Connect with us

STORY

Ευκαιρία ή ματαιότητα;

Published

on

Η Ελλάδα πανηγύρισε δια του ΣΕΓΑΣ την επιστροφή των διεθνών διοργανώσεων στον στίβο, καθώς η πόλη του Ηρακλείου χρίστηκε ως η εκλεκτή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας του αγωνίσματος, για τη διεξαγωγή της 1ης κατηγορίας του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομάδων τον Ιούνιο του 2015 (δείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες). Τι είναι όμως αυτή η διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί στην πατρίδα μας και τι σημαίνει πραγματικά για τον ελληνικό στίβο;

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, στη συνέντευξη τύπου που παρατέθηκε με αφορμή την ανάληψη της διοργάνωσης, «Μετά από πολλά χρόνια απουσίας επιστρέφουμε με τη διοργάνωση αυτή στο προσκήνιο του παγκόσμιου στίβου. Πρόκειται για μία αθλητική επιτυχία η ανάληψη των αγώνων, μία επιτυχία που δεν θα μπορούσε να είχε έρθει αν δεν υπήρχε η εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στον ΣΕΓΑΣ και στους θεσμικούς μας εταίρους σε αυτή την προσπάθεια, την περιφέρεια Κρήτης και τον δήμο Ηρακλείου… Η διεξαγωγή των αγώνων θα ενισχύσει τη διάθεση των νέων να έρθουν πιο κοντά στον στίβο, και γενικότερα στον αθλητισμό. Θα ενισχύσει επίσης το εθελοντικό κίνημα σε σχέση με τον αθλητισμό και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το «Run Greece», το μεγάλο δρομικό, μαζικής συμμετοχής, γεγονός στο Ηράκλειο στις 26 Απριλίου, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για να προωθήσουμε και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων. Οι αγώνες θα συνεισφέρουν σημαντικά ως αναπτυξιακό γεγονός στη Κρήτη, καθώς 1100 περίπου αθλητές και συνοδοί θα βρίσκονται στο νησί για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες. Επίσης μέσα από τους αγώνες αυτούς θα προβληθεί μία ακόμα διάσταση του Ηρακλείου, της Κρήτης. Εκτός από την ιστορία, τον πολιτισμό, το μοναδικό περιβάλλον, τη φιλοξενία, το νησί διαθέτει και τις αθλητικές υποδομές έτσι ώστε μία αθλητική ομάδα, ένα σωματείο, ακόμα και μεμονωμένοι αθλητές, να επιλέξουν την Κρήτη για την αθλητική τους προετοιμασία. Αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει μέσα από τη διοργάνωση των αγώνων να το κερδίσουμε. Το Ηράκλειο, η Κρήτη, ως τόπος κορυφαίου αθλητικού, τουριστικού προορισμού».

Η διοργάνωση
Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων είναι ουσιαστικά η μετονομασία του παλιού ευρωπαϊκού κυπέλλου «Μπρούνο Ζάουλι», της διεθνούς διοργάνωσης που ονομάστηκε έτσι στη μνήμη του εμπνευστή της, Ιταλού προέδρου της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου. Διοργάνωθηκε για πρώτη φορά το 1965 στις γερμανικές πόλεις της Στουτγάρδης και του Κάσελ, για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα, με τη συμμετοχή όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων. Αρχικά, το ευρωπαϊκό κύπελλο διεξαγόταν κάθε δύο χρόνια, ωστόσο από το 1993 και έπειτα αυτό καθιερώθηκε σε ετήσια βάση.
Η νεότερη έκδοση της διοργάνωσης έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 2009 στην καινούρια μορφή της. Πλέον υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες (Σούπερ λιγκ, 1η, 2η και 3η), στις οποίες διενεργούνται 40 αγωνίσματα, από 20 σε άνδρες και σε γυναίκες. Η Σούπερ λιγκ και η 1η κατηγορία απαρτίζονται από 12 ομάδες έκαστη, ενώ η 2η και η 3η από οκτώ και δεκατέσσερις αντίστοιχα. Η βαθμολογία της κάθε εθνικής ομάδας προκύπτει από το άθροισμα των επιδόσεων όλων των αθλητών τους, ανδρών και γυναικών. Κάθε χρόνο, τρεις ομάδες υποβιβάζονται από τη Σούπερ λιγκ και αντικαθίστανται από τρεις ομάδες που κερδίζουν την άνοδο από την 1η κατηγορία. Μεταξύ των τριών χαμηλότερων κατηγοριών (1η έως 3η), οι ομάδες που υποβιβάζονται/προβιβάζονται είναι δύο. Στις 29 πρώτες διοργανώσεις του παλιού κυπέλλου «Μπρούνο Ζάουλι» (1965-2008), οι πολυνίκες του θεσμού ήταν στους μεν άνδρες η ΕΣΣΔ, η Ανατολική Γερμανία και η ενωμένη Γερμανία με έξι νίκες έκαστη, ενώ στις γυναίκες απόλυτη κυρίαρχος ήταν η Ρωσία με 14 τίτλους, εκ των οποίων οι 12 συνεχόμενοι (1997-2008). Στις πέντε διοργανώσεις από το 2009 και μετά, κορυφαία ομάδα της Σούπερ λιγκ είναι η Ρωσία με 3 τίτλους (δύο η Γερμανία), ενώ στην 1η κατηγορία από δύο κατακτήσεις έχουν οι Τσεχία και Λευκορωσία. Η χώρα μας έχει αγωνιστεί στην κορυφαία κατηγορία σε τρεις σεζόν (2009, 2010 και 2013), κερδίζοντας μία φορά την άνοδο από την 1η (2011), ενώ από το 2013 και μετά, οπότε και υποβιβάστηκε, θα αγωνιστεί στην 1η κατηγορία για δύο συναπτές χρονιές (2014-2015).

Η ελληνική προϊστορία
Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά που η Ελλάδα θα φιλοξενήσει μίτινγκ της συγκεκριμένης σειράς, αλλά μόλις η πρώτη με τη νέα μορφή. Είχαν προηγηθεί οι τρεις Β’ τελικοί «Μπρούνο Ζάουλι» το 1981 στην Αθήνα (ανδρών), το 1999 πάλι στην Αθήνα (γυναικών) και το 2006 στη Θεσσαλονίκη (γυναικών).

Τι σημαίνει
Στο αμιγώς αγωνιστικό σκέλος, η Εθνική μας ομάδα θα διεκδικήσει μία από τις τρεις προνομιούχες θέσεις που χαρίζουν την πολυπόθητη άνοδο στη Σούπερ λιγκ, κόντρα στις Ολλανδία, Τσεχία, Τουρκία, Ρουμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Λιθουανία, Ελβετία και Λετονία. Η χώρα μας θα προσπαθήσει έτσι να επανέλθει στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια για πρώτη φορά μετά από δύο σερί χρονιές παραμονής στην 1η κατηγορία, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν, τουλάχιστον όσον αφορά τη νέα μορφή της διοργάνωσης (ως ενιαία ομάδα ανδρών και γυναικών). Αντίθετα, όταν υπήρχαν ακόμη δύο ξεχωριστές ομάδες, οι άνδρες είχαν παραμείνει επί μία τριετία στη χαμηλότερη κατηγορία, παλεύοντας για την επιστροφή τους.

Όσον αφορά την οργανωτική πλευρά του ζητήματος, η ανάληψη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομάδων από το Ηράκλειο επαναφέρει τη χώρα στον χάρτη των διεθνών διοργανώσεων, αφού η τελευταία φορά που είχαμε φιλοξενήσει μεγάλους αγώνες ήταν ο τελικός των γκραν πρι της ΙΑΑΦ, τον Σεπτέμβριο του 2009 στη Θεσσαλονίκη, με την επίσκεψη του σούπερ σταρ Γιουσέιν Μπολτ. Ωστόσο, όπως γίνεται φανερό και από την ανάγνωση των ονομάτων των αντίπαλων χωρών, στο Παγκρήτιο στάδιο δεν θα δούμε την αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού στίβου, παρά με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως π.χ. την Ολλανδέζα πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2014 στα 100μ. και 200μ., Δάφνη Σκίπερς.
Άλλωστε η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν είναι τίποτε άλλο από την 1η κατηγορία του Μπρούνο Ζάουλι, η οποία δεν έχει κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα, ούτε και εξυπακούεται κάποια αγωνιστική διαφορά για την Εθνική μας ομάδα.

Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος των αγώνων, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα κοστίσει πραγματικά ούτε ένα ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους, σε μία δύσκολη χρονικά συγκυρία για όλους. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, το κόστος της διοργάνωσης θα καλυφθεί κυρίως από πόρους της περιφέρειας, του δήμου και χορηγιών, καθώς και από πόρους της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου που θα συνεισφέρει με κάποιο ποσό. Από την πλευρά της, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία εξήγησε ότι η πολιτική της είναι να καταβάλλει η ίδια ένα οργανωτικό βοήθημα για το event στους εκάστοτε διοργανωτές, καθώς και ένα μέρος του κόστους για τη διαμονή των εθνικών ομάδων που θα συμμετάσχουν, με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από τις ομοσπονδίες τους. Επιπλέον, οι ομάδες υποχρεούνται να καλύψουν από μόνες τους τα μεταφορικά τους έξοδα, με ένα μικρό βοήθημα από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Κατά συνέπεια, η ανάληψη των αγώνων του 2015 δεν θα πρέπει να συνοδεύεται από… υπερβολές. Αντιθέτως, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί για αυτό το οποίο είναι. Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου αφενός να κερδίσουμε την αγωνιστική άνοδο της Εθνικής ομάδας, και αφετέρου ώστε να καθιερωθούμε στη συνείδηση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου -και κατ’ επέκταση της ΙΑΑΦ- ως ένας αξιόλογος προορισμός για τη φιλοξενία ακόμη μεγαλύτερων διεθνών διοργανώσεων. Για να μην επαναπαυτούμε για πάντα στις δάφνες του 2009.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/