Connect with us

STORY

Έγκλημα και τιμωρία

Published

on

Ένοχος για ανθρωποκτονία από βαριά αμέλεια. Αυτό απεφάνθη η πρόεδρος Τοκοζίλε Μασίπα στη σημερινή κορύφωση του δικαστικού δράματος της υπόθεσης Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος απαλλάχθηκε από τη βαρύτατη κατηγορία περί φόνου εκ προμελέτης της αδικοχαμένης συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Σε μία απόφαση που έχει ήδη προκαλέσει σάλο στους νομικούς κύκλους παγκοσμίως, ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης έδειξε ανακουφισμένος καθώς η δικαστής ανακοίνωσε την τελική ετυμηγορία της, σύμφωνα με το σκεπτικό της οποίας ο αθλητής ενήργησε από αμέλεια όταν πυροβόλησε τέσσερις φορές την πόρτα της τουαλέτας του σπιτιού του, πιστεύοντας εσφαλμένα ότι μέσα βρισκόταν κάποιος εισβολέας. Βάσει του προβλεπόμενου πλαισίου ποινής, ο Πιστόριους αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή κάθειρξης μέχρι 15 έτη, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να κάνουν ωστόσο λόγο για μία συνολική ποινή φυλάκισης μεταξύ επτά και 10 ετών, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες. Μέχρι τότε, εκκρεμεί το ζήτημα του αν ο αθλητής θα αφεθεί ελεύθερος καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση.

Όπως μεταδίδουν οι απεσταλμένοι των διεθνών ΜΜΕ, στο άκουσμα της απόφασης ο Πιστόριους έτριψε το πρόσωπό του και έγειρε ελαφρώς μπροστά. Ομοίως και ο κόσμος μέσα στη δικαστική αίθουσα δεν αντέδρασε με ιδιαίτερο συναίσθημα, καθώς η απόφαση ήταν ουσιαστικά αναμενόμενη μετά τη χθεσινή απαλλαγή του αθλητή από την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης.
Ταυτόχρονα, η δικαστής Μασίπα απάλλαξε τον παραολυμπιονίκη από την κατηγορία που αφορούσε ένα περιστατικό παράνομης οπλοχρησίας, κατά το οποίο ο Πιστόριους φέρεται να πυροβόλησε στον αέρα από την ηλιοροφή του αυτοκινήτου του εν κινήσει, αλλά τον καταδίκασε για ένα δεύτερο περιστατικό στο οποίο ο αθλητής είχε πυροβολήσει μέσα σε εστιατόριο.

Η κατηγορούσα αρχή της χώρας δήλωσε «απογοητευμένη» από την απαλλαγή του Πιστόριους για φόνο εκ προμελέτης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβολής έφεσης από πλευράς της εισαγγελίας.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/