Connect with us

INTERVIEW

Εβαλε στο σημάδι το Ρίο

Published

on

Ξεκίνησε τη σκοποβολή μόλις στα 12 της, και έξι χρόνια μετά κατέκτησε την 3η θέση στον κόσμο στην κατηγορία των νεανίδων , στο αεροβόλο πιστόλι των 10 μέτρων. Η Δραμινή Άννα Κορακάκη είναι χωρίς αμφιβολία το next best thing της γυναικείας σκοποβολής στην Ελλάδα.

συνέντευξη Νίκος Κούδας
[email protected]
follow me @nkoudas

Όταν τα άλλα κορίτσια της ηλικίας της έπαιζαν ακόμη με κούκλες, εκείνη άρχισε να μαθαίνει για τα όπλα. Με μπαμπά αστυνομικό και μάλιστα δεινό σκοπευτή (έστω και αν η ενασχόλησή του άρχισε κατά τύχη), η εξέλιξή της κρίνεται μάλλον φυσιολογική. «Ιδού μία μελλοντική παγκόσμια πρωταθλήτρια!», ανακοίνωσε στη μητέρα της ο διορατικός πατέρας μπαίνοντας στο σπίτι μετά το πρώτο μάθημα της μικρής Άννας – και δεν θα μπορούσε να πέσει περισσότερο μέσα στην πρόβλεψή του. Η 18χρονη σκοπεύτρια του Ωρίωνα Θεσσαλονίκης αποκαλύπτει τις σκέψεις της ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Άννα, καλωσόρισες από τη Γρανάδα και συγχαρητήρια για το μετάλλιό σου.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Περίγραψέ μας την εμπειρία σου από τη διοργάνωση.
Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη! Η αλήθεια είναι ότι περίμενα πως θα κατακτήσω κάποιο μετάλλιο σε ένα από τα δύο αγωνίσματά μου, το πυροβόλο και το αεροβόλο όπλο. Τελικά η επιτυχία ήρθε στο αεροβόλο, ενώ στο πυροβόλο δεν τα πήγα και τόσο καλά.

Λίγο πριν από το παγκόσμιο της Γρανάδας, ήσουν 4η στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων της Νανζίν. Πόσο σε βοήθησε εκείνη η εμπειρία;
Ήταν πολύ σημαντική η συμμετοχή μου στην Κίνα, γιατί με βοήθησε στο να εντοπίσω τα λάθη και τις αδυναμίες μου και να τα διορθώσω ενόψει Γρανάδας.

Ποια ήταν τα στοιχεία που άλλαξες ανάμεσα στις δύο διοργανώσεις;
Θα έλεγα ότι δεν ήταν τόσο τεχνικά ζητήματα, αλλά κυρίως οι σκέψεις και η τακτική μου μέσα στον αγώνα. Έτσι, σε σύγκριση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες νεότητας, στην Ισπανία ένιωθα πολύ καλύτερα ψυχολογικά, γιατί ήξερα τις αντιπάλους μου και είχα πάρει εμπειρία από αγώνες. Αντίθετα πριν τη Νανζίν ήμουν εκτός διεθνών αγώνων για έξι ολόκληρους μήνες, αφού είχα αγωνιστεί τελευταία φορά στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Μόσχας, στις αρχές Μαρτίου, όπου είχα πετύχει και παγκόσμιο ρεκόρ.

Γιατί μεσολάβησε τόσο μεγάλο διάστημα στους αγώνες σου;
Παρά το γεγονός ότι είχα ζητήσει εγγράφως -με τον σύλλογό μου- από την ομοσπονδία μας να με βοηθήσει προκειμένου να συμμετάσχω σε μίτινγκ και γκραν πρι του εξωτερικού, ακόμη δεν μου έχουν απαντήσει! Ήταν μετά το πρωτάθλημα στη Μόσχα, και αφορούσε ένα μίτινγκ στη Σερβία στις αρχές Αυγούστου για τρεςι μόνο ημέρες, όπου μου είχαν ζητήσει να πάρω μέρος. Είχα μιλήσει και με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας σχετικά με το ζήτημα, αλλά ουδέποτε έλαβα κάποια επίσημη, έγγραφη απάντηση. Μάλιστα είχα προτείνει να ταξιδέψω οδικώς από τη Δράμα, έτσι ώστε να μειώσω τα έξοδα. Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένη από την όλη αντιμετώπιση που είχα. Αντιλαμβάνομαι ότι τα πράγματα είναι πλέον δύσκολα στα οικονομικά μεγέθη των ομοσπονδιών, αλλά και πάλι δεν δικαιολογείται αυτή η αδιαφορία.

Στο αμιγώς αγωνιστικό σκέλος, είχες αντιμετωπίσει ξανά στο παρελθόν τις δύο πρώτες νικήτριες της Γρανάδας (σ.σ. η Κινέζα Γουεμέι Λιν και η Ρωσίδα Βιταλίνα Μπατσαρασκίνα)
Μόνο τη Ρωσίδα, η οποία είναι συνομήλική μου, και είχε καταταγεί 3η στη Μόσχα τον Μάρτιο. Είναι μία πολύ καλή σκοπεύτρια. Αντίθετα την Κινέζα την έβλεπα πρώτη φορά, αφού δεν είχε ταξιδέψει ούτε στη Νανζίν. Είναι από αυτές τις αθλήτριες που λέμε «φωτοβολίδες», δηλαδή εκείνες που δεν τις ξαναβλέπεις από διοργάνωση σε διοργάνωση. Οι Κινέζοι ακολουθούν το σύστημα ότι αν ένας αθλητής δεν είναι σε φόρμα, στέλνουν κάποιον άλλο που είναι σε καλύτερη κατάσταση. Είναι άλλωστε τόσο πολλοί!

Πώς ξεκίνησε αλήθεια η ενασχόλησή σου με το άθλημα της σκοποβολής;
Από τον πατέρα μου, ο οποίος ήταν εκείνος που με μύησε στο σπορ και είναι ο προπονητής μου. Το αστείο είναι ότι ο ίδιος είχε ξεκινήσει τυχαία, στα 32 του χρόνια, μετά από παρότρυνση των συναδέλφων του. Είναι αστυνομικός στο επάγγελμα και όταν είχαν χάσει κάποιον συνάδελφό τους στην υπηρεσία, αποφάσισαν να διοργανώσουν αγώνες στη μνήμη του.

Εκτός από τη σκοποβολή τι άλλο σχεδιάζεις να κάνεις στη ζωή σου;
Φέτος έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις, και κατάφερα να εισαχθώ στη σχολή ειδικής αγωγής του πανεπιστημίου Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Οπότε θα μετακομίσω από τη Δράμα για τις ανάγκες της σχολής μου, κάτι που θα με βοηθήσει στις προπονήσεις του συλλόγου μου.

Πώς προετοιμάζεσαι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο;
Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει να αλλάξω την κατηγορία μου, και να αγωνιστώ στις γυναίκες. Το 2016 θα είμαι βέβαια 20 ετών, οπότε τυπικά θα ανήκω στις νέανιδες, αφού γυναίκα θα λογίζομαι στα 21. Παρόλα αυτά, έχω εμπειρία από τουρνουά γυναικών, με αρκετά καλά αποτελέσματα.

Πιστεύεις ότι έχεις καλές πιθανότητες για να κερδίσεις την πρόκριση;
Βάσει των αριθμών μου, ναι, πιστεύω ότι έχω αρκετές. Το καλό είναι ότι είμαι σταθερή στις επιδόσεις μου και διαρκώς ανεβαίνω. Στόχος μου πλέον είναι τα παγκόσμια κύπελλα που θα λειτουργήσουν ως προολυμπιακές διοργανώσεις πρόκρισης και φυσικά το τελευταίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2016, πριν το Ρίο.

Είσαι ικανοποιημένη από τον απολογισμό σου για το 2014;
Πάρα πολύ θα έλεγα, αφού είχε σχεδόν τα πάντα: παγκόσμιο μετάλλιο, πανευρωπαϊκό μετάλλιο με παγκόσμιο ρεκόρ, 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες νεότητας, πανελλήνια ρεκόρ… Τα πήγα πολύ καλά, αν και δεν το περίμενα σε τέτοιο βαθμό για να πω την αλήθεια. Για την ώρα πάντως προέχει ένας μήνας αποχής από όλα, γιατί με όλα αυτά δεν έκανα καθόλου διάλειμμα!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/