Connect with us

ΑμεΑ

Εθνική ομάδα… μεταλλίων

Published

on

Με τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ και με ότι καλύτερο διαθέτει η ελληνική κολύμβηση της ΕΑΟΜ ΑμεΑ, αναχώρησαν 21 αθλητές και αθλήτριες για το Αϊντχόφεν της Ολλανδίας όπου θα συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 4 και θα ολοκληρωθούν στις 10 Αυγούστου.

του Αριστομένη Νικολόπουλου
[email protected]

Η ελληνική αποστολή αποτελείται από τους Χρήστος-Αλέξανδρο Ταμπαξή (φωτογραφία), Απόστολο Τσαούση, Ανδρέα Κατσαρό, Αριστείδη Μακροδημήτρη, Γιώργο Καπελλάκη, Ιωάννη Κωστάκη, Αντώνη Τσαπατάκη, Ηλία Αρκουδέα, Βασίλη Τσαγκάρη, Κωνσταντίνο Καραούζα, Γιώργο Σφαλτό, Παναγιώτη Χριστάκη, Χαράλαμπο Παπαϊωάννου, Νικόλαο Τσότρα, Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη Χαράλαμπο Ταϊγανίδη, Μαρία Καλπακίδου, Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, Χρυσούλα Αντωνιάδου, Μαρία Τσάκωνα και Ευθυμία Γκουλή.
Οι τρεις προπονητές που θα συνοδέψουν την αποστολή είναι οι Ιωάννης Αλεξάκης, Ιωάννης Μαχίλης και η Αρχοντία Καζάκη.

Να σημειωθεί πως στο πρόσφατο πανελλήνιο πρωτάθλημα (22-23 Μαΐου) σημειώθηκαν τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ.

  • Στα 100μ. ύπτιο από τον Χρήστο Ταμπαξή με χρόνο 3:02.31 για την κατηγορία S1.
  • Στο ίδιο αγώνισμα για την κατηγορία S2 από τον Αριστείδη Μακροδημήτρη με χρόνο 2:10.87.
  • Στα 200μ. μικτής ατομικής από τον Γιάννη Κωστάκη στην SM3 με χρόνο 4:30.04.
  • Ενώ στο 8ο ανοιχτό γκραν πριπου έγινε στη Νάουσα, στα 100μ. ύπτιο των γυναικών η Μαρία Καλπακίδου (κατηγορία S2) έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 2:51.03.

    Αισιόδοξος δήλωσε ο επικεφαλής προπονητής της Εθνικής ομάδας, Γιάννης Αλεξάκης ο οποίος τόνισε ότι περιμένει αρκετά μετάλλια από τους αθλητές μας. «Η αποστολή είναι πολυμελής και πανέτοιμη. Δεν μπορώ να πω αριθμό μεταλλίων γιατί πρέπει να ξέρω και την κατάσταση των άλλων αθλητών, από τις άλλες χώρες, αλλά περιμένουμε αρκετά».
    Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΟΜ -ΑμεΑ Γιώργου Φουντουλάκη, ο οποίος είναι και ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής. «Τα παιδιά θα κάνουν το καθήκον τους. Θα επιστρέψουν με τα μετάλλια που έχουν βάλει στόχο».

    Κατηγορίες κολύμβησης ανάλογα με την αναπηρία
    Στο άθλημα της κολύμβησης μπορούν να λαμβάνουν μέρος αθλητές με τις εξής αναπηρίες: ακρωτηριασμοί, εγκεφαλική παράλυση, κακώσεις νωτιαίου μυελού, αναπηρίες όρασης.

  • Οι αγωνιστικές κατηγορίες S1- S10 είναι για κολυμβητές με κινητικές αναπηρίες.
  • Οι αγωνιστικές κατηγορίες S11- S13 είναι για κολυμβητές με αναπηρίες όρασης.
  • Η κατηγορία S14 είναι για την νοητική αναπηρία
  • Το πρόθεμα

  • Το S πριν από την κατηγορία αντιπροσωπεύει το ελεύθερο, το ύπτιο και την πεταλούδα.
  • Το SB πριν την κατηγορία αντιπροσωπεύει το πρόσθιο.
  • Το SM πριν την κατηγορία αντιπροσωπεύει την μικτή ατομική.
  • Οι κατηγορίες κυμαίνονται από αθλητές με βαριά αναπηρία (S1, SB1, SM1) σε αθλητές με την ελάχιστη αναπηρία (S10, SB9, SM10) για τις κινητικές αναπηρίες. Για τις αναπηρίες όρασης κυμαίνονται από καθόλου όραση (S11, SB11, SM11) έως και την ελάχιστη αναπηρία (S13, SB13, SM13).
    Οι κολυμβητές μπορούν να ξεκινούν με βουτιά ή μέσα από το νερό, ανάλογα με την περίπτωση τους. Αυτό αποφασίζεται κατά την διαδικασία classification του αθλητή.

    Λειτουργικές αγωνιστικές κατηγορίες της κολύμβησης
    Στα παραδείγματα που ακολουθούν, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν αναφέρονται, ωστόσο μπορεί να ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες. Οι συνδυασμοί των κατηγοριών (S, SB, SM) είναι πιθανό να διαφέρουν σε κάποιους αθλητές.

    S1, SB1, SM1
    Αθλητές με πολύ βαριά προβλήματα συντονισμού και στα τέσσερα άκρα ή που δεν μπορούν να κάνουν χρήση των ποδιών, κορμού, χεριών και ελάχιστη χρήση μόνο των ώμων.
    Συνήθως κολυμπούν στην πλάτη τους. Οι κολυμβητές σε αυτήν την κατηγορία συνήθως είναι σε αμαξίδιο και είναι πιθανό να είναι απαραίτητη βοήθεια στις καθημερινές τους ανάγκες.

    S2, SB1, SM2
    Αθλητές που είναι σε θέση να χρησιμοποιούνε τους βραχίονες αλλά όχι τα χέρια, πόδια ή κορμό ή έχουν σοβαρό πρόβλημα συντονισμού και στα τέσσερα άκρα.

    S3, SB2, SM3
    Αθλητές που μπορούν να εκτελέσουν επαρκώς απλωτές από τους βραχίονες αλλά χωρίς χρήση των ποδιών τους και του κορμού. Κολυμβητές με σοβαρά προβλήματα συντονισμού σε όλα τα άκρα και κολυμβητές με σοβαρή απώλεια άκρων και στα τέσσερα μέλη. Οι κολυμβητές αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να έχουν αυξημένη ικανότητα σε σύγκριση με την κατηγορία S2.

    S4, SB3, SM4
    Κολυμβητές που χρησιμοποιούν τους βραχίονες τους και έχουν ελάχιστη αδυναμία στα χέρια τους, αλλά δεν έχουν χρήση του κορμού ή των ποδιών. Κολυμβητές με προβλήματα συντονισμού και στα τέσσερα άκρα αλλά κυρίως στα πόδια. Αθλητές με σημαντική απώλεια άκρου στα τρία μέλη. Οι κολυμβητές έχουν αυξημένη ικανότητα συγκριτικά με την κατηγορία S3.

    S5, SB4, SM5
    Κολυμβητές με πλήρη χρήση των βραχιόνων και χεριών αλλά χωρίς μυς κορμού και ποδιών. Κολυμβητές με πρόβλημα συντονισμού σε όλα τα άκρα.

    S6, SB5, SM6
    Κολυμβητές με πλήρη χρήση βραχιόνων και χεριών και κάποιο έλεγχο κορμού αλλά όχι χρήσιμη λειτουργία των ποδιών. Κολυμβητές με προβλήματα συντονισμού (συνήθως αυτοί οι αθλητές περπατούν). Κολυμβητές με σημαντική απώλεια δυο άκρων από την ίδια πλευρά. Ειδική κατηγορία νανισμού (<130εκ. για γυναίκες και 137εκ. για άνδρες). Οι εξαιρέσεις των νάνων βρίσκονται στην κατηγορία SΒ6. S7, SB6, SM7
    Κολυμβητές με πλήρη χρήση των βραχιόνων και του κορμού με κάποια λειτουργία ποδιών. Προβλήματα συντονισμού και δύναμης στην ίδια πλευρά του σώματος. Μεγάλη απώλεια άκρων στα δυο μέλη.

    S8, SB7, SM8
    Κολυμβητές με πλήρη χρήση των βραχιόνων και του κορμού και μερική λειτουργία ποδιών. Απώλεια δυο άκρων, κολυμβητές με λειτουργία του ενός βραχίονα.

    S9, SB8, SM9
    Κολυμβητές με σοβαρή αδυναμία στο ένα πόδι μόνο. Κολυμβητές με ελάχιστο πρόβλημα συντονισμού ή αδυναμίας. Κολυμβητές με απώλεια ενός άκρου. Οι αθλητές αυτής της κατηγορίας εκκινούν εκτός νερού.

    S10, SB9, SM10
    Κολυμβητές με πολύ μικρή αδυναμία που επηρεάζει τα πόδια. Κολυμβητές με περιορισμό κίνησης της άρθρωσης του γοφού, κολυμβητές με παραμόρφωση και στα δυο πόδια , κολυμβητές με μικρή απώλεια άκρου ή μέρους του άκρου. Αυτή η κατηγορία έχει την μεγαλύτερη σωματική ικανότητα.

    S14
    Κολυμβητές με νοητική αναπηρία

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

    */