Connect with us

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Κρούσματα κορονοϊού και ακυρώσεις αγώνων που τελικά θα γίνουν με τη ΓΓΑ να έχει δώσει το ΟΚ

Published

on

Άνω κάτω έχει γίνει η ελληνική κωπηλασία με τους χειρισμούς της απερχόμενης διοίκησης της ΕΚΟΦΝΣ που έχει χάσει τον έλεγχο προσπαθώντας να συμμαζέψει τα ασυμάζευτα.

φωτογραφία rowit.gr

Νωρίς το πρωί και μετά τις αποκαλύψεις του Sportsfeed, η ομοσπονδία ενημέρωσε ότι ο διεθνής αγώνας αξιολόγησης με τη συμμετοχή Ελλάδας, Ρωσίας, Σερβίας αναβάλλεται γιατί: «Τα νέα δεδομένα της πανδημίας για τον νομό Αττικής δείχνουν εξαιρετικά μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Το Δ.Σ. της ομοσπονδίας σε συνεργασία με την τεχνική ηγεσία και την Ιατρική επιτροπή, εκτίμησαν εκ νέου την κατάσταση και αποφάσισαν ότι με αυτά τα δεδομένα καλό θα ήταν να μην προχωρήσουμε στην διεξαγωγή του 1ου Διεθνούς Αγώνα Αξιολόγησης, προκειμένου να διαφυλαχθεί στον μέγιστο βαθμό η ασφάλεια και η υγεία των αθλητών της Εθνικής μας ομάδας και όσων θα συμμετείχαν στον αγώνα εκ των σωματείων μας. Σύντομα θα ενημερωθείτε για τις επόμενες αποφάσεις σε σχέση με την διεξαγωγή Αγώνων αξιολόγησης και τις νέες ημερομηνίες, αφού εκτιμηθεί η επιδημιολογική πορεία του Covid19 σε συνεργασία πάντα με την Υγειονομική επιτροπή της ΓΓΑ».
Αυτά αναφέρει το έγγραφο που εστάλη σήμερα το πρωί προς τα σωματεία της ΕΚΟΦΝΣ με κοινοποίηση στην ΓΓΑ.

Το ρεπορτάζ όμως δε σταματά εδώ. Στο ξενοδοχείο όπου διέμειναν τα μέλη της ρωσικής ομάδας πριν μπουν στο καθεστώς «φούσκας» του Σχινιά, εντοπίστηκαν δύο θετικά κρούσματα covid-19 τα οποία ανήκαν σε Ρώσους κωπηλάτες. Πρόκειται για το ίδιο ξενοδοχείο που διαμένει Τζιάνι Ποστιλιόνε. Παρά το γεγονός των θετικών κρουσμάτων, ο Ιταλός συνέχιζε κανονικά να μπαινοβγαίνει στο Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά και μάλιστα ο ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο ίδιος ενημέρωσε τους αθλητές και τις αθλήτριες για τα κρούσματα των Ρώσων. Αυτό αντικρούεται με τα περί διαφύλαξης στον μέγιστο βαθμό η ασφάλεια και η υγεία των αθλητών της Εθνικής μας ομάδας.

Η θέση του ΓΓΑ

Απευθύναμε μια σειρά από ερωτήματα στον ΓΓΑ, Γιώργο Μαυρωτά, σχετικά με όλα όσα συμβαίνουν στο Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο και έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στο χώρο της κωπηλασίας.

Η αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της ΓΓΑ ήταν ενήμερη για την παρουσία 80 και πλέον ατόμων εντός των Ολυμπιακού κωπηλατοδρομίου του Σχινιά;
Μαυρωτάς: Η ΓΓΑ δεν έχει υγειονομική υπηρεσία αλλά έχει συσταθεί Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή στη ΓΓΑ (ΥΕΕ-ΓΓΑ) για θέματα COVID. Η ΥΕΕ-ΓΓΑ είχε ενημερωθεί για το κοινόβιο στο πλαίσιο της Ολυμπιακής προετοιμασίας και έχουν δοθεί και σχετικές οδηγίες.

Έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι στις αποστολές που ήρθαν από το εξωτερικό για να διαμείνουν στον Σχινιά;
Μαυρωτάς: Ναι με βάση ότι ισχύει για ταξιδιώτες από το εξωτερικό και έχουν δοθεί επιπλέον σχετικές οδηγίες και για ελέγχους και κατά τη διάρκεια της διαμονή τους ως αθλητών στον Σχοινιά.

Έχει δοθεί άδεια για τη διεξαγωγή του διεθνούς αγώνας αξιολόγησης με τη συμμετοχή Ελλάδας, Σερβίας, Ρωσίας;
Μαυρωτάς: Η άδεια δεν δίνεται από τη ΓΓΑ αλλά εκπορεύεται από τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ έχει δοθεί έγκριση επί του υγειονομικού πρωτοκόλλου της διοργάνωσης, κατόπιν των παρατηρήσεων της Επιτροπής και της ενσωμάτωσής τους στο αρχικό υποβληθέν πρωτόκολλο.

Από τις απαντήσεις του ΓΓΑ που φροντίζει να μένει στους τύπους και όχι στην ουσία (η ΓΓΑ δεν έχει υγειονομική υπηρεσία αλλά υγειονομική επιτροπή…) προκύπτει ότι η ΓΓΑ ήταν ενήμερη και σύμφωνη με όλα όσα συμβαίνουν στο Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο. Για ποιο λόγο όμως η ΕΚΟΦΝΣ προχώρησε στην ακύρωση του διεθνή αγώνα αξιολόγησης αφού ήταν καλυμμένη από την υγειονομική επιτροπή της ΓΓΑ;

Και το ρεπορτάζ συνεχίζεται. Ο πρώτος διεθνής αγώνας που αναβλήθηκε τελικά θα διεξαχθεί ως προπόνηση – αγώνας Παρασκευή και Σάββατο έχοντας όμως αποκλειστεί όλοι οι σωματειακοί κωπηλάτες και κωπηλάτριες! Θα αγωνιστούν κανονικά όμως τα μέλη της σερβικής και της ρωσικής ομάδας.

Για το τέλος αφήσαμε την τοποθέτηση του ΓΓΑ σχετικά με την κάλυψη των εξόδων της προετοιμασίας ανταγωνιστών αθλητών και αθλητριών, με χρήματα του ελληνικού λαού.

Έχει δοθεί έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία της ΓΓΑ για την διάθεση μέρους της κρατικής επιχορήγησης για την προετοιμασία ξένων και ανταγωνιστικών ομάδων;
Μαυρωτάς: Στον αθλητισμό είναι συνήθης πρακτική η φιλοξενία ξένων ομάδων για λόγους προετοιμασίας, οι οποίες συνήθως ανταποδίδονται, στο πλαίσιο της σύσφιξης των αθλητικών σχέσεων, συναδέλφωσης και άμιλλας αθλητών από διαφορετικές χώρες, καθότι ρόλος του αθλητισμού είναι να ενώνει. Επίσης σας ενημερώνουμε ότι δεν προβλέπεται κάποια τέτοια έγκριση, όπως αναφέρετε, από κάποια «αρμόδια υπηρεσία».

Όχι κύριε Μαυρωτά. Σύσφιξη σχέσεων σε βάρος των ελληνικών προκρίσεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες δε γίνεται. Επίσης καμία ανταπόδοση δεν υπάρχει αφού ποτέ δεν έκανε η Εθνική ομάδα προετοιμασία στη Σερβία ή τη Ρωσία. Εξυπηρέτηση στον τεχνικό σύμβουλο γίνεται με χρήματα του ελληνικού λαού. Σε περίπτωση που σας διαφεύγει, η κωπηλατική ομάδα της Ρωσίας είχε αποβληθεί εντελώς από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 λόγω πολλών κρουσμάτων ντόπινγκ. Ποια άμιλλα; Όσον για την «έγκριση που δεν προβλέπεται από κάποια αρμόδια υπηρεσία» εννοείτε ότι δεν ελέγχονται οι ομοσπονδίες πως διαθέτουν τα χρήματα του ελληνικού λαού; Για ποιο λόγο υπάρχει τότε η ΓΓΑ κύριε γενικέ;

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/