Connect with us

EDITORIAL

Ήρθε η ώρα να αποχωρήσει

Published

on

Τον Αντρέα Τρινκέρι φωτογραφίζουν αρκετοί από τους απεσταλμένους των ελληνικών ΜΜΕ στη Λουμπλιάνα ως βασικό υπεύθυνο για το διαφαινόμενο (αυτή τη στιγμή) ναυάγιο της Εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Φταίει, όμως, μόνο ο Ιταλός; Ασφαλώς όχι. Σε τελική ανάλυση, ακόμα και αν ήταν ο μοναδικός υπεύθυνος, το βάρος της επιλογής βαραίνει κάποιον άλλον: τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Το ιερό τοτέμ του ελληνικού μπάσκετ. Τον άνθρωπο που λίγοι τολμάνε να κοιτάξουν στα μάτια. Πόσο μάλλον να τον αμφισβητήσουν…

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Και όμως, η εικόνα που παρουσιάζει η Εθνική στο 38ο Ευρωμπάσκετ οφείλεται κατά κύριο λόγο στον Βασιλακόπουλο. Ακόμα και αν αφήσουμε στην άκρη την επιλογή του Τρινκέρι, ο παράγοντας που κινεί τα νήματα στο ελληνικό μπάσκετ χρεώνεται με άλλα λάθη. Άλλα μικρά, μα και κάποια σοβαρά.

Το λάθος με τον Καλάθη
Ο τρόπος, με τον οποίο χειρίστηκε ο Βασιλακόπουλος την υπόθεση του Νικ Καλάθη καλό θα ‘ναι να διδάσκεται στους νέους παράγοντες για να αποφύγουν παρόμοιες γκέλες. Ο διεθνής γκαρντ ζήτησε τρεις μέρες άδεια για να ολοκληρώσει τις συζητήσεις του στο NBA, αλλά ο… Πάπας του ελληνικού μπάσκετ έσπευσε να τον τελειώσει. Πόσο λείπει ο Καλάθης από την Εθνική ομάδα μπορεί να αντιληφθεί ακόμα κι εκείνος που βλέπει την μπάλα του μπάσκετ και την περνάει για… υπετροφικό πορτοκάλι που φύτρωσε στον αργείτικο κάμπο.
Με τον ίδιο τρόπο είχε χειριστεί ο Βασιλακόπουλος και άλλες περιπτώσεις διεθνών που αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα ή ήθελαν επιπλέον άδεια. Αποδεικνύει έτσι στην πράξη πως δεν διδάσκεται από τα λάθη του.

Οι προσωπικές κόντρες
Στο Κόπερ και στη Λουμπλιάνα η Εθνική πληρώνει και την υπερβολική αυστηρότητα των διαιτητών. Τα… σπόρια πάνε με ευκολία στους απέναντι. Απόρροια των προσωπικών διαφορών που έχει ο Βασιλακόπουλος με όσους κινούν τώρα τα νήματα στη FIBA Europe. Δημιούργησε βεντέτες ο Καίσαρας του ελληνικού μπάσκετ και τώρα τις πληρώνει η Εθνική ομάδα. Φυσικά, στις εποχές που ο Βασιλακόπουλος ήταν παντοδύναμος, η άλλοτε (;) επίσημη αγαπημένη απολάμβανε την προνομιακή μεταχείριση των διαιτητών. Αλλά όταν είναι κάποιος ισχυρός, καλό θα ‘ναι να φροντίζει για να μην αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς που θα του στοιχίσουν στο μέλλον.

Λύση η απόσυρση
Παίζουμε με τη φωτιά και μπορούμε να κατηγορηθούμε για έλλειψη σεβασμού στον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Φυσικά και αναγνωρίζουμε την προσφορά του στην πρόοδο του αθλήματος. Αλλά δεν μπορεί να κινεί αιώνια τα νήματα του μπάσκετ. Ο χρόνος έχει αφήσει το στίγμα του στον άλλοτε πανίσχυρο παράγοντα. Καλό θα ‘ναι για τη δική του υστεροφημία να κάνει στην άκρη. Να αφήσει ανεπηρέαστη τη νέα γενιά παραγόντων να κάνει τον δικό της σχεδιασμό. Μπορεί να μη βγει άλλος Βασιλακόπουλος στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά αν δεν αφήσει μόνη της τη νέα γενιά, αποκλείεται να το μάθουμε. Ήρθε η ώρα της αποχώρησης, που μπορεί και να ‘ναι η λύση για το ελληνικό μπάσκετ σε επίπεδο εθνικής ομάδας και σχεδιασμού για το μέλλον του αθλήματος..

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/