Λίγες μέρες έχουν απομείνει για τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου και το διεθνές σωματείο των ποδοσφαιριστών, φρόντισε να εκδόσει “ταξιδιωτική” οδηγία. Προέτρεψε τα μέλη του να μείνουν μακριά από Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία. Ο λόγος; Δεν τηρούνται τα συμβόλαια από τις ομάδες.
του Σούλη Μέζου
[email protected]
Ειδικά για τις ομάδες της Τουρκίας, η οποίες τα τελευταία χρόνια ξοδεύουν τεράστια ποσά σε μεταγραφές, το καμπανάκι χτυπάει πιο έντονα, χωρίς αυτό να σημαίνει, πως Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε καλύτερη θέση. Ιδίως οι ομάδες που δεν αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά κύπελλο, θεωρούνται πρωταθλητές κακοπληρωτές στην Ευρώπη.
Η FIFPro προειδοποίησε τους παίκτες για τις ομάδες των τριών χωρών, τονίζοντας πως οι περισσότερες υποθέσεις απλήρωτων παικτών που διεκδικούν τα χρήματα τους μέσω ΟΥΕΦΑ, προέρχονται από την Κύπρο. Η τελευταία… απαλλοτρίωση στις καταθέσεις των Κυπρίων, επηρέασε και τους ποδοσφαιρικούς συλλούγους που άφησαν πολλά συμβόλαια ποδοσφαιριστών απλήρωτα.
“Κάποιοι παίκτες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, γιατί οι ομάδες τους δεν πληρώνουν τα νοίκια” ανέφερε εκπρόσωπος της FIFPro, τονίζοντας πως κάθε χρόνο, οι περιπτώσεις των ομάδων που δεν εκπληρώνουν τους όρους των συμβολαίων, συνεχώς αυξάνεται σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο.
“Συνήθως οι ομάδες κάνουν τα πάντα για να αποσπάσουν την υπογραφή του παίκτη. Υπόσχονται υψηλό συμβόλαιο, μπόνους για την υπογραφή τους και την επίτευξη στόχων, ακόμα και ποσοστό από μελλοντική μεταπώληση του. Δυστυψώς πολλές ομάδες δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους” ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στηρίζοντας απόλυτα την ανακοίνωση του FIFPro.
Άλλωστε ένας ποδοσφαιριστής που ξεκινά δικαστική διαμάχη με μια ομάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα του συμβολαίου, είναι υποχρεωμένος να περιμένει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση. Στο μεταξύ, η ομάδα προχωρά σε χρεοκοπία και ο ποδοσφαιριστής χάνει τα λεφτά του, ακόμα και αν η απόφαση βγει υπέρ του.
Αυτό που δεν αναφέρει στην ανακοίνωση της η FIFPro, είναι πως το 2006 μια ανύπαρκτη εταιρεία που την εκπροσωπούσε στην Ελλάδα εισέπραξε τελικά μετά από απόφαση των αγγλικών δικαστηρίων, το ποσό των 14.000.000 για μία τελετή (βράβευση των κορυφαίων της FIFPro) που δεν έγινε ποτέ. Επτά χρόνια αργότερα, προτρέπει τους ελεύθερους ποδοσφαιριστές να μην υπογράψουν με ελληνική ομάδα.