Connect with us

INTERVIEW

Δυνατό τζούντο στα ΑμεΑ

Published

on

Το τζούντο είναι το άθλημα που η Ελλάδα διαθέτει τον μοναδικό εν ενεργεία χρυσό Ολυμπιονίκη. Δεν είναι όμως μόνο ο Ηλίας Ηλιάδης και οι συναθλητές του στην Εθνική που διαπρέπουν σε αυτό το άθλημα. Υπάρχει και το τζούντο των ΑμεΑ όπου ο ομοσπονδιακός προπονητής Σταύρος Στραγαλής κάνει εξαιρετική δουλειά και ετοιμάζει την ομάδα που θα μας κάνει περήφανους στους Παραολυμπιακούς του Ρίο το 2016.

του Αριστομένη Νικολόπουλου
[email protected]

Η Εθνική ομάδα επέστρεψε από το Κολοράντο των ΗΠΑ όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τζούντο τυφλών. Μιλήσαμε με τον Σταύρο Στραγάλη για να ενημερωθούμε για την ομάδα μας αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν. Ο ίδιος ανέλαβε την Εθνική πριν από λίγους μήνες, ως παλιός πρωταθλητής του τζούντο ενώ υπήρξε και προπονητής του ΑΣ Πύρρος ΑμεΑ Ιωαννίνων.

Κόουτς καλώς ήρθατε. Θα μας κάνεις έναν απολογισμό της παρουσίας μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα;
Σκοπός τα ομάδας από την αρχή ήταν η συμμετοχή και η διάκριση αλλά όχι το μετάλλιο. Τα παιδιά πραγματοποίησαν καλές εμφανίσεις αλλά η κλήρωση δεν τους επέτρεψε να προχωρήσουν πολύ. Ο Στάθης Σούλιος είχε μια νίκη αλλά στον επόμενο γύρο αγωνίστηκε με τον χαλκινο Παραολυμπιονίκη και έχασε. Ο Μίχος αγωνίστηκε τραυματίας. Είχε ένα ατύχημα κατά την αναχώρηση, καθώς τα παιδιά έχουν προβλήματα όρασης και δυστυχώς τον χτύπησε οδηγός μηχανής. Αρχικά δεν φάνηκε να είναι κάτι σημαντικό αλλά περνώντας οι μέρες εμφανίστηκαν πόνοι στο μηρό και δυσκόλεψαν τις προσπάθειες του αθλητή.

Ανέλαβες προπονητής της Εθνικής ομάδας πρόσφατα. Πως τα βρήκες τα πράγματα;
Αρχικά αυτό που προσπάθησα και ακομα το προσπαθώ είναι να δέσουμε σαν ομάδα και πιστεύω ότι τα καταφέραμε. Ήταν το πρώτο μας ταξίδι σαν Εθνική ομάδα. Ο Χρήστος Τούσης, ο φυσιοθεραπευτής μας, βοήθησε πολύ καθώς με την μακροχρόνια εμπειρία του μας έδωσε πολλά. Αν δεν ήταν αυτό, ο Μίχος δεν θα κατάφερνε να αγωνιστεί λόγω του ατυχήματος. Ένα δεύτερο κομμάτι που δουλέψαμε πολύ είναι αυτό της ψυχολογίας καθώς σε ένα τόσο απαιτητικό άθλημα όπως το τζούντο χρειάζεται πνευματική προετοιμασία. Οι αθλητές μας έχουν εμπειρία και τα προσόντα να πρωταγωνιστούν και πιστεύω ότι μπορούν να το κάνουν.

Επόμενοι αγώνες για την Εθνική μας ομάδα;
Το παγκόσμιο κύπελλο στην Ουγγαρία τον ερχόμενο Φεβρουάριο όπου στόχος είναι η συγκέντρωση βαθμών για την συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς αγώνες. Μέχρι τότε θα έχουμε αρκετό χρόνο να δουλέψουμε αρκετά πράγματα σαν ομάδα αλλά και με τον καθένα ξεχωριστά. Ο Κλήμης Παπαχρήστος άλλαξε κατηγορία και από τα 123 κιλά κατέβηκε στην κατηγορία των 100 κιλών μέσα σε λίγους μήνες. Σίγουρα είναι μια κατηγορία που μπορεί να σταθεί καλύτερα αλλά θα πρέπει να το δουλέψουμε. Με μόλις τρεις μήνες σε νέα κατηγορία δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε πολλά πράγματα σε αυτούς του αγώνες.

Σαν άθλημα το τζούντο ΑμεΑ σε τί επίπεδο βρίσκεται στην χώρα μας;
Το άθλημα έχει προσφέρει διακρίσεις στην χώρα μας και γενικά βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν να αναπτυχτεί και άλλο και αυτό συζητώ με την ομοσπονδία. Τους έχω παρουσιάσει ιδέες και είμαστε στο στάδιο της υλοποίησης ώστε το άθλημα να αναπτυχτεί ακόμα περισσότερο. Βεβαία χωρίς αυτό να είναι αυτοσκοπός αφού για εμάς μετρά ο αθλητής. Έχουν έρθει αθλητές που θέλουν να κάνουν τζούντο αλλά δεν κάνουν για αυτό το άθλημα και έτσι τους στέλνω να δοκιμάσουν αλλά αθλήματα που τους ταιριάζουν περισσότερο. Ο αθλητισμός των ατόμων με αναπηρία είναι ένα σημαντικό κομμάτι καθώς προσφέρει πολλά στο άτομο και σαν εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής πρώτο μου μέλημα είναι τα άτομα με αναπηρία να αθληθούν αλλά εκεί που τους ταιριάζει και όχι να πω ότι στις μέρες μου αναπτύχτηκε αριθμητικά το τζούντο σε αθλητές χωρίς όμως αυτοί να ευχαριστιούνται τον αθλητισμό.

Κόουτς σε ευχαριστούμε!

Το άθλημα του τζούντο των τυφλών
Βασική αρχή του τζούντο είναι ο σεβασμός στον αντίπαλο. Το τζούντο τυφλών ανδρών συμπεριλήφθη στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ το 1988 και το τζούντο τυφλών γυναικών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004. Ο αγώνας διεξάγεται πάνω σε στρώμα 10Χ10μ., το λεγόμενο τατάμι, «με περιοχή κινδύνου μήκους ενός μέτρου και εξωτερική περιοχή ασφαλείας μήκους 3 με 4 μέτρων. Ο αθλητής του τζούντο (τζουντόγκα) φοράει την στολή του τζούντο το τζουντόγκι. Σε έναν αγώνα ο ένας φορά μπλε και ο άλλος λευκό.
Μια από τις διαφορές με το τζούντο βλεπόντων είναι ότι επιτρέπεται η σωματική επαφή των δυο αθλητών πριν την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής κηρύσσει την έναρξη του αγώνα αφού πρώτα πιάσει ο ένας αθλητής τον άλλο από το τζουντόγκι. Ο κάθε αγώνας διαρκεί πέντε λεπτά και διευθύνεται από έναν κεντρικό διαιτητή και δυο κριτές.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/