Connect with us

STORY

Αλλαγές στην κωπηλασία

Published

on

Η ελληνική κωπηλασία ολοκλήρωσε μία εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά, μέσα στην οποία κατέκτησε πλήθος μεταλλίων και διακρίσεων σε μεγάλες ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις όλων των ηλικιών. Με 695 μέρες να απομένουν για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο όμως, το ενδεχόμενο αναδιαρθρώσεων στα πληρώματά μας, προκειμένου να συμβαδίζουν με τις διαθέσιμες Ολυμπιακές κατηγορίες του αγωνίσματος, είναι ορατό.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Ο απολογισμός των ελληνικών κουπιών για τη χρονιά που φεύγει ήταν για μία ακόμη φορά άκρως ικανοποιητικός, καθώς περιλάμβανε την κατάκτηση είκοσι επτά μεταλλίων (οκτώ χρυσά, δεκατρία αργυρά και έξι χάλκινα) στο παγκόσμιο κύπελλο του Σίδνεϊ, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών του Βαρέζε, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων του Αμβούργου, στο παγκόσμιο κύπελλο της Λουκέρνης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες νεότητας της Νανζίν, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Άμστερνταμ και στο βαλκανικό πρωτάθλημα του Βίσεγκραντ αντίστοιχα. Από αυτά τα μετάλλια όμως, δεν αντιστοιχούν όλα σε αγωνίσματα που ανήκουν στις Ολυμπιακές κατηγορίες, σε εκείνες δηλαδή τις κατηγορίες που το 2016 στο Ρίο θα βρίσκονται στο Ολυμπιακό καλεντάρι.
Σήμερα οι αναγνωρισμένες από τη ΔΟΕ κατηγορίες της κωπηλασίας σε άντρες και γυναίκες είναι οι ακόλουθες 14:
Άνδρες
Βαριές βάρκες Μονό σκιφ, διπλό σκιφ, τετραπλό σκιφ, δίκωπος άνευ πηδαλιούχου, τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου, οκτάκωπος
Ελαφρών βαρών Διπλό σκιφ, τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου

Γυναίκες
Βαριές βάρκες Μονό σκιφ, διπλό σκιφ, τετραπλό σκιφ, δίκωπος άνευ πηδαλιούχου, οκτάκωπος
Ελαφρών βαρών Διπλό σκιφ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατηγορίες ελαφρών βαρών απειλήθηκαν με ολοσχερή εξαφάνιση το 2002 από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν η επιτροπή προγραμματισμού της ΔΟΕ συνέστησε ότι, με εξαίρεση τα μαχητικά αγωνίσματα (πυγμαχία – πάλη) και την άρση βαρών, δεν θα πρέπει να υφίστανται άλλα αγωνίσματα στα ελαφρά βάρη. Ωστόσο το εκτελεστικό συμβούλιο της Ολυμπιακής Επιτροπής ανέτρεψε τη συγκεκριμένη πρόταση, διατηρώντας τα ελαφρά βάρη σε τρεις -έστω- κωπηλατικές κατηγορίες.
Οι μη Ολυμπιακές κατηγορίες, οι οποίες συμμετέχουν ωστόσο κανονικά στα παγκόσμια πρωταθλήματα, είναι σήμερα οι εξής:
Άνδρες
Μονό σκιφ ελαφρών βαρών, τετραπλό σκιφ ελαφρών βαρών, δίκωπος άνευ πηδαλιούχου ελαφρών βαρών και οκτάκωπος με πηδαλιούχο ελαφρών βαρών.

Γυναίκες
Μονό σκιφ ελαφρών βαρών, τετραπλό σκιφ ελαφρών βαρών, δίκωπος με πηδαλιούχο και τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου.

Αντίστοιχα, η ελληνική αποστολή που ταξίδεψε στο Άμστερνταμ για το πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών περιλάμβανε τους εξής αθλητές:
Κατερίνα Νικολαΐδου-Μονό σκιφ ελαφρών βαρών
Σπύρος Γιάνναρος-Μονό σκιφ ελαφρών βαρών
Αμαλία Τσιάβου, Μαρία Πέργουλη-διπλό σκιφ ελαφρών βαρών
Νίκος Αφεντούλης, Παναγιώτης Μαγδανής-διπλό σκιφ ελαφρών βαρών
Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, Απόστολος Λαμπρίδης-δίκωπος άνευ πηδαλιούχου
Γιώργος Κόνσολας, Σπύρος Γιάνναρος, Γιάννης Πέτρου, Λευτέρης Κόνσολας-τετραπλό σκιφ ελαφρών βαρών
Γιάννης Τσίλης, Διονύσης Αγγελόπουλος, Γιώργος Τζιάλλας, Γιάννης Χρήστου-τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου

Με δεδομένο λοιπόν ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο ενός πληρώματος ανά κατηγορία για κάθε χώρα που συμμετέχει, γίνεται αντιληπτό ότι το επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2015 στη γαλλικη πόλη Εγκμπελέτ και θα λειτουργήσει ως προολυμπιακό τουρνουά για τις χώρες (όχι τους μεμονωμένους αθλητές) που θα προκριθούν, αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο και στην τελική διαμόρφωση-αναδιάρθρωση των ελληνικών πληρωμάτων ενόψει Ρίο. Έτσι, από την Εθνική ομάδα ανδρών-γυναικών που αγωνιστηκε στο Άμστερνταμ εκείνοι που θα έμπαιναν στο αεροπλάνο γα τη Βραζιλία -εφόσον κέρδιζαν την πρόκριση- θα ήταν οι Αμαλία Τσιάβου και Μαρία Πέργουλη, οι Νίκος Αφεντούλης και Παναγιώτης Μαγδανής, οι Κώστας Χρηστομάνος και Απόστολος Λαμπρίδης, και η τετράδα των Γιάννη Τσίλη, Διονύση Αγγελόπουλου, Γιώργου Τζιάλλα και Γιάννη Χρήστου.
Ως εκ τούτου, οι προπονητές της ελληνικής ομοσπονδίας θα πρέπει να καταστρώνουν ήδη τα σχέδιά τους προκειμένου να ενσωματώσουν και τους υπόλοιπους κορυφαίους αθλητές μας (σε συνεργασία με τους φερέλπιδες έφηβους και νεανίδες που ανελίσσονται δυναμικά) σε ικανά πληρώματα κατηγοριών που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη μεγάλη γιορτή του 2016.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/