Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Η χρονιά του ύψους

Published

on

Μεγάλες μέρες ζει το αγώνισμα του άλματος σε ύψος, με τις επικές μονομαχίες ανάμεσα στον Ουκρανό Μπογκντάν Μπονταρένκο και τον Καταριανό Μουτάζ Έσα Μπαρσίμ να προμηνύουν την επικείμενη κατάρριψη του «στοιχειωμένου» παγκόσμιου ρεκόρ του Χαβιέ Σοτομαγιόρ.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Η χθεσινοβραδινή αναμέτρησή τους στον τελευταίο τελικό της σειράς Ντάιαμοντ λιγκ στις Βρυξέλλες, μας επεφύλασσε την κορυφαία επίδοση της χρονιάς, με άλμα 2.43μ. από τον Μπαρσίμ, που είναι και η δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών πίσω μόνο από τα 2.45μ. του θρυλικού Κουβανού. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Καταριανός άλτης πέτυχε μία τεράστια επίδοση, που είχε να επαναληφθεί από τον Σεπτέμβριο του 1988, όταν ο Σοτομαγιόρ ξεπερνούσε τα 2.43μ. στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας – εκεί δηλαδή όπου πέντε χρόνια αργότερα (27/7/1993) έμελλε να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ, με άλμα στα 2.45μ. Εκτός όμως από τους δύο κορυφαίους «άσπονδους» φίλους, συνολικά πέντε άλτες έχουν ξεπεράσει τα 2.40μ. μέσα στο 2014, κάτι που καταδεικνύει περίτρανα το υψηλότατο επίπεδο του ανταγωνισμού στο αγώνισμα, που αποτελεί φυσικά και το καλύτερο «καύσιμο» που ωθεί τις μεγάλες φιλοδοξίες των αθλητών. Οι άλλοι τρεις εκλεκτοί της μικρής αυτής λίστας, που απειλούν περισσότερο ή λιγότερο ο καθένας τον Σοτομαγιόρ, είναι ο Ρώσος Ιβάν Ουκόφ (2.41μ.), ο Καναδός Ντέρεκ Ντρούιν (2.40μ.) και ο συμπατριώτης του Μπονταρένκο, Αντρέι Προτσένκο (2.40μ.).

Ιταλική συνέχεια
Μετά την κατάκτηση του πολύτιμου διαμαντιού (και του επάθλου των 30.000 ευρώ) από τον Μπαρσίμ στη βελγική πρωτεύουσα, το… γάντι της σπουδαίας αυτής κόντρας θα σηκωθεί αύριο κιόλας (7/9), στο 44ο μίτινγκ World Challenge της ΙΑΑΦ που θα διοργανωθεί στο Ριέτι, χωρίς όμως την παρουσία του Καταριανού. Ωστόσο, η ιταλική πόλη αναμένεται να ζήσει ούτως ή άλλως μεγάλες στιγμές, αφού στον τελικό του ύψους θα δώσουν το παρών πολλά από τα μεγάλα αστέρια του αγωνίσματος, με τον ουκρανικό «εμφύλιο» ανάμεσα σε Μπονταρένκο και Προτσένκο να κλέβει την παράσταση. Αυτή θα είναι η 33η αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο συμπατριώτες, έχοντας ξεκινήσει πριν από μία δεκαετία, στα χρόνια της εφηβείας τους. Βάσει της προϊστορίας, ο Μπονταρένκο έχει ελαφρύ προβάδισμα για τη νίκη, μετρώντας εννέα νίκες στους εννέα τελευταίους μεταξύ τους αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού μεταλλίου στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ζυρίχης. Και όπως όλα δείχνουν, βάσει της περιόδου δαιμονιώδους φόρμας που διανύουν αμφότεροι, το ρεκόρ του ιταλικού μίτινγκ που στέκει στα 2.38μ. από το μακρινό 1986 και τον Ρώσο Ιγκόρ Πάκλιν, μάλλον μετράει τις τελευταίες του ώρες…

Κόντρα στις ταχύτητες
Στα υπόλοιπα αγωνίσματα, ξεχωρίζει η παρουσία της Άλισον Φίλιξ (ΗΠΑ) στα 100μ. των γυναικών, η κόντρα στα 100μ. των ανδρών ανάμεσα στους Τζάστιν Γκάτλιν (ΗΠΑ) ο οποίος χθες έκανε 9.77, Ασάφα Πάουελ (Τζαμάικα), Κριστόφ Λεμέτρ (Γαλλία) και Νέστα Κάρτερ (Τζαμάικα), η μάχη ανάμεσα στους σφυροβόλους Κρίστιαν Παρς από την Ουγγαρία και Πάβελ Φάιντεκ από την Πολωνία, η κούρσα των 1500μ. με αντιπάλους τους Σίλας Κίπλαγκατ (Κένυα), Αγιανλέι Σουλεϊμάν (Τζιμπουτί), Άνταμ Κζοτ (Πολωνία) και Ταφίκ Μακλουφί (Αλγερία), νικητή στον τελευταίο αγώνα του χθεσινού Ντάιαμοντ λιγκ και φυσικά τα 800μ. των γυναικών, με φαβορί την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μαρίνα Αρζαμάσαβα από τη Λευκορωσία, αλλά και την εμφάνιση της 19χρονης Ιταλίδας Φεντερίκα Ντελ Μπουόνο, θυγατέρας του βετεράνου σταρ των μεσαίων αποστάσεων, Τζιάνι Ντελ Μπουόνο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/