Connect with us

STORY

Αποθέωση από… θεούς

Published

on

Θωμάς Μαύρος, Νίκος Μαχλάς, Νίκος Αναστόπουλος, Κριστόφ Βαζέχα και Χρήστος Δημόπουλος. Πέντε κορυφαίοι επιθετικοί σκιαγραφούν το φαινόμενο “Κώστα Μήτρογλου”.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Όταν ανέβαινε στην κορυφή της Ευρώπης το 2005, η Έλενα Παπαρίζου δεν είχε στο μυαλό της τον Κώστα Μήτρογλου. Πιθανότατα αγνοούσε την ύπαρξή του. Εδώ αγνοούσαμε εμείς τον τότε 17χρονο πιτσιρικά που έψαχνε τα πατήματά του στη δεύτερη ομάδα της Μπορούσια Μένχεν Γκλάντμπαχ! Ευτυχώς για το ελληνικό ποδόσφαιρο που τον ανακάλυψε ο Νίκος Νιόπλιας. Στον άλλοτε διεθνή μέσο χρωστάμε όλοι την ανακάλυψη του Μήτρογλου. Με δικά του χρήματα πήγε και τον παρακολούθησε στη Γερμανία! Ο μύθος θέλει τον Νιόπλια να κάλυψε και τα έξοδα του παίκτη για το πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα. Με τις εμφανίσεις του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων κέρδισε ο Μήτρογλου τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Χάρη στην επιμονή του Τάκη Λεμονή. Ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη με το γκολ κόντρα στη Λάρισα που χάρισε στον Ολυμπιακό το πρωτάθλημα του 2008. Από τότε, όμως, άρχισαν τα προβλήματα για τον διεθνή επιθετικό.
Η απόκτηση του Ντιόγκο σε συνδυασμό με την παρουσία του Ντάρκο Κοβάσεβιτς περιόρισε τον χρόνο του Μήτρογλου. Έπαιξε, βέβαια, ρόλο και το πέναλτι που εκτέλεσε με το «έτσι θέλω» στον πρώτο αγώνα για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Ανόρθωση. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε υπέδειξε τον Λουτσιάνο Γκαλέτι, αλλά ο «Μητρογκόλ» το πήρε πάνω του. Έχασε το πέναλτι και παράλληλα την εκτίμηση του Βαλβέρδε.
Ακολούθησε ο Τιμούρ Κετσπάγια και έπειτα ο Ζίκο. Με τον Βραζιλιάνο επίσης είχε προβλήματα ο Μήτρογλου! Κάπου εκεί άρχισε να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τον 22χρονο επιθετικό. Όλοι έλεγαν τα χειρότερα για τον χαρακτήρα του. Επέστρεψε και ο Ερνέστο Βαλβέρδε στο Λιμάνι, οπότε τα πράγματα δυσκόλεψαν. Μέχρι και για προσέγγιση από τον Παναθηναϊκό ακουγόταν τότε στην πιάτσα των ατζέντηδων. Ο Ισπανός τεχνικός ζήτησε την παραχώρηση του Μήτρογλου. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ούτε που ήθελε να ακούσει για πώληση, Έκλεισε τις πόρτες σε Ολλανδούς και Γερμανούς που ήρθαν με διάφορες προτάσεις. Έστειλε τον «πιστολέρο» στον Πανιώνιο για έξι μήνες, Εκεί ο Μήτρογλου πήρε μπροστά. Σκόραρε κατά ριπάς επειδή ο Τάκης Λεμονής του έδειξε εμπιστοσύνη.

Περιζήτητος
Τα κατορθώματα του Μήτρογλου με τους «κυανέρυθρους» τον έκαναν περιζήτητο. Ο ΠΑΟΚ τον προσέγγισε για μεταγραφή, αλλά ο Μαρινάκης επαναλάμβανε ότι «δεν πωλείται. Θα γυρίσει και θα παίξει». Ο Άρης τον ζήτησε δανεικό. Το ίδιο και ο Ατρόμητος. Πήγε στον τελευταίο επειδή διατηρούσε δεσμούς με το Περιστέρι. Εκεί ο Γιώργος Δώνης τον είχε από κοντά. Ο Γιώργος Σπανός έβαλε ένα στέλεχος της ΠΑΕ να ασχολείται 24 ώρες το 24ωρο με τον «πιστολέρο» και όλα γύρισαν ανάποδα. Η αποχώρηση του Βαλβέρδε επανέφερε τον Μήτρογλου στον Ολυμπιακό ως δεύτερος σκόρερ της Σούπερ Λιγκ με 16 γκολ έναντι 20 του Κέβιν Μιραλάς. Με τη μεταγραφή του Βέλγου στην Έβερτον, ο Μήτρογλου βρήκε χώρο, αν και παρέμενε πρώτο βιολί ο Ράφικ Τζιμπούρ! Συνωμότησε το σύμπαν και τα λαβωμένο γόνατο του Αλγερινού βοήθησε τον Έλληνα να πάρει χρόνο συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ. Γκολ στην Άρσεναλ στο Λονδίνο! Γκολ στη Γαλλία απέναντι στη Μονπελιέ! Γκολ στο Φάληρο με την Άρσεναλ. Γκολ με τη Μονπελιέ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»! Όταν άρχισαν και τα τερτίπια του Τζιμπούρ για το νέο συμβόλαιό του και τον χτύπησε η… καψούρα στο κεφάλι, ο Μήτρογλου πήρε μπρος και στη Σούπερ Λίγκα.

Η Σασουόλο και τα 5.000.000 ευρώ
Αλλά άρχισε να βγάζει μάτια από τη Λιβαδειά. Ήταν 1η Σεπτεμβρίου. Η Σασουόλο είχε στείλει άνθρωπο στην Ελλάδα με 5 εκατ. για τον Μήτρογλου. Στο Βελιγράδι αποκάλυπταν τη συμφωνία του Ολυμπιακού με τον Τσέποβιτς. Ο Μίτσελ άφηνε τον «πιστολέρο» στον πάγκο. Αλλά όταν τον έριξε στο γήπεδο, ο Μήτρογλου έβαλε τρία γκολ μέσα σε 20 λεπτά.
«Έκανα λάθος με τον Μήτρογλου. Δεν θα το ξανακάνω», δήλωσε ο Ισπανός τεχνικός. Αυτό ήταν. Ο Μήτρογλου έμεινε στον Ολυμπιακό. Και απογειώθηκε. Έφτασε στην κορυφή. Έγινε το number one! Όπως ακριβώς είχε τραγουδήσει η Έλενα Παπαρίζου όταν ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης! Εκεί στοχεύει πλέον και ο Μήτρογλου. Στην Ελλάδα, άλλωστε, είναι our number one. Δεν το λέμε εμείς. Το τραγουδούν οι ειδικοί. Ο Νίκος Μαχλάς, ο Χρήστος Δημόπουλος, ο Κριστόφ Βαζέχα, ο Νίκος Αναστόπουλος, ο Θωμάς Μαύρος. Οι κορυφαίοι του είδους!

ΘΩΜΑΣ ΜΑΥΡΟΣ: ««Τον ωρίμασαν ο Πανιώνιος και ο Ατρόμητος»
Ο Θωμάς Μαύρος αποτέλεσε το πρότυπο πολλών επιθετικών με την ποικιλία στο σκοράρισμα. Κατέχει το ρεκόρ του κορυφαίου σκόρερ στην Α’ Εθνική με 260 γκολ, ενώ τέσσερις φορές πήρε την πρώτη θέση στον σχετικό πίνακα και, μάλιστα, κατέκτησε το ασημένιο παπούτσι.

Ποιο είναι το προσόν του Κώστα Μήτρογλου και έχει τραβήξει πάνω του τα βλέμματα όλης της Ευρώπης;
Παίρνει εξαιρετικές θέσεις μέσα στην περιοχή. Έχει καλά τελειώματα με διάφορους τρόπους, διατηρεί την ψυχραιμία του και εκπέμπει πίστη στον εαυτό του. Αλλά πάνω απ’ όλα είναι σημαντικό ότι ξέρει πού πρέπει να βρίσκεται μέσα στην περιοχή την κατάλληλη στιγμή. Λίγοι επιθετικοί έχουν αυτή την ικανότητα και στον Μήτρογλου είναι ανεπτυγμένη.

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει; Έχει ταβάνι;
Εξαρτάται από τον ίδιο. Πόσο διψάει για διακρίσεις. Πώς σκέφτεται το μέλλον, τι κάνει για να αποκτήσει διάρκεια. Δείχνει, πάντως, ότι έχει τις προϋποθέσεις να φτάσει πολύ ψηλά. Αρκεί, βέβαια, να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο και με σκληρή δουλειά.

Έχει βελτιώσει στοιχεία στο παιχνίδι του όπως έκανε ο Θωμάς Μαύρος;
Εγώ ήμουν πάντα ανικανοποίητος από τον εαυτό μου. Κάθε μέρα προσπαθούσα να διορθώσω και την πιο μικρή ατέλεια. Ο Μήτρογλου δείχνει κάθε χρόνο βελτιωμένος. Του έκανε καλό το πέρασμά του από τον Πανιώνιο και από τον Ατρόμητο. Τον ωρίμασε. Τον έψησε και τώρα γύρισε στον Ολυμπιακό και είναι ο κορυφαίος σκόρερ. Η ανάγκη για βελτίωση, όμως, δεν σταματάει ποτέ. Συνεχίζεται πάντα με διαρκή προσπάθεια. Μόνο έτσι θα αποκτήσεις διάρκεια και θα ‘σαι ένα βήμα πιο μπροστά από τους αμυντικούς.

Κινδυνεύει το ρεκόρ του Θωμά Μαύρου αν υποθέσουμε ότι θα μείνει στην Ελλάδα;
Μακάρι να μου το σπάσουν το ρεκόρ. Το εύχομαι! Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε! Ειδικά τα ρεκόρ των γκολ! Εύχομαι να το σπάσει ένας Έλληνας, Διότι το γκολ είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου και έτσι λατρεύουν τα παιδιά τους μεγάλους σκόρερ, έρχονται στα γήπεδα. Μακάρι να τα καταφέρει, αλλά μάλλον θα φύγει στο εξωτερικό. Πάνω απ’ όλα, πάντως, εξαρτάται από τις δικές του φιλοδοξίες που θα φτάσει.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΧΛΑΣ: «Τον πίστεψα από την αρχή»
Ο Νίκος Μαχλάς υποχρέωσε όλη την Ολλανδία να μάθει συρτάκι όταν το 1998 κατέκτησε το χρυσό παπούτσι με τη φανέλα μιας μικρομεσαίας ομάδας, της Φίτεσε. Στα 34 γκολ είχε σταματήσει τότε το… κοπέλι, ο πρώτος που πίστεψε στην αξία του Μήτρογλου, Προφανώς απ’ όσα του μετέφερε ο Νίκος Νιόπλιας.
«Έχει δολοφονικό ένστικτο μέσα στην περιοχή. Σκοράρει με κάθε τρόπο και σπανίζουν πλέον οι παίκτες που βρίσκονται την κατάλληλη στιγμή στη σωστή θέση και εκτελούν με τόσους τρόπους», τονίζει ο Μαχλάς!
Στο ερώτημα μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο Μήτρογλου, ο άλλοτε πρώτος σκόρερ της Ευρώπης ήταν απόλυτος: «Μπορεί να κάνει τεράστια καριέρα. Αρκεί να του δείξουν εμπιστοσύνη και να στηρίξουν πάνω τους τις επιθέσεις. Είναι παίκτης που του αρέσει να σηκώνει το βάρος μιας ομάδας. Είναι άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που σπανίζει στους σέντερ φορ».
Τα 34 γκολ του Κρητικού επιθετικού αποτελούν ένα άπιαστο ρεκόρ για τους Έλληνες επιθετικούς. Ο Μαχλάς, όμως, εκτιμά ότι ο Μήτρογλου μπορεί να το σπάσει.
«Αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό μπορεί να τα καταφέρει. Ο επιθετικός χρειάζεται και ρέντα πέρα από την ικανότητα. Ο Κώστας τα έχει και τα δύο. Πάνω απ’ όλα την ικανότητα. Αν μείνει ως το καλοκαίρι και με τη συχνότητα που σκοράρει, προφανώς και μπορεί να σπάσει το δικό μου ρεκόρ»!

NΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Σκοράρει με όλους τους τρόπους»
Τι να πει κάποιος για τον Νίκο Αναστόπουλο; Έγινε ο πρώτος Έλληνες παίκτης που άνοιξε τα σύνορα του Καμπιονάτο! Έβαλε στην Α’ Εθνική 179 γκολ με Πανιώνιο, Ολυμπιακό και Ιωνικό! Θα μπορούσε να πάει ακόμα πιο ψηλά αν δεν είχε πάρει τη μεταγραφή στην Αβελίνο.

Τι λέει σήμερα για τον Μήτρογλου ένας σεσημασμένος σκόρερ;
Είναι νούμερο ένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχει εκπληκτική ευχέρεια στο σκοράρισμα. Με όλους τους τρόπους.

Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει;
Το ζητούμενο είναι η διάρκεια, η σταθερότητα. Να ‘ναι υγιής, να δουλεύει σωστά για να βοηθήσει και την Εθνική ομάδα και τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη. Εκεί θα φανεί μέχρι που μπορεί να φτάσει.

Ποιο είναι το κυριότερο προσόν του;
Μέσα στην περιοχή είναι κίνδυνος – θάνατος. Αν και ουσιαστικά παίζει με το αριστερό, τον βλέπουμε να βελτιώνει και το δεξί πόδι. Έχει πετύχει πολύ ωραία γκολ και με το δεξί, αλλά και με το κεφάλι. Ακόμα και με φάουλ.

Μπορεί να γίνει αφίσα με το γκολ σήμα κατατεθέν του Νίκου Αναστόπουλου;
Δεν ξέρω αν μπορεί λόγω ύψους και σωματοδομής να βάλει γκολ με ανάποδο ψαλίδι. Ίσως δυσκολευθεί από το σώμα του, αλλά νομίζω ότι μπορεί να τα καταφέρει. Δύσκολα, αλλά μπορεί.

Θα μπορέσει να πάρει κάποιο από τα παπούτσια για τους τρεις πρώτους σκόρερς;
Αν συνεχίσει τον ίδιο ρυθμό… Αν είναι και τυχερός. Στο ματς με τον ΟΦΗ για παράδειγμα, αν είχε λίγη τύχη θα μπορούσε να βάλει τρία γκολ.

Παίζει ρόλο η ρέντα;
Και η ρέντα. Αλλά όχι μόνη της. Πάνω απ’ όλα είναι η ικανότητα του παίκτη να βρίσκεται στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή και η δυνατότητά του να εκτελεί. Αλλά ο επιθετικός χρειάζεται και τη ρέντα.

Μπορεί να σε προσπεράσει στα γκολ;
Μακάρι να περάσει το ρεκόρ μου… Η εξέλιξη είναι αυτή. Εγώ προσπέρασα κάποιον άλλον, μακάρι να προσπεράσει εμένα ο Μήτρογλου.

ΚΡΙΣΤΟΣ ΒΑΖΕΧΑ: «Άντεξε στα ζόρικα»
Τι να πει κάποιος για τον Κριστόφ Βαζέχα; Ήρθε στην Ελλάδα τον χειμώνα του 1990 και έγινε το απόλυτο είδωλο για τους φίλους του Παναθηναϊκού. Ξεπέρασε στο σκοράρισμα ακόμα και τον Αντώνη Αντωνιάδη. Στα 273 γκολ σταμάτησε το κοντέρ με το «τριφύλλι» σε όλες τις διοργανώσεις. Τα 244 στο πρωτάθλημα,

Τι κάνει τον Μήτρογλου να ξεχωρίζει;
Καταρχήν έχω πει και πρόσφατα πως είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στην Ελλάδα. Και είναι πολύ δύσκολο να τον αντιμετωπίσουν οι αμυντικοί επειδή έχει μεγάλη ποικιλία στο παιχνίδι του. Χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια, το κεφάλι, παίζει με μέτωπο, αλλά και πλάτη. Αν προσθέσουμε ότι είναι και κινητικός, τότε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί σκοράρει τόσο εύκολα, αλλά και γιατί δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν εύκολα οι αμυντικοί.

Μέχρι που μπορεί να φτάσει αν υποθέσουμε ότι θα μείνει στην Ελλάδα;
Έχει όλα τα προσόντα για να κάνει μεγάλη καριέρα. Μέχρι τώρα έδειξε ότι έχει ταλέντο, αλλά και ψυχολογία. Είναι μεγάλη υπόθεση ότι δεν το έβαλε κάτω, ειδικά όταν κάποιοι προπονητές του στον Ολυμπιακό δεν δούλεψε σκληρά. Δίκαια είναι τώρα είναι πρώτο όνομα στην Ελλάδα.

Τι του λείπει; Τι πρέπει να διορθώσει;
Θα σου επαναλάβω ότι του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια διότι δεν το έβαλε κάτω. Δεν τα παράτησε. Τώρα, εγώ πιστεύω ότι έχει όλο το πακέτο. Χρειάζεται, όμως, προπόνηση. Σκληρή δουλειά κάθε μέρα. Για να ‘χει διάρκεια. Εκεί είναι το μυστικό. Δεν αρκεί μία σεζόν. Το μέλλον, πάντως, είναι μπροστά του. Μπορεί να γίνει μεγάλο όνομα και στην Ευρώπη. Όπως είναι το πρώτο όνομα στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος Δώνης δήλωσε πρόσφατα ότι είναι ο καλύτερος επιθετικός με τον οποίο συνεργάστηκε είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής. Είναι καλύτερος από τον Κριστόφ Βαζέχα;
Όχι (γέλια)…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: «Αξίζει 10 εκατ. ευρώ»!
Ο Χρήστος Δημόπουλος έχει «ματώσει» 108 φορές τα δίχτυα σε επίπεδο Α’ Εθνικής με τις φανέλες του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού και του Αθηναϊκού. Έμεινε στην ιστορία ως ο «φονιάς» και είναι σημαντικό ότι βγάζει κι αυτός το καπέλο στον Μήτρογλου!

Πού οφείλεται το εκπληκτικό σερί του;
Είναι παίκτης που παίζει μέσα στην περιοχή. Βρίσκονται πάντα σε θέση βολής και έτσι μπορεί να χάσει μία – δύο ευκαιρίες, αλλά γκολ θα βάλει.

Ποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό έχει και ξεχωρίζει;
Έχει αυτοπεποίθηση και ταυτόχρονα κινείται στον κατάλληλο χώρο με συνέπεια να γίνεται αποδέκτης όλων των επιθετικών προσπαθειών. Σε αυτόν καταλήγουν οι επιθέσεις του Ολυμπιακού.

Μπορεί να κάνει ρεκόρ αν παραμείνει στην Ελλάδα;
Γιατί να μην σπάσει όλα τα ρεκόρ; Δύσκολα, βέβαια, θα μείνει, αλλά εμένα μου αρέσει πολύ σαν παίκτης διότι έχει εύκολο το γκολ.

Μπορεί να οδηγήσει μόνος του τον Ολυμπιακό στον τίτλο;
Μπορεί να πάρει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα αφού είναι το φαβορί, αλλά όχι μόνο από τον Μήτρογλου. Θα είναι, όμως, ένας πολύ καθοριστικός παράγοντας.

Πόσο τον κοστολογείς;
Αυτή την εποχή, με όσα έχει καταφέρει φέτος, η τιμή του είναι 10 εκατ. ευρώ. Αλλά μιλάμε για τώρα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/