Connect with us

STORY

Η διπλωματία του Twitter

Published

on

Πίσω στη δεκαετία του ’70, στο απόγειο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, οι Η.Π.Α., αναζητώντας συμμάχους ενάντια στο αντίπαλο δέος της Ε.Σ.Σ.Δ., βρήκαν έναν πρωτότυπο τρόπο για να αναθερμάνουν τις παγωμένες από το 1949 σχέσεις τους με την κομμουνιστική Κίνα του Μάο: το πινγκ-πονγκ. Έτσι, διοργάνωσαν αγώνες μεταξύ των εθνικών τους ομάδων στο Πεκίνο, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επακόλουθη επίσκεψη του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, σε μία κίνηση που έμεινε στην ιστορία ως «διπλωματία του πινγκ-πονγκ». Μισό αιώνα αργότερα, οι κάτοικοι της Αιθιοπίας βρήκαν έναν άλλο διπλωματικό τρόπο προσέγγισης αθλητών, με σκοπό την ενδυνάμωση της εθνικής τους ομάδας του ποδοσφαίρου: το Twitter!

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Μετά την πρόσφατη ήττα της με σκορ 1-2 από τη Νιγηρία, στον πρώτο αγώνα για τα πλέι-οφ πρόκρισης στο Μουντιάλ του 2014 και μάλιστα μέσα στο εθνικό στάδιο της πρωτεύουσας Αντίς Απέμπα, η Αιθιοπία βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα του αποκλεισμού. Παρ’ όλα αυτά, οι οπαδοί της εθνικής ομάδας δε χάνουν την πίστη τους ενόψει του επαναληπτικού αγώνα που θα γίνει σε περίπου ένα μήνα (16/11) στην πόλη Καλαμπάρ της Νιγηρίας. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά εκμεταλλευόμενοι τις παροχές της τεχνολογίας, έχουν προβεί σε μία πρωτοφανή εκστρατεία στρατολόγησης ταλαντούχων παικτών με αιθιοπική καταγωγή, οι οποίοι αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές ομάδες!

Αφορμή γι’ αυτό το πρωτότυπο… σαφάρι στάθηκε το «τιτίβισμα» του 16χρονου Γεδεών Ζελάλεμ, που αγωνίζεται στην Άρσεναλ, ο οποίος έγραψε «Ακόμη περήφανος», αμέσως μετά την ήττα της πατρίδας των γονιών του. Καθώς ο πιτσιρικάς, που θεωρείται εξαιρετικό ταλέντο, έχει δικαίωμα να εκπροσωπήσει (εκτός από την Αιθιοπία) και τις Γερμανία και Η.Π.Α., ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της αφρικανικής χώρας, Τέντρος Αντχάνομ, δεν έχασε χρόνο να τον δελεάσει, απαντώντας αμέσως στον λογαριασμό του μικρού: «Γεια σου Γεδεών. Χαίρομαι που ακούω νέα σου. Ελπίζουμε ότι θα παίξεις πολύ σύντομα για την Αιθιοπία»!
Κι αν αυτό δεν ήταν ήδη αρκετό για ολόκληρο ΥΠ.ΕΞ., ο Αντχάνομ επικοινώνησε μετά και με τον Ασκάρ Αμίν, ο οποίος βγάζει το ψωμί του ως επιθετικός στη νορβηγική ομάδα της Α’ κατηγορίας, Μπραν.
«Μόλις μίλησα με τον Αμίν στο τηλέφωνο και είναι πολύ θετικός στο να παίξει για την πατρίδα μας. Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ, Αμίν!» ήταν το επίσημο τιτίβισμα του Υπουργού.
Ακολουθώντας λοιπόν το παράδειγμα του Αντχάνομ, οι οπαδοί της εθνικής ξεκίνησαν τη δική τους καμπάνια για να πείσουν τον Ζελάλεμ να φορέσει την πατρογονική φανέλα, δημιουργώντας ειδικό hashtag με τον προφανή τίτλο “#ZelalemForEthiopia”.

«Γίνετε μέλος του #ZelalemForEthiopia και μοιραστείτε τις σκέψεις σας, αν επιθυμείτε να δείτε τον Γεδεών να παίζει με τις ‘Αντιλόπες’ (σ.σ. το παρατσούκλι της εθνικής ομάδας)», τιτίβισε ο @Fahologist, κάποιος ξενιτεμένος Αιθίοπας που ζει στην Κινσάσα του Κονγκό!
Πάντως, ο ομοσπονδιακός προπονητής της Αιθιοπίας, Σουνέτ Μπισάου, δεν φαίνεται να συμμετέχει στη νέα τρέλα, κρατώντας προφανώς τα προσχήματα. «Δεν πρόκειται να επικοινωνήσω προσωπικά με τον Ζελάλεμ. Αν δε στείλει ο ίδιος την αίτησή του στην Ομοσπονδία ή δε μας τηλεφωνήσει, πώς μπορώ να τον φέρω; Δεν ξέρω ούτε καν τη διεύθυνσή του», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Μπισάου.

Πάντως ο πιτσιρικάς φαίνεται ότι αξίζει τον θόρυβο που γίνεται γύρω από το όνομά του, καθώς οι οπαδοί των «κανονιέρηδων» τον έχουν βαφτίσει ‘νέο Φάμπρεγκας’, μετά τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις στα φιλικά προετοιμασίας της Άρσεναλ στην Ασία. Μάλιστα τον Αύγουστο κέρδισε θέση στον πάγκο των αναπληρωματικών, για τον αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στη Φούλαμ.
Αν τελικά οι Αιθίοπες καταφέρουν να τον πείσουν μέσα στον μήνα που απομένει μέχρι τον επαναληπτικό με τη Νιγηρία, θα μπορούμε να μιλάμε για τη νέα μόδα στην ηλεκτρονική προσέλκυση παικτών.
Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου, κυριολεκτικά…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/