Connect with us

STORY

«Η ώρα των αθλητών»

Published

on

Το χάντμπολ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και ο Αλέξης Αλβανός, τονίζει το ρόλο που πρέπει να αναλάβουν οι αθλητές για να έρθουν καλύτερες ημέρες.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Μία συζήτηση με τον Αλέξη Αλβανό είναι πάντα ενδιαφέρουσα, καθώς πρόκειται για έναν αθλητή με πλούσιες παραστάσεις. Τόσο ως μέλος της Εθνικής ομάδας που έκανε τις μεγάλες πορείες (Ολυμπιακοί 2004, Παγκόσμιο 2005), αλλά κυρίως χάρη στη μεγάλη θητεία του στη Μπουντεσλίγκα έχει λόγο και αυτός ο λόγος πρέπει να ακούγεται.

Η αφορμή για τη συζήτηση μαζί του, στο ραδιόφωνο του Alpha 96,5, ήταν το παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσε μία από τις πρώην ομάδες του, η Rhein – Neckar Lowen με 44.189 θεατές στις κερκίδες του ποδοσφαιρικού γηπέδου της Φρανκφούρτης, στον αγώνα με το Αμβούργο.

«Ζήλεψα λίγο, θα ήθελα να ήμουν εκεί. Ήταν μία σημαντική στιγμή για το άθλημα, με έναν αγώνα χάντμπολ να διεξάγεται σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Αυτό που έγινε αποδεικνύει πόσο αγαπούν το άθλημα οι Γερμανοί και πόσο ικανοί είναι οι παράγοντές τους. Και εγώ όταν αγωνιζόμουν στην Γκούμερσμπαχ, αγωνιζόμουν μπροστά σε ένα κοινό 20.000 θεατών και είναι καταπληκτικό το συναίσθημα. Τα τελευταία δύο χρόνια, που βρίσκομαι στην Ελλάδα, κάποιες φορές αναρωτήθηκα αν θα έπρεπε να επιστρέψω στη Γερμανία. Η επιστροφή στη χώρα μας, όμως, ήταν μία συνειδητή επιλογή και δεν μετανιώνω», εξηγεί ο Αλέξης Αλβανός.

Οι διαφορές στα βασικά
Μοιραία η κουβέντα στρέφεται στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του προηγμένου πρωταθλήματος χάντμπολ της Γερμανίας και του υποβαθμισμένου ελληνικού πρωταθλήματος: «Στη Γερμανία κάποια βασικά πράγματα είναι λυμένα εξ αρχής. Για παράδειγμα κάθε ομάδα έχει ένα τεχνικό επιτελείο 4-5 ατόμων, κάθε ομάδα έχει έγκαιρα τις μπάλες της και τα ρούχα της, δεν υπάρχει πρόβλημα με τα γήπεδα και τις ώρες προπόνησης, με τις μετακινήσεις, με τις μισθοδοσίες. Υπάρχουν κανόνες και τηρούνται γύρω από τη λειτουργία των ομάδων και τις σχέσεις με τους αθλητές. Υπάρχει και μία διαφορετική κουλτούρα. Το ερώτημα είναι αν εδώ θέλουμε να κάνουμε βήματα προόδου και με ποιο τρόπο. Κοντά σε όλα τα άλλα βασικά, το χάντμπολ στην Ελλάδα υποφέρει από την έλλειψη μάρκετινγκ. Είναι σημαντικό πώς προβάλλονται οι αθλητές και οι ομάδες. Στη Γερμανία κάποια πράγματα είναι αυτονόητα, υπάρχει μία διαφορετική κουλτούρα. Αυτό θα πρέπει να απασχολήσει την ομοσπονδία, αλλά και τις ίδιες τις ομάδες».

Εκλογές και αθλητές
Στις 12 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για τη νέα διοίκηση στην Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος, ενώ νωρίτερα θα γίνουν εκλογές και στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητών Χειροσφαίρισης. Θα αλλάξει κάτι ως προς το καλύτερο στο χάντμπολ;
«Η κατάσταση στο άθλημα θα βελτιωθεί όταν οι αθλητές θα πιέσουν για να γίνουν αλλαγές. Το χάντμπολ δεν ανήκει στην ομοσπονδία, αλλά στους αθλητές. Στις 21 του μήνα έχουμε τις εκλογές για το συνδικαλιστικό όργανο των αθλητών και δική μου πρόθεση είναι να συμμετέχω στο νέο διοικητικό συμβούλιο. Θέλουμε να κατεβάσουμε το όριο ηλικίας των μεταγραφών, να δούμε σοβαρά το ζήτημα της ασφάλειας, αλλά και επιμέρους ζητήματα. Σήμερα, στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας δεν υπάρχει συμμετοχή έστω ενός εν ενεργεία αθλητή, ακόμη και εξωθεσμικά. Πέρσι, όταν ζητήσαμε να συμμετάσχουμε σε μία συνεδρίαση μας έβγαλαν έξω. Νομίζω ότι οι αθλητές που έχουμε παραστάσεις από προηγμένα πρωταθλήματα στο εξωτερικό, μπορούμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του αθλήματος με τις γνώσεις μας, αλλά και με την όρεξη που διαθέτουμε. Θα πρέπει να μας εκμεταλλευτούν. Η εποχή των μεγάλων επιχορηγήσεων και των κρατικών χορηγιών φαίνεται ότι έχει παρέλθει. Επομένως θα πρέπει να ανασυνταχτούμε ως άθλημα, να έχουμε στρατηγική και να βάλουμε βάσεις για να έρθουν καλύτερες μέρες στο άθλημα» εξηγεί ο Αλβανός.

Πρωτάθλημα και Κύπελλο
Στις 27 Σεπτεμβρίου ξεκινά το πρωτάθλημα της Α1 ανδρών και ο ΠΑΟΚ με τον Αλέξη Αλβανό στη σύνθεσή του θα διεκδικήσει τον τίτλο, όπως τονίζει ο ίδιος: «Επέστρεψα στην πόλη μου, σε έναν σύλλογο που θέλει να πρωταγωνιστεί και να διεκδικεί τίτλους. Μου δίνει και εμένα την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσω. Ξεκινάμε με υψηλούς στόχους, να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, αλλά πρέπει να αποδείξουμε μέσα στο γήπεδο ότι διαθέτουμε την καλύτερη ομάδα».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/