Connect with us

STORY

Η ομάδα του Τσε Γκεβάρα

Published

on

Πως μπορεί μια ομάδα τρίτης κατηγορίας να αυξήσει τους οπαδούς της και τα έσοδας της; Εύκολα. Βάζει πάνω στη στολή της, τον Τσε Γκεβάρα. Αυτό σκέφτηκαν οι υπεύθυνοι της Μαντουρέιρα, μιας βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας, τρίτης κατηγορίας.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Πριν από περίπου 50 χρόνια, η ομάδα της Μαντουρέιρα βρέθηκε στην Κούβα για φιλικούς αγώνες. Για να τιμήσει την επέτειο, ο πρόεδρος της ομάδας, Ελίας Ντούμπα αποφάσισε να βάλει πάνω στη στολή της το πρόσωπο του Τσε Γκεβάρα ενώ η στολή του τερματοφύλακα είναι η σημαία της Κούβας.
Μέχρι στιγμής, η νέα στολή δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποιο παιχνίδι ωστόσο όμως έχει γίνει ανάρπαστη από τους οπαδούς της ομάδας και όχι μόνο. Μέχρι πριν από λίγες μέρες, η Μαντουρέιρα πουλούσε 10 φανέλες το μήνα. Την τελευταία εβδομάδα που άρχισε να διαθέτει τη νέα στολή, έχει ήδη πουλήσει 3.000. “Η βιοτεχνία δεν προλαβαίνει να ράβει. Οι παραγγελίες που έχουμε είναι χιλιάδες. Έχουν δώσει ζωή στην πόλη μας και νέα δυναμική στην ομάδα μας”, δήλωσε ο Ελίας Ντούμπα.

Ήταν το 1959 όταν ο Αργεντίνος Ερνέστο Τσε Γκεβάρα βοήθησε τον Φιντέλ Κάστρο να πάρει την εξουσία στην Κούβα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1963, η Μαντουρέιρα βρέθηκε στην Κούβα και έδωσε πέντε φιλικά παιχνίδια με ομάδες στην Αβάνα. Μετά το τελευταίο παιχνίδι, τους παίκτες της ομάδας επισκέφτηκε στο ξενοδοχείο ο Τσε Γκεβάρα για να μιλήσει μαζί τους και να τους ευχαριστήσει για τη συμμετοχή τους στις πρώτες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις της ελεύθερης Κούβας.

Στις δεκαετίες των 50s και 60s, οι ομάδες της Βραζιλίας συνήθιζαν να κάνουν παγκόσμιες περιοδείες. Πρώτη και καλύτερη η Σάντος του Πελέ (είχε έρθει και στην Ελλάδα για φιλικό με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο) και η Μποταφόνγκο του Γκαρίντσα για να βγάζουν επιπλέον χρήματα. Οι άνθρωποι της Μαντουρέιρα ισχυρίζονται πως η ομάδα τους έχει κάνει τη μεγαλύτερη περιοδεία που έχει καταγραφεί ποτέ. Το 1963, πέρασαν 144 μέρες δίνοντας 36 παιχνίδια από την Ιαπωνία μέχρι τις ΗΠΑ, κερδίζοντας μάλιστα τα 23 από αυτά.
Πλέον η διοίκηση της ομάδας βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της Κούβας για να εξασφαλίσει την άδεια για να κάνει τουρνέ προετοιμασίας το 2014, φορώντας μάλιστα της νέες τους στολές με τον Τσε.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/