Οι Χειμερινοί Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Σότσι το Φεβρουάριο του 2014, συνεχίζουν να προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις. Πρώτα ήταν οι οργανώσεις των ομοφυλόφιλων και μετά ακολούθησε η Γεωργία η οποία ήταν έτοιμη να μποϊκοτάρει τους Αγώνες, όμως ο πρόεδρος της χώρας έκανε λόγο για παγκόσμια ντροπή σε περίπτωση που τελικά η Γεωργία αποφασίσει να απέχει.
του Σούλη Μέζου
[email protected]
Από τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991, μέχρι σήμερα, στη συγκεκριμένη περιοχή δεν έχουν σταματήσει ο διαμάχες. Αποκορύφωμα, ο πόλεμος της Νότιας Οσετίας το 2008, λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Ήταν δυνάμεις του γεωργιανού στρατού οι οποίες παραβίασαν την εκεχειρία επιτιθέμενες εναντίον της πρωτεύσουσας της Νότιας Οσετίας, Τσχινβάλι. Ο λόγος, οι επιθέσεις στα χωριά της Γεωργίας από αυτονομιστές. Οι συγκεκριμένος πόλεμος κόστισε εκατοντάδες ζωές και από τότε οι σχέσεις της Γεωργίας (η οποία εχει αναπτύξει “συνεργασία” με τις ΗΠΑ) και της Ρωσίας με την οποία υποτίθεται έχουν αναλάβει από κοινού τον έλεγχο για την ειρήνη στην περιοχή Οσετίας και Αμπχαζίας είναι διαρκώς σε κρίση.
Το τελευταίο επεισόδιο που προκάλεσε την οργή των Γεωργιανών, ήταν η επιλογή των Ρώσων να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα γύρω από το Κρεμλίνο, ο Ιβάν Νετσάιεφ. Ο συγκεκριμένος είναι πιλότος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και συμμετείχε στον πόλεμο της Οσετίας.
Παρ’ ολ’ αυτά χθες, ο Ρώσος υπουργός αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο δήλωσε πως η Γεωργία θα συμμετάσχει κανονικά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι. Λίγες μέρες αφότου ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Μπίντζινα Ιβανισβίλι, δήλωσε πως η προοπτική της απουσίας από τους Ολυμπιακούς της χώρας του, μονό κακό θα έκανε δημιουργώντας παγκόσμια… ντροπή. Άλλωστε η Ολυμπιακή επιτροπή της Γεωργίας, έχει ήδη ψηφίσει από τον Μάιο υπέρ της συμμετοχής στους Αγώνες.
Να σημειωθεί πως το Σότσι όπου θα διεξαχθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Αμπχαζίας. Μιας περιοχής όπου οι Γεωργιανοί θεωρούν δικό τους έδαφος, ενώ οι Ρώσοι ανεξάρτητο. Για τολόγο αυτό μάλιστα έχουν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.
Η πρώτη συμμετοχή της Γεωργίας σε Ολυμπιακούς Αγώνες ως ανεξάρτητο κράτος, ήταν στους Χειμερινούς του Λιλαχάμερ το 1994. Στους Αγώνες του Βανκούβερ το 2010, η Γεωργία συμμετείχε με οκτώ αθλητές και κέρδισε την παγκόσμια συμπάθεια, όταν λίγες ώρες πριν την τελετή έναρξης των Αγώνων, ο αθλητές του λουτζ (έλκηθρο ταχύτητας), Νόνταρ Κουμαριτασβίλι έχασε τη ζωή του σε ατύχημα που είχε στην προπόνηση.
Ολυμπιακοί και μποϊκοτάζ
Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποις χώρες έχουν επιλέξει να μπλέξουν την πολιτική με το Ολυμπιακό κίνημα, θεωρώντας πως έτσι γίνεται πιο δυνατό το μήνυμα που θέλουν να περάσουν. Πριν από τη Γεωργία που το σκέφτεται να μη συμμετάσχει στους Αγώνες του Σότσι αλλά και τις διαμαρτυρίες των ομοφυλοφιλικών οργανώσεων που απειλούν με αποχή λόγω του νόμου κατά των ομοφυλόφιλων, υπήρξαν μποϊκοτάζ που σημάδεψαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μελβούρνη, 1956
Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία και Λιχτενστάιν δε συμμετείχαν στους Αγώνες διαμαρτυρόμενοι για την εισβολή της ΕΣΣΔ στην Ουγγαρία. Από τους Αγώνες απουσίασαν και οι Αίγυπτος, Λίβανος, Ιράκ λόγω της κρίσης στη διόρυγα του Σουέζ, ενώ η Κίνα δε συμμετείχε λόγω της κατάστασης με την Ταϊβάν.
Μόντρεαλ, 1976
Το πρώτο μεγάλο μποϊκοτάζ, με τη συμμετοχή 26 χωρών της Αφρικάνικης ηπείρου. Ο λόγος ήταν η συμμετοχή της Νέας Ζηλανδίας στους Αγώνες, η οποία λίγους μήνες νωρίτερα είχε στείλει την ομάδα ράγμπι στη Νότιο Αφρική για αγώνες. Εκείνη την εποχή υπήρχε το καθεστώς του άπαρχαϊντ και για το λόγο αυτό, είχε ζητηθεί από τη ΔΟΕ να αποβάλει τους Νεοζηλανδούς από τους Αγώνες. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και 26 χώρες της Αφρικής δε συμμετείχαν, ενώ και η Αίγυπτος αποχώρησε μετά από τρεις μέρες. Στους Αγώνες δε συμμετείχε και η Ταϊβάν καθώς η ΔΟΕ υποστήριξε πως έπρεπε να συμμετάσχει με την ομάδα της Κίνας. Οι Ταϊβανέζοι αρνήθηκαν και δεν ταξίδεψαν στο Μόντρεαλ.
Μόσχα, 1980
Με αφορμή την εισβολή των Ρώσων στο Αφγανιστάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ κάλεσε την Ολυμπιακή επιτροπή της χώρας του να απέχει από τους Αγώνες της Μόσχας. Την απόφαση των Αμερικανών ακολούθησαν άλλα 62 κράτη μεταξύ των οποίων και η Δυτική Γερμανία και η Ιαπωνία, ενώ οι Βρετανοί αθλητές επέλεξαν μόνοι τους να αγωνιστούν.
Λος Άντζελες, 1984
Η απάντηση των Σοβιετικών στους Αμερικανούς, ήρθε τέσσερα χρόνια μετά τους Αγώνες της Μοσχας, όταν αποφάσισαν μαζί με 13 άλλες χώρες να μποϊκοτάρουν τους Αγώνες του Λος Άντζελες. Αντιθέτως, επέστρεψε στους Ολυμπιακούς η Κίνα, μετά από απουσία 32 ετών.
Σεούλ, 1988
Από τη στιγμή που το αρχικό σχέδιο της συνδιοργάνωσης των Αγώνων από τη Νότια και τη Βόρεια Κορέα απέτυχε, λογικό ήταν οι Βορειοκορεάτες να επιλέξουν τη μη συμμετοχή. Την απόφαση τους ακολούθησαν και η Κούβα με την Αιθιοπία.
Πεκίνο, 2008
Ενώ υπήρξαν μεγάλες συζητήσεις για την αποχή από τους Αγώνες, λόγω της συμπεριφοράς των Κινέζων προς το Θιβέτ, τελικά όλες οι χώρες συμμετείχαν κανονικά.