Connect with us

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Προτάσεις για την ανάπτυξη της παράκτιας κωπηλασίας στην Ελλάδα

Published

on

Οι εκλογές στην Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία πλησιάζουν… Από το 2013 που πρωτοήρθα σε επαφή και κατακτήσαμε μαζί με τον αδερφό μου Απόστολο και την Αλεξάνδρα Τσιάβου, τα πρώτα παγκόσμια μετάλλια στο (τότε ) νέο είδος κωπηλασίας στην πόλη του Helsingborg (Σουηδία) μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει βήματα εμπρός κυρίως όμως σε θέματα διοργάνωσης αγώνων.

του Νίκου Γκουντούλα
παγκόσμιος πρωταθλητής Ολυμπιακής και παράκτιας κωπηλασίας

Πιο χαρακτηριστικότερα παραδείγματα:
• Το 2014 διοργανώθηκε για πρώτη φορά και με απόλυτη επιτυχία Παγκόσμιο πρωτάθλημα παράκτιας κωπηλασίας στην Θεσσαλονίκη σε συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης , της Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ και του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης (με πρωτεργάτη τον Θανάση Μητρούση) . Εδώ να θυμίσω επίσης ότι ως χώρα κατακτήσαμε δύο μετάλλια (Ασημένιο το τετραπλό των κοριτσιών του Ν.Ο.Θ , και Χάλκινο εγώ με το αδερφό μου Αποστόλη στο διπλό ως πλήρωμα του Ο. Φ. Θ).

•2019 διοργανώθηκαν οι πρώτες προκρίσεις για την συμμετοχή πληρωμάτων της Ε.Ο στους Παράκτιους Μεσογειακούς αγώνες της Πάτρας.

• 2019 διοργανώθηκαν οι παράκτιοι μεσογειακοί αγώνες στην Πάτρα με την χώρα μας να κατακτά τρία μετάλλια, ένα χρυσό και δύο ασημένια. Στην διοργάνωση αυτή, είχα την τιμή να εργαστώ ως Sport director του αθλήματος με Sport Delegate της F.I.S.A τον Θανάση Μητρούση.

•Σειρά επίσημων και ανεπίσημων αγώνων που διοργανώνονται από το 2014 και μετά, από τον Ο.Φ.Θ προς ανάπτυξη και διάδοση του σπορ ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Εύκολα όμως γίνεται αντιληπτό ότι τα βήματα αυτά δεν επαρκούν για την πραγματική ανάπτυξη του αθλήματος στην χώρα μας, με κίνδυνο να μείνουμε πίσω στην κούρσα των εξελίξεων. Ας μήν ξεχνάμε ότι αν δεν υπήρχε το τεράστιο πρόβλημα με τον covid-19 και την αναβολή των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο, η παράκτια κωπηλασία θα ήταν κανονικά μέσα στο πρόγραμμα των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024!

Έτσι , ως διακεκριμένος αθλητής Ολυμπιακής και παράκτιας κωπηλασίας *(Συνοπτικά η ενασχόλησή μου με την παράκτια κωπηλασία στο τέλος της σελίδας) και μετά την αποκλειστική μου ενασχόληση από το 2014 ως προπονητής και υπεύθυνος τμήματος παράκτιας κωπηλασίας (με την στήριξη του Ο.Φ.Θ και του τότε προέδρου Νίκου Καιρίδη), πιστεύοντας στις δυνατότητες και προοπτικές που μπορούν να υπάρξουν, παραθέτω μερικές προτάσεις, ελπίζοντας να φανούν χρήσιμες τόσο στον εν γένει κωπηλατικό κόσμο, όσο και στην νέα διοίκηση της Ε. Κ. Ο. Φ. Ν. Σ που καλείται να χαράξει τη νέα πορεία της ελληνικής παράκτιας κωπηλασίας.

Οι προτάσεις αυτές δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «απόσταγμα» σοφίας από τον αλάνθαστο ‘’Guru’’ . Αποτελούν όμως μέρος μίας προσπάθειας στο να δείξω ότι οι Έλληνες προπονητές θέλουμε, μπορούμε και επιβάλλεται να συνεισφέρουμε στην εξέλιξη της κωπηλασίας από όποιο πόστο κατέχουμε….

Οι προτάσεις μου αναλυτικότερα

Η ανάπτυξη της παράκτιας κωπηλασίας κατά την γνώμη μου θα πρέπει να στηριχτεί στους παρακάτω εφτά πυλώνες :

1. Ενημέρωση εκπαίδευση παραγόντων και προπονητών.
Η ομοσπονδία θα πρέπει αρχικά να πληροφορήσει- εκπαιδεύσει τόσο τους παράγοντες των ομίλων, όσο και τους προπονητές για το νέο αυτό είδος κωπηλασίας , την εξέλιξή του και κυρίως τα οφέλη που προκύπτουν από την ανάπτυξή του.

2. Μαζικός αθλητισμός
• Κίνητρα στους ομίλους που θέλουν να αναπτύξουν σοβαρά την Π.Κ.
• Δημιουργία τμημάτων μαζικού αθλητισμού / ενηλίκων που μπορούν αποφέρουν οικονομικά οφέλη στους ομίλους, ώστε να μετατραπούν σε χρηματοδότες των αγωνιστικών τμημάτων τους.
• Συνεργασία ομίλων με επαγγελματίες προπονητές για την οργάνωση των τμημάτων ενηλίκων.
• Συνεργασία των τμημάτων ενηλίκων με γυμναστήρια και cross fit γυμναστήρια/ studios ώστε να διευρύνουν κι άλλο το πελατολόγιο τους.

3. Αθλητικός και επαγγελματικός τουρισμός.
Διοργάνωση αθλητικών κωπηλατικών camps και ταξιδιών με σκοπό την αναψυχή και την άσκηση τόσο σε τμήματα ενηλίκων και ακαδημιών, όσο και στο πλαίσιο του team building μεγάλων εταιριών.
Ετήσιες συναντήσεις ενηλίκων για μεγάλες διασχίσεις, μη ανταγωνιστικά events

4. Πανεπιστημιακός αθλητισμός
Συνεργασία όλων των μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με τους τοπικούς ομίλους. Να δοθούν κίνητρα και βοήθεια στα ιδρύματα ώστε να αποκτήσουν από δύο τουλάχιστον σκάφη, διπλά και τετραπλά Π. Κωπηλασίας (εδώ οι μεγάλοι χορηγοί μπορούν να συνεισφέρουν) τα οποία θα φυλάσσονται, θα χρησιμοποιούνται και θα συντηρούνται από τους τοπικούς ομίλους με σκοπό την εκπαίδευση φοιτητών σε σταθερές μέρες και ώρες από προπονητές κωπηλασίας ώστε να δημιουργηθεί πανεπιστημιακό πρωτάθλημα με τρείς αγώνες ανά έτος , με αποκορύφωμα την συμμετοχή τους σε παράλληλο αγώνα μαζί με το πανελλήνιο πρωτάθλημα γεμίζοντας τις άδειες κερκίδες μας από νέο κόσμο.

5. Ακαδημίες
Τα σκάφη παράκτιας κωπηλασίας μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για την υποστήριξη των ακαδημιών κωπηλασίας, καθώς έχουν σημαντικά χαμηλότερο κόστος αγοράς και συντήρησης, δεν τρομάζουν λόγω σταθερότητας τους νέους αθλητές και οι ακαδημίες κερδίζουν μέρες προπόνησης στο νερό λόγω της ικανότητας τους να πηγαίνουν και με κύμα.Παράλληλα, οι αγώνες ανάπτυξης μπορούν να γίνουν κάποιες φορές και στο beach sprint format ρίχνοντας το κόστος της διοργάνωσης και μεταφέροντας τον αγώνα και σε αστικά κέντρα ώστε να μπορεί να αλληλεπιδράσει περισσότερος κόσμος μαζί με τον αγώνα και το σπορ.

6. Αγωνιστικός αθλητισμός
Οι εξελίξεις καλπάζουν και η Ελλάδα δεν θα πρέπει να μείνει πίσω…Άμεσα θα πρέπει να οργανωθεί πανελλήνιο πρωτάθλημα την καλοκαιρινή περίοδο με την μορφή ενός fun sport event και όχι σε μορφή ΄΄ αγώνα αγγαρείας….’’ Εδώ ας μου επιτραπεί να πω, ότι δεν χρειάζεται το καλεντάρι να επηρεάζεται από τις υποχρεώσεις των λιγοστών αθλητών της Ε.Ο που ούτως ή άλλως δεν θα συμμετείχαν σε ανάλογους αγώνες … Ας μετατρέψουμε τους αγώνες παράκτιας κωπηλασίας σε ένα ευχάριστο αθλητικό event τόσο για αυτούς που συμμετέχουν σε αυτό , όσο και για αυτούς που το παρακολουθούν …

7. Εθνική ομάδα
Εδώ όπως φάνηκε και σε άλλες χώρες , είναι πολύ νωρίς για να δημιουργηθούν νέοι αθλητές που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την Π.Κ. Μπορούμε όμως να εκπαιδεύουμε περιοδικά, τους υπάρχοντες αθλητές της εθνικής ομάδας στα δύο format της Π.Κ. ειδικά στα πρώτα κοινόβια της χρονιάς τα οποία είναι συνήθως εισαγωγικά. Με αυτή τη λογική μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ένα παραθαλάσσιο μέρος της χώρας μας, ώστε οι Έλληνες αθλητές από τη μία μεριά να εξοικειωθούν με τις συνθήκες του αθλήματος και από την άλλη να κάνει και τα ίδια αυτά τα κοινόβια λίγο πιο ενδιαφέροντα αλλάζοντάς το περιβάλλον προπόνησης. Δημιουργία μακροχρόνιου σχεδιασμού μέχρι τους μεθεπόμενους ολυμπιακούς αγώνες και οργάνωση της λειτουργίας της Ε.Ο παράκτιας κωπηλασίας.

Σύντομο βιογραφικό της ενασχόλησης μου με την παράκτια κωπηλασία:
•Αθλητής της Εθνικής ομάδας επί σχεδόν 15 συναπτά έτη.
•Ένας από τους τρεις πρώτους Έλληνες αθλητές που συμμετείχε σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (μαζί με τον αδελφό μου Απόστολο και την Ολυμπιονίκη Αλεξάνδρα Τσιάβου ), κατακτώντας το ένα από τα δύο πρώτα μετάλλια σε Π.Π παράκτιας κωπηλασίας για την χώρα μας στο Χέλσινμποργκ της Σουηδίας το 2013.
• Υπεύθυνος του πρώτου τμήματος παράκτιας κωπηλασίας στην Ελλάδα και προπονητής του, το οποίο λειτουργεί από το 2014 έως σήμερα με την στήριξη και παρότρυνση του Ομίλου θαλάσσης .
•Mentor coach της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωπηλασίας (F.I.S.A) για την ανάπτυξη και διάδοση της παράκτιας κωπηλασίας σε όλον τον κόσμο• Υπεύθυνος προπονητής ( F.I.S.A development ), του πρώτου Παν-Ασιατικού camp εκμάθησης παράκτιας κωπηλασίας στο Beach sprint format, μαζί με τον αδελφό μου Απόστολο στην Danang του Vietnam με πάνω από δέκα εθνικές ομάδες της Ασίας να συμμετέχουν σε αυτό.
• Εκπαιδευτής στην σχολή προπονητών κωπηλασίας Γ’ κατηγορίας της Γ. Γ. Α με αντικείμενο την παράκτια κωπηλασία.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/