεφτά. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και μία ακόρεστη δίψα για να κατακτήσεις το διεθνές ποδόσφαιρο. Καλώς ήρθατε στο Κατάρ – τη χώρα που επιδιώκει να γίνει το ποδοσφαιρικό (και όχι μόνο) επίκεντρο του πλανήτη!

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Εν μέσω των ολοένα και αυξανόμενων φωνών διαμαρτυρίας (από τα Βρετανικά ΜΜΕ) για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια των μεγάλων πολυεθνικών κατασκευαστκών εταιρειών, ενόψει του Μουντιάλ του 2022, το αραβικό εμιράτο του Κατάρ συνεχίζει ακάθεκτο στον δρόμο που έχει χαράξει εδώ και μία δεκαετία. Ο στόχος ένας και απαρέγκλιτος: η θεμελίωση της παγκόσμιας κυριαρχίας του στο διεθνές ποδόσφαιρο.
Όλα ξεκίνησαν το 2004, όταν με το υπ’ αριθμ. 16/2004 διάταγμα του εμίρη του κρατιδίου, αποφασίστηκε η ίδρυση της αθλητικής ακαδημίας με την ταιριαστή ονομασία ‘’Aspire Academy’’ (όπου aspire μεταφράζεται ως προσδοκώ, επιδιώκω). Ως βασικοί στόχοι της ακαδημίας καθορίστηκαν η παραγωγή, ανάδειξη και προώθηση νέων ταλέντων σε όλα τα αθλήματα, μέσω της χρήσης πρωτοποριακών επιστημονικών μεθόδων διδασκαλίας και εκγύμνασης, καθώς και της εκμετάλλευσης υπερσύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων με την αρωγή ενός δικτύου κορυφαίων συνεργατών σε όλο τον κόσμο. Αν και η ακαδημία διαθέτει τέσσερα βασικά τμήματα (σε ποδόσφαιρο, στίβος, σκουός και πινγκ πονγκ), όπως είναι φυσικό η ναυαρχίδα της είναι το ποδόσφαιρο.
Τα νούμερα είναι εξόχως εντυπωσιακά, αφού στα 7 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος ‘’Aspire Football Dreams’’ («Ποδοσφαιρικά Όνειρα Aspire»), της μεγαλύτερης πρωτοβουλίας αναζήτησης ταλέντων παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι έχουν δοκιμαστεί πάνω από 2 εκατομμύρια νέοι ποδοσφαιριστές σε Ασία, Λατινική Αμερική και Αφρική! Επιπλέον, αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό παρακολούθηση περισσότερα από 550.000 παιδιά, σε ένα αχανές δίκτυο 800 και πλέον γηπέδων που η ακαδημία χρησιμοποιεί ετησίως ανά την υφήλιο.

Επειδή όμως για τους Καταριανούς το ποδόσφαιρο είναι πάνω απ’ όλα… μπίζνες, τα ποσά που έχουν διαθέσει ως τώρα για το μπάσιμό τους στον λαμπερό χώρο της «στρογγυλής θεάς» είναι ιλιγγιώδη. Κι όμως, γι’ αυτό το μικροσκοπικό εμιράτο των 2 εκατομμυρίων ψυχών (που η ΣΙΑ το χαρακτηρίζει στο περίφημο factbook της ως «ελαφρώς μικρότερο από το Κονέκτικατ»), τα λεφτά δεν αποτελούν πρόβλημα. Το Κατάρ είναι άλλωστε το πλουσιότερο κράτος στον κόσμο βάσει Α.Ε.Π. (183 δισ. δολάρια το 2012!), με μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα 103.900 δολάρια (77.000 €), όντας ευλογημένο με φαινομενικά ανεξάντλητα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Πρώτο θύμα της ακαταμάχητης… γοητείας του πετροδόλαρου έπεσε η Μπαρτσελόνα, το 2011. Το τίμημα για την πρώτη στα χρονικά χορηγία (το ίδρυμα ‘’Qatar Foundation’’) στην ιερή φανέλα των «μπλαουγκράνα» άγγιξε τα 150 εκ. ευρώ για 5 έτη. Μόλις 2 χρόνια μετά την υπογραφή της χρυσοφόρας συμφωνίας, η ρεκλάμα του ιδρύματος αντικαταστάθηκε από τον εθνικό αερομεταφορέα της χώρας “Qatar Airways”, σε μία νέα ξεχωριστή συμφωνία 3ετούς διάρκειας, ύψους 96 εκ. ευρώ! Και επειδή όταν μία αραβική χώρα θέλει να βάλει για τα καλά πόδι στην καρδιά της Ευρώπης, επόμενη στάση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την «πόλη του φωτός», το κοσμοπολίτικο Παρίσι. Η εξαγορά της Παρί Σεν Ζερμέν τον Μάιο του 2011 από την κρατικοδίαιτη “Qatar Sports Investments” σηματοδότησε την αλλαγή της ποδοσφαιρικής μοίρας των πρωτευουσιάνων. Είχε προηγηθεί φυσικά, ένα χρόνο πριν, ένα ανεπίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, με οικοδεσπότη τον τότε Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί, τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι και τον πρωθυπουργό του Κατάρ. Οι φήμες θέλουν εκείνο το βράδυ να επισφραγίστηκε εκτός από την εξαγορά της Παρί Σ.Ζ. και η ανάληψη της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2022 από το αραβικό κρατίδιο, με τις ευλογίες (και την ψήφο) του Μισέλ, ο οποίος παραδέχθηκε πρόσφατα ότι ο Σαρκοζί του είχε εκφράσει ανοιχτά τη σχετική επιθυμία του, χωρίς όμως τελικά να τον επηρεάσει. Η επακόλουθη πρόσληψη του γιου του Πλατινί, Λοράν, ως του εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας αθλητικής ένδυσης “Burrda” (συμφερόντων της “QSI”) θεωρείται συμπτωματική…
Εν τω μεταξύ, η Παρί Σ.Ζ. έχει μετατραπεί σε υπερδύναμη, με την έλευση σούπερ σταρ όπως οι Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς και Έντισον Καβάνι, απολαμβάνοντας τους καρπούς μίας χορηγίας ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για 4 χρόνια από τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού του Κατάρ.

Αν και οι επικεφαλής της πάμπλουτης χώρας δεν έχουν εξηγήσει επαρκώς το σχεδόν μανιακό ενδιαφέρον τους για το ποδόσφαιρο, εν τούτοις φαίνεται ότι ο βασιλιάς των σπορ αποτελεί για το Κατάρ τον «πολιορκητικό κριό» ενός ευρύτερου γεωπολιτικού και στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης που φτάνει ως το 2030! Τελικά το όνειρο τους έλαβε σάρκα και οστά με την ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2022.

Τώρα βέβαια, αν η καθ’ όλα φιλόδοξη και ευγενικών προθέσεων αποστολή τους έρχεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τη χυδαία καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Νεπαλέζων εργατών που ανοικοδομούν με το αίμα τους το «αθλητικό θαύμα» της χώρας, είναι ένα θέμα προς διερεύνηση, όπως δήλωσε η ΦΙΦΑ. Μέχρι τότε, ο ποδοσφαιρικός κόσμος της οκνηρής και ανέμελης χλιδής του πρόεδρου της, Σεπ Μπλάτερ, και οι εκθαμβωτικοί πρεσβευτές που το Κατάρ χρησιμοποίησε για την Ακαδημία ‘’Aspire’’ και για την καμπάνια ανάληψης του Μουντιάλ (όπως οι Πελέ, Λιονέλ Μέσι, Ζινεντίν Ζιντάν και Γκαμπριέλ Μπατιστούτα) μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι.

Με μεθοδικά και εντυπωσιακά βήματα, το μικρό εμιράτο συνεχίζει την ανέλιξή του στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα και ολοένα πλησιάζει στον στόχο της παγκόσμιας αθλητικής του κυριαρχίας, παίρνοντας έτσι μία ετεροχρονισμένη «εκδίκηση» από τους Ευρωπαίους αποικιοκράτες του παρελθόντος. Οι Άραβες είναι εδώ και εξαγοράζουν χωρίς οίκτο τα αλλοτινά αφεντικά τους, αποδεικνύοντας ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, πολύ συχνά ως φάρσα…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr