Connect with us

OLYMPICS

Επιμένει η Τουρκία

Published

on

Δεν το βάζουν κάτων οι Τούρκοι και ετοιμάζονται να καταθέσουν υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Θα είναι η έκτη φορά από το 1993.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Στο… ρεκόρ τους οι Τούρκοι έχουν έναν αποκλεισμό από τη λίστα των υποψήφιων πόλεων το 1997 για τους Αγώνες του 2004 που κατέληξαν στην Αθήνα. Για τους Αγώνες του 2000, του 2008 και του 2012 κατάφεραν να μπουν στη λίστα των υποψήφιων πόλεων αλλά τελικά οι Αγώνες διοργανώθηκαν από το Σίδνεϊ, το Πεκίνο και το Λονδίνο. Πιο κοντά από ποτέ έφτασσαν πέρσι το Σεπτέμβριο, όταν αναμετρήθηκαν στην τελική ψηφοφορία με το Τόκιο για τους Αγώνες του 2020. Τελικά οι Τούρκοι πλήρωσαν τις μεγάλες διαδηλώσες και το ασταθές πολιτικό σκηνικό της χώρας και με ψήφους 60 έναντι 34, οι Ιάπωνες θα είναι οι οικοδεσπότες σε έξι χρόνια από τώρα.

Έχοντας επενδύσει τεράστια ποσά σε υποδομές (το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο και η υπόγεια σύραγγα του Βοσπόρου) οι Τούρκοι δεν τα παρατάνε και ετοιμάζουν νέα υποψηφιότητα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τουρκικής Ολυμπιακής επιτροπής, Ουγκούρ Ερντενέρ, η τελική απόφαση θα παρθεί τέλη Νοεμβρίου ή το Δεκέμβριο. «Η κυβέρνηση και ο λαός της Τουρκίας στηρίζουν 100% την απόφαση αυτή και είμαστε έτοιμοι να διοργανώσουμε τους Αγώνες» δήλωσε ο Ερντενέρ από το Νανζίν όπου βρίσκεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων. «Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις σε υποψήφιες πόλεις, οι πολίτες δεν είναι σύμφωνοι με τη διοργάνωση Αγώνων. Στην Κωνσταντινούπολη το ποσοστό για τους Αγώνες του 2020 ήταν συντριπτικά υπέρ και έτσι παραμένει και τώρα καθώς είμαστε μία χώρα που στηρίζει τα Ολυμπιακά ιδεώδη» συμπλήρωσε ο Ερντενέρ ο οποίος τόνισε πως στο κοινοβούλιο του δήμου της Κωνσταντινούπολης, έχει ψηφιστεί νόμος σύμφωνα με τον οποίο η πόλη θα είναι πάντα υποψήφια μέχρι να της ανατεθούν οι Αγώνες.

Η τελική απόφαση ανήκει στον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ως νεοεκλεγμένος πρόεδρος με αυξημένες αρμοδιότητες θέλει να εξαργυρώσει την επένδυση των δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει γίνει με την ανάληψη τελικά των Αγώνων.

Προς το παρόν πάντως οι πόλεις που έχουν εκφράσει επιθυμία ανάληψης των Αγώνων είναι το Παρίσι (για τα 100 χρόνια από το 1924), η Ρώμη και μία εκ των Βερολίνου ή Αμβούργου από Γερμανία ενώ αναμένεται και η επιλογή των ΗΠΑ που έχουν ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/