Connect with us

STORY

Η πράσινη μετάλλαξη

Published

on

«Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα, τα όνειρά μου κόκκινα, τα όνειρά μου άσπρα, ρούχα μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει ροζ», τραγούδησε πριν από πολλά χρόνια ο Γιάννης Μηλιώκας. Μόνο ο Παναθηναϊκός δεν βρισκόταν στο μυαλό του Έλληνα τραγουδοποιού όταν έγραφε τους στίχους του ροζ.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Κι, όμως, μέσα σε τρία χρόνια οι «πράσινοι» άλλαξαν. Από τα γλέντια και τις χαρές για το νταμπλ του 2010 το «τριφύλλι» έμεινε το 2013 εκτός Ευρώπης. Τα όνειρα των οπαδών του ξέφτισαν και η άλλοτε πανίσχυρη ομάδα μπήκε στην αφετηρία της Σούπερ Λίγκας με στόχο τη διεκδίκηση ενός εισιτηρίου για τα πλέι οφ. Ποιος; Ο Παναθηναϊκός του τελικού στο κύπελλο Πρωταθλητριών. Ο Παναθηναϊκός των τριών ημιτελικών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο σύλλογος μεγάλος που δεν υπάρχει άλλος, όπως αναφέρει και ο ύμνος του…

Χωρίς πρωταθλητή
Η πώληση του Ορέστη Καρνέζη στην Ουντινέζε και η αποχώρηση του Στέργου Μαρίνου άφησε τον Παναθηναϊκό χωρίς εκπρόσωπο της ομάδας που πήρε το νταμπλ τον Μάιο του 2010. Της ομάδας που υποχρέωσε τον Σωκράτη Κόκκαλη σε αποχώρηση από τον Ολυμπιακό. Εκείνο το καλοκαίρι οι του «τριφυλλιού» ονειρεύονταν το χτίσιμο της δικής τους δυναστείας. Περίμεναν το hammer στην άμυνα και τους άλλους δύο… Σισέ ή Πιζάρο που τους είχε υποσχεθεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Ναι, ο ίδιος άνθρωπος τον οποίο αναζητούσαν στο ματς με τη Βέροια. Αντί για silver alert, βέβαια, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού επέλεξαν ένα πανό για να δείξουν ότι ψάχνουν τον Mr Marfin.

Ο Βγενόπουλος πήρε αποστάσεις από την ομάδα της καρδιάς του. Με πρόσχημα την περιλάλητη ΓΗΠΕΛ, την εταιρία που έφτιαξε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης για να τρέξει το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης, δηλαδή, την κατασκευή γηπέδου στον Βοτανικό.

Ο Κατσουράνης, ο Σπυρόπουλος και ο Νίνης μετακόμισαν στον ΠΑΟΚ. Ο Καραγκούνης έγινε είδωλο στη Φούλαμ. Ο Σισέ βγάζει τις διατροφές των πρώην συζύγων του στη Ρωσία και την Κούμπαν. Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα βολτάρει στη Βραζιλία. Και ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται με αμούστακα παιδιά όπως οι Χουχούμης, Τριανταφυλλόπουλος, Λαγός ή με παίκτες αμφιβόλου αξίας σαν τον Αμπέιντ, τον Μπαϊράμι και κάποιον Νάνο. Το 2010 δεν θα περνούσαν ούτε έξω από το ΟΑΚΑ

Το τρένο της μεγάλης φυγής
Η ομάδα του νταμπλ διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη. Με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα να σέρνει τον χορό επειδή επιθυμούσε να επιστρέψει στην πατρίδα του. Το μαντήλι που κούνησε ο Βραζιλιάνος έπιασε ο Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος μετακόμισε στη Ρώμη για λογαριασμό της Λάτσιο. Ένας – ένας οι παίκτες επιβιβάστηκαν στο τρένο της μεγάλης φυγής. Άλλοι με τη θέλησή τους και κάποιοι με τη… βία. Της διοικητικής εξουσίας, βεβαίως – βεβαίως, καθώς κατέστη αδύνατη η εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων, ειδικά όσων υπεγράφησαν επί εποχής Νικόλα Πατέρα. Ο άλλοτε καπετάνιος των πράσινων ονείρων, άλλωστε, θεωρείται και είναι ο βασικός υπεύθυνος για την πράσινη μετάλλαξη. Από τις δικές του αποφάσεις και επιλογές εξανεμίστηκαν τα περίπου 60 εκατ. ευρώ που μπήκαν στο «τριφύλλι» από την έναρξη της πολυμετοχικότητας.

Απογείωση και ανώμαλη προσγείωση
Η είσοδος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός του Ανδρέα Βγενόπουλου, του Παύλου Γιαννακόπουλου, του Νικόλα Πατέρα, του Αδαμάντιου Πολέμη και των υπολοίπων μελών της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης γέννησε πολλές προσδοκίες. Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι του 2008 οι φίλοι της ομάδας ένιωσαν πρωτόγνωρα συναισθήματα. Η απόκτηση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου μέσα από την αγκαλιά του Σωκράτη Κόκκαλη απογείωσε την υπερηφάνεια του κόσμου. Η προσθήκη του Ζιλμπέρτο Σίλβα δημιούργησε ευρωπαϊκά όνειρα. Λεφτά υπήρχαν και ξοδεύονταν ακόμα και σε παίκτες αμφιβόλου αξίας όπως ο Ροντρίγκο Σόουζα.

Ο Παναθηναϊκός προερχόταν από μία περίεργη σεζόν. Διεκδικούσε το πρωτάθλημα, αλλά το έχασε εξ αιτίας του Ρόμαν Βάλνερ και του… Τόμας Ρατζίνσκι. Ο Αυστριακός έδωσε το πλεονέκτημα στον Ολυμπιακό με την παράνομη συμμετοχή του στο ματς με την Καλαμαριά, ο Καναδός διέλυσε την άμυνα του «τριφυλλιού» στο αλήστου μνήμης ματς με την Ξάνθη στα Πηγάδια. Εκεί χάθηκε ο τίτλος για τον Παναθηναϊκό. Είχε προηγηθεί ο διασυρμός 0-4 από τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο που γέννησε την ΠΕΚ! Αλλά και άδικος αποκλεισμός από τους Γκλάσκοου Ρέιντζερς στο Γιουρόπα Λιγκ.

Στον οικονομικό τομεά, η σεζόν 2007 – 2008 έκλεισε με άνοιγμα 13 εκατ. ευρώ. Σε έκτακτη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ο Τζίγγερ κάλυψε τα 10 εκατ. κι έμειναν 3 εκατ. ευρώ για τρέχουσες υποχρεώσεις. Το κόστος λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος ανερχόταν στα 30 εκατ. ευρώ!

Ένα χρόνο αργότερα, το 2009 ο Παναθηναϊκός είχε μπει μέσα 24 εκατ. ευρώ παρά την πρόκρισή του στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί που τον πόνεσε για πρώτη φορά ο Αριέλ Ιμπαγάσα με τη φανέλα της Βιγιαρεάλ. Η μαύρη τρύπα δημιουργήθηκε από την εκτόξευση του μπάτζετ στα 67 εκατ. ευρώ! Επειδή, όμως, η παρακμή ακολουθεί κατά πόδας στην ακμή, τη σεζόν που μόλις άρχισε το μπάτζετ μετά βίας θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ! Ανώμαλη προσγείωση στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά όχι απόρροια της οικονομικής κρίσης.

Ενοικίαση λίαρ τζετ
Τα πράγματα χειροτέρεψαν οικονομικά τη σεζόν 2009 – 2010. Ο Πατέρας ξόδεψε μία περιουσία για τις μεταγραφές των Τζιπρίλ Σισέ, Κώστα Κατσουράνη και Σεμπάστιαν Λέτο. Οι τρεις παίκτες αποκτήθηκαν το 2009 και συνετέλεσαν τα μέγιστα στην κατάκτηση του νταμπλ ένα χρόνο αργότερα.

Το μπάτζετ, όμως, ανέβηκε στα 72 εκατ. ευρώ! Τεράστιο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα. Χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα. Πόσο άνοιξε η μαύρη τρύπα; Το έλλειμμα έφτασε τα 31 εκατ. ευρώ! Απόλυτα φυσιολογικά αν κρίνουμε από συμπεριφορές νεοπλουτισμού. Οι «πράσινοι» νοίκιασαν lear jet και το έστειλαν για να φέρει στην Ελλάδα τον Σισέ. Πώς να μη χαθεί ο έλεγχος;

Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός ξόδεψε μέσα σε μία διετία 25 εκατ. ευρώ σε ομάδες για την αγορά παικτών και σε ατζέντηδες για τα… μανατζερικά. Τρελά λεφτά! Αλλά τότε υπήρχαν!..

Μείωση μπάτζετ
Η προσωρινή αποχώρηση του Πατέρα αμέσως μετά τη φιέστα για το νταμπλ οδήγησε τον Γιάννη Βαρδινογιάννη στη μείωση του προϋπολογισμού. Ήρθε και η οριστική αποχώρηση του Πατέρα τον Δεκέμβριο του 2010 έπειτα από την ήττα του Παναθηναϊκού στο ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου με συνέπεια την πτώση του μπάτζετ στα 51 εκατ. ευρώ. Έστω και αν έτρεχαν οι δόσεις στη Μαρσέιγ για τον Σισέ και στη Λίβερπουλ για τον Λέτο.

Το 2011 ο προϋπολογισμός έπεσε ακόμα περισσότερο. Στα 25 εκατ. ευρώ. Αλλά η τρύπα παρέμενε. Διότι στο μεσοδιάστημα είχε απογειωθεί η φορολόγηση των συμβολαίων στο 40%! Ακόμα έχουν ανοικτές εκκρεμότητες οι «πράσινοι» με τα αγαπημένα παιδιά του Πατέρα. Οι οφειλές για τον Σισέ καλύφθηκαν τον περασμένο Γενάρη, έπειτα από τρία χρόνια. Για τον Λέτο υπάρχουν εκκρεμότητες. Με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα ισχύει το ίδιο.

Οι αποστάσεις των μετόχων
Τα πράγματα χειροτέρεψαν από την άρνηση των μετόχων να μπουν στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Ο Βγενόπουλος έθετε ζήτημα ΓΗΠΕΛ. Ο Πατέρας εξέφραζε την πικρία του. Ο μόνος που δικαιολογημένα κράτησε τις αποστάσεις ήταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Η έλλειψη σεβασμού από τους πολυμτοχικούς απογοήτευσε τον κορυφαίο παράγοντα του «τριφυλλιού» και έτσι ο Παύλος βγήκε από το κάδρο εκείνων που μπορούσαν να σώσουν τον Παναθηναϊκό. Άλλος υποψήφιος δεν υπήρχε. Ο Αδαμάντιος Πολέμης έβαζε αρχικά τα χρήματα και στη συνέχεια τα απέσυρε. Ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης ταρακουνήθηκε από τη φραστική επίθεση των οργανωμένων οπαδών στη διάρκεια μίας γενικής συνέλευσης και οι πρίγκιπες από την Αραβία αποδείχθηκαν αναλώσιμοι ακόμα και για τον Βλάση Τσάκα.

Η οικονομική στενότητα προκάλεσε την αγωνιστική συρρίκνωση του Παναθηναϊκού. Η 2η θέση του 2012 αποδείχθηκε χωρίς αντίκρισμα έπειτα από τον διπλό αποκλεισμό σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα κόντρα σε Οντένσε και Μακάμπι Τελ Αβίβ αντίστοιχα.

Διαχειριστής Αλαφούζος
Η εμφάνιση του Γιάννη Αλαφούζου στο προσκήνιο γέννησε κάποια χαμόγελα. Αλλά ο εφοπλιστής και καναλάρχης ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι ήρθε ως διαχειριστής. Η έμπνευση της Παναθηναϊκής Συμμαχίας έβαλε τον κόσμο στο παιχνίδι. Οι οργανωμένοι οπαδοί ενίσχυσαν τη θέση τους, αλλά την ίδια ώρα αποδυναμωνόταν το «τριφύλλι» στον ποδοσφαιρικό ανταγωνισμό. Και όχι μόνο. Διότι την τελευταία διετία ζήσαμε και άλλους διασυρμούς του Παναθηναϊκού πέρα από τους αγωνιστικούς. Η προσφυγή του Ματίας Μπίαρσμιρ έστειλε για πρώτη φορά τους «πράσινους» στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ. Το εξώδικο του Σεμπάστιαν Λέτο έκανε τον γύρο του κόσμου. Τα σημεία των καιρών. Τα σημάδια της πράσινης μετάλλαξης… Μέσα σε τρία χρόνια ο σύλλογος μεγάλος έγινε ανταγωνιστής του Ατρόμητου και του Αστέρα Τρίπολης. Με τους Περιστεριώτες και τους Αρκάδες να βρίσκονται σε θέση ισχύος, διότι έχουν νοικοκυρεμένες ομάδες, την ώρα που στον Παναθηναϊκό δεν φαίνεται φως. Ούτε από το Απήλιον, η απόκτηση του οποίου σηματοδότησε την έξοδο από την Παιανία και έβαλε τίτλους τέλους σε μία ολόκληρη εποχή… Πόσο άλλαξες…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/