Connect with us

OLYMPICS

Επιστροφή 104 χρονιά μετά

Published

on

Σε λίγες μέρες θα γνωρίζουμε αν η Σκοτία γίνει ανεξάρτητο κράτος ή θα παραμείνει υπό τη σκέπη της Αγγλίας στη Βρετανία. Τα γκάλοπ διίστανται, ωστόσο όμως η αίσθηση που υπάρχει είναι πως οι Σκοτσέζοι θα θυμηθούν την… Μπρέιβχαρτ καταγωγή τους και θα… χαιρετήσουν τους Άγγλους. Από τη στιγμή μάλιστα που η ΔΟΕ ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει θέμα συμμετοχής της ανεξάρτητης Σκοτίας στους Ολυμπιακούς, μάλλον οδεύουμε προς την απόσχιση.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Το πολιτικο-οικονομικό κομμάτι της ανεξαρτησίας δημιουργεί μεγάλο πονοκέφαλο, ιδίως στους Άγγλους. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στον αθλητισμό αναφορικά με τους Σκοτσέζους αθλητές και το Ολυμπιακό στάτους. Ήδη ο εκσυγχρονιστής πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ δήλωσε έτοιμος να καλωσορίσει τους Σκοτσέζους αθλητές στο Ολυμπιακό κίνημα ενόψει του Ρίο το 2016.

Αν και από το 1707, η Σκοτία αποτελεί μέλος της Βρετανίας, η ενδεχόμενη συμμετοχή της στους Αγώνες του 2016, δε θα είναι η πρώτη σε Ολυμπιακούς. Το 1908 στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, Αγγλία, Ιρλανδία, Σκοτία και Ουαλία συμμετείχαν στο χόκεϊ επί χόρτου με ξεχωριστές ομάδες με τη Σκοτία να μοιράζεται το χάλκινο μετάλλιο με την Ουαλία. Το 1912 στη Στοκχόλμη, Αγγλία, Σκότια και Ιρλανδία συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς με διαφορετικές ομάδες στην ποδηλασία με τους Σκοτσέζους να καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση. Από το 1914 και μετά, η Σκοτία αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της Βρετανίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο πως μπορεί να συστήσει τη δική της Ολυμπιακή επιτροπή καθώς ήδη διαθέτει ομοσπονδίες αναγνωρισμένες από τη ΔΟΕ στα αθλήματα του μπάντμιντον, του μπάσκετ, της πυγμαχίας, του κέρλινγκ, του ποδοσφαίρου, του χόκεϊ επί χόρτου, του πινγκ πονγκ, του βόλεϊ και της άρσης βαρών.

Στους Αγώνες του 2012, οι Σκοτσέζοι αθλητές κατέκτησαν επτά χρυσά, τέσσερα αργυρά και τρία χάλκινα μετάλλια, με τους Κρις Χόι στην ποδηλασία (δύο χρυσά) και τον Άντι Μάρεϊ (ένα χρυσό) στο τένις να είναι οι πιο δημοφιλείς αθλητές της Σκοτίας. Το 2016 όπως δείχνουν τα πράγματα οι Σκοτσέζοι θα αγωνιστούν και πάλι υπό τη σημαία της Σκοτίας και όχι της Βρετανίας. To 2012 σημαιοφόρος της Βρετανίας ήταν ο Σκοτσέζος Πολυολυμπιονίκης (έξι χρυσά και ένα αργυρός) της ποδηλασίας, Κρις Χόι. Αυτός θα είναι και το 2016. Για τη Σκοτία…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/