Connect with us

OLYMPICS

Η αλαζονεία των Γάλλων

Published

on

Το Παρίσι βρίσκεται μεταξύ των 5 πρώτων παγκόσμιων προορισμών για τους ταξιδιώτες. Οι ίδιοι οι Γάλλοι αρέσκονται να την αποκαλούν πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ωστόσο όμως εντός του Ολυμπιακού κινήματος το Παρίσι μοιάζει απομονωμένο και σε αυτό δε φταιεί κανένας άλλος, παρά μόνο οι ίδιοι οι Γάλλοι και η αλαζονεία τους. Αυτό τουλαχιστον υποστηρίζει ο συμπατριώτης τους, Ζαν ΚΛοντ Κιλί, που είναι ο γηραιότερος Γάλλος μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

“Αν το Παρίσι καταθέσει υποψηφιότητα για τους Αγώνες του 2024, τότε θα πρέπει να δείξει ταπεινότητα και να ακούει τις συμβουλές των ανθρώπων της ΔΟΕ. Δεν υπάρχει χώρος για αλαζονεία στο Ολυμπιακό κίνημα”, ήταν η επίσημη δήλωση του Ζαν Κλοντ Κιλί, ο οποίος υποστήριξε πως η χώρα του χρειάζεται αλλαγή συμπεριφοράς για να καταφέρει τελικά να πείσει τη ΔΟΕ να της δοθούν οι Αγώνες του 2024, μετά από πέντε συνεχόμενες αποτυχημένες διεκδικήσεις. Μάλιστα οι τρεις από αυτές για το Παρίσι. Το 1992 όταν και τελικά οι Αγώνες κατέληξαν στη Βαρκελόνη, το 2008 που έχασε από το Πεκίνο καθώς και το 2012 όταν το Παρίσι θεωρούνταν το μεγάλο φαβορί και τελικά έχασε τους Αγώνες από το Λονδίνο. Φυσικά υπάρχει και η ήττα του Ανεσί (πήρε μόλις επτά ψήφους) στη διεκδίκηση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018 (νικήτρια η Πιονγιάνγκ της Νότιας Κορέας), ενώ το 2004 η Αθήνα διοργάνωσε τους Αγώνες που είχε διεκδικήσει και η Λιλ η οποία δεν μπήκε καν στην τελική τριάδα των υποψηφίων. Η τελευταία φορά που οι Γάλλοι διεκδίκησαν και κέρδισαν τη διοργάνωση, ήταν το 1992, οι Χειμερινοί Αγώνες που διεξήχθησσαν στο Αλμπερτβίλ.

Οι τελευταίοι Ολυμπιακοί που είχε διοργανώσει το Παρίσι ήταν το μακρινό 1924 και μία υποψηφιότητα για το 2024, θα αποτελέσει το ορόσημο των 100 ετών. Επιχείρημα ισχυρό για να πειστούν οι “αθάνατοι” σύμφωνα με τους Γάλλους. Όμως ο Κιλί έχει αντίθετη άποψη. Ο τρις χρυσός Ολυμπιονίκης σκιέρ των Χειμερινών Αγώνων του 1968 στη Γκρενόμπλ, ξεκαθάρισε πως οι συμπατριώτες του θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και στρατηγική στην καμπάνια τους. Άλλωστε η αποτυχία για τους Αγώνες του 2012 με αντίπαλες τις πόλεις του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, της Μόσχας και της Μαδρίτης θα πρέπει να αποτελέσει μάθημα για τους ίδιους. “Πρέπει να σταματήσουμε να προμοτάρουμε τους εαυτούς μας ως κάτι που δεν είμαστε. Δε γίνεται κάθε δέκα χρόνια να λέμε στον κόσμο για το τί είναι το Ολυμπιακό κίνημα και πόσο σημαντικοί είμαστε εμείς σε αυτό” δήλωσε ο Κιλί και συμπλήρωσε. “Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πολύ δυνατή οργανωτική επιτροπή, στην οποία θα πρέπει να βρίσκεται σίγουρα ο δήμαρχος της πόλης. Βασικοί αντίπαλοι μας θα είναι οι Αμερικανοί με οποιαδήποτε υποψηφιότητα και αν κατέβουν και θα είναι πολύ δύσκολο να τους νικήσουμε. Αν το μοναδικό μας επιχείρημα για να μας αναθέσουν τους Αγώνες, είναι ο εορτασμός των 100 ετών από το 1924, τότε είμαστε καταδικασμένη σε αποτυχία”.

Δεν έχει καθόλου άδικο ο Ζαν Κλοντ Κιλί, καθώς το 1989, η Αθήνα διεκδικούσε τους Αγώνες του 1996 με βασικό επιχείρημα το εορτασμό των 100 ετών από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς που είχαν γίνει το 1896. Και τότε βασική αντίπαλος ήταν μία πόλη των ΗΠΑ, η Ατλάντα, η οποία και τελικά επικράτησε της συναισθηματικής υποψηφιότητας της Αθήνας έχοντας την πλήρη υποστήριξη των μεγάλων χορηγών των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε και οι χορηγοί αν και παίζουν και πάλι ρόλο στη διαμόρφωση της απόφασης, δεν είναι αυτοί που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα. Οι συμμαχίες μεταξύ των “αθανάτων” καθώς και, όπως φάνηκε από την τελευταία διαδικασία στο Μπουένος Άιρες, η επιρροή που ασκεί ο περίφημος σεΐχης Αχμέντ Αλ Φαχάντ Αλ Σαμπάχ που είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/