Connect with us

STORY

Η μεγάλη σχολή των killers

Published

on

Από το πουθενά εμφανίστηκε στην καθημερινότητα του Ολυμπιακού ο Άλφρεντ Φινμπόγκασον, αν και ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποκάλυψε ότι «τον παρακολουθούμε εδώ κι ένα χρόνο»! Ο 25χρονος Ισλανδός ξεπετάχθηκε στη Χέρενφεν και έτσι τράβηξε πάνω του τα βλέμματα των προπονητών και των παραγόντων που κάνουν κουμάντο σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες! Όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια με πολλούς από τους σεσημασμένους σκόρερ της Ευρώπης και όχι μόνο…

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Σε 70 αγώνες με τη ριγέ γαλανόλευκη φανέλα, ο Φινμπόγκασον πέτυχε 59 γκολ! Ασύλληπτος αριθμός, ενδεικτικός της αξίας του, αλλά και της δουλειάς που γίνεται στην ολλανδική ομάδα. Όχι μόνο τώρα που κρατάει τα κλειδιά ο Μάρκο Φαν Μπάστεν, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Ίσως να ‘ναι η βαριά κληρονομικά του Άμπε Λένστρα (27 Νοεμβρίου 1920 – 2 Σεπτεμβρίου 1985) που δίνει άλλη αύρα στους φορ της Χέρενφεν. Ο πρώτος παίκτης της ομάδας που κλήθηκε στην εθνική Ολλανδίας και σε 47 συμμετοχές πέτυχε 33 γκολ! Σε μια εποχή που οι «ουράνιε» έδειχναν αμελητέα ποσότητα στη διεθνή σκηνή.
Από την ίδια σχολή βγήκε και ο επιθετικός που πλήγωσε τον Θωμά Μαύρο, ο Κις Κιστ (του στέρησε το χρυσό παπούτσι). Αν και τη μεγάλη καριέρα έκανε στην ΑΖ 67, την Άλκμααρ! Έχουν βρει, λοιπόν, οι… καρδούλες τον τρόπο να αναδεικνύουν τους επιθετικούς τους. Να τους πλασάρουν με τέτοιον τρόπο που τους παρουσιάζουν ως… serial killer! Από πού να αρχίσει κάποιος; Από τον Αφόνσο Άλβες; Ένας από τους γυρολόγους των ευρωπαϊκών γηπέδων όχι μόνο βρήκε την… Ιθάκη του στον «Άμπε Λένστρα», αλλά κατάφερε και απογείωσε την καριέρα του. Με 45 γκολ σε 39 συμμετοχές έκανε τους πάντες να παραμιλούν και να στρώνουν κόκκινο χαλί στα πόδια του. Ο Ρουντ Φαν Νιστερλόι πέτυχε μόλις 13 γκολ με τη φανέλα της Χέρενφεν σε 31 ματς! Πρόλαβε, όμως, και κέρδισε την εμπιστοσύνη της Αϊτχόβεν.
Με την ίδια φανέλα απογειώθηκε η καριέρα και του Γιον Νταλ Τόμασον. Σε 78 ματς, ο Δανός πέτυχε 37 γκολ και έφυγε για τη Νιούκαστλ. Να πάμε στον Ρομάνο Τζόελ Ντενεμπουμ; Στη Χέρενφεν έκανε το ξεπέταγμά του με 23 γκολ σε 110 ματς, τα περισσότερα ως αλλαγή στα 17 χρόνια του. Με 25 γκολ σε 48 ματς έσωσε την καριέρα του και ο Μάρκους Άλμπακ.
Ο δικός μας, ο Γιώργος Σαμαράς έκανε στη Χέρενφεν τα πρώτα βήματά του. Εκεί έμαθε την τέχνη του επιθετικού, αν και διέθετε τα γονίδια χάρη στον πατέρα του, τον Γιάννη. Σε 88 συμμετοχές, ο πιτσιρικάς πέτυχε τότε 25 γκολ. Είχε τον έντονο συναγωνισμό, βέβαια, του Κλάας Γιαν Χούντελαρ! Πέτυχε 33 γκολ σε 46 εμφανίσεις ο διεθνής Ολλανδός που μοσχοπουλήθηκε στον Άγιαξ. Ακόμα και ο Οσάμα Ασαϊντί, αν και εξτρέμ, πέτυχε 20 γκολ σε 79 ματς και πήρε τη βίζα για την Αγγλία! Πώς να μην ξετρελαθούν στον Πειραιά με τον Φινμπόγκασον; Στην Χέρενφεν απέδειξαν πώς ξέρουν να αναδεικνύουν επιθετικούς και να τους απογειώνουν προς όφελος των ομάδων που τους αγοράζουν.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/