Connect with us

STORY

Θα μείνει στην ιστορία

Published

on

Έχουν περάσει 33 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη και τελευταία φορά που ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης αγωνίστηκε σε κάποιο τελικό του βόλεϊ. Ήταν 14 Οκτωβρίου 1981 όταν οι κυανόλευκοι του Έβρου αντιμετώπισαν τον Ολυμπιακό τον τελικό του κυπέλλου που είχε φιλοξενηθεί στην Κυψέλη χάνοντας με 3-0 (16-14, 15-11, 15-10), αλλά κερδίζοντας τις εντυπώσεις…

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Σήμερα το βράδυ Ολυμπιακός και Εθνικός βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι σε έναν τελικό, μόνο που αυτή τη φορά πρόκειται για τον τελικό του πρωταθλήματος. Για την ακρίβεια για τον τελικό του 45ου πρωταθλήματος της Α1 των ανδρών στο βόλεϊ, που όποιος κι αν το πάρει θα γράψει ιστορία.
Βέβαια για τον Ολυμπιακό, η ιστορικότητα έγκειται στο ότι θα προσθέσει ένα ακόμη αστέρι στα πολλά (26 συνολικά) που έχει στη συλλογή του, ενώ για τον Εθνικό θα είναι το πρώτο…
Κι αν μέχρι πριν λίγα χρόνια (όχι πάρα πολλά) στην Αλεξανδρούπολη δεν μπορούσε κανείς να κάνει όνειρα τίτλου, η αλήθεια είναι ότι η φετινή σειρά των τελικών μοιάζει ως μια μεγάλη ευκαιρία, την οποία ίσως να μην ξαναβρεί ποτέ ο Εθνικός. Once in a lifetime που λένε και στο χωριό…

Η δυναμική του Ολυμπιακού
Ο φετινός Ολυμπιακός είναι σίγουρα μία καλή και έμπειρη ομάδα. Ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια ομάδα που κατέκτησε και πέρσι τον τίτλο (αποκλείοντας τον Εθνικό στον ημιτελικό), με τον Καλντέιρα αντί του Ποτότσνικ αλλά σε ένα υποβαθμισμένο πρωτάθλημα, έχοντας κατά ένα χρόνο μεγαλύτερους κάποιους παίκτες και πολλές ατυχίες.
Οι απώλειες των Σμαραγδή (ρήξη ωμοπλάτης), Μαρούλη (μηνίσκο) στερούν από τον Ολυμπιακό σημαντικές λύσεις, τη στιγμή που ο Κοκκινάκης δεν είναι ακόμη 100% έτοιμος κι ο Γιορντάνοφ παίζει με πόνους στον αριστερό ώμο (κι όταν ο Βούλγαρος πονάει ο Ολυμπιακός παίζει στο… μισό γήπεδο στην επίθεση).
Έτσι δέχθηκε τις δύο ανατροπές με τον Φοίνικα και η σειρά των ημιτελικών πήγε στ πέντε ματς, αλλά στο 5ο εκεί που έκαιγε η μπάλα μίλησε η εμπειρία των παλιοσειρών και δη του Κώστα Χριστοφιδέλη.

Ο καλύτερος όλων των εποχών
Ο Εθνικός έκανε την καλύτερη σεζόν της ιστορίας του, τερματίζοντας στη 2η θέση και έχει μπροστά του μια ευκαιρία την οποία δύσκολα θα συναντήσει ξανά τα επόμενα χρόνια: Παίζει στον τελικό με έναν Ολυμπιακό που δεν είναι φόβητρο.
Οι Θρακιώτες έκαναν την κοιλιά τους τον Φεβρουάριο όταν έχασαν στο σπίτι τους το Λιγκ Καπ, αλλά και την πρωτιά στην κανονική περίοδο, ωστόσο οι εντυπωσιακές εμφανίσεις στα ημιτελικά με την Κηφισιά (πέρασε με sweep) έδειξαν ότι η ομάδα επανήλθε και το θέμα είναι κατά πόσο ο Εθνικός θα μείνει στα πολλά που έχει πετύχει ή αν προχωρήσει στην πλήρη ανατροπή σκηνικού, όντας η πρώτη ομάδα της περιφέρειας που θα κατακτήσει τον τίτλο.

Η διαφωνία των ομοσπονδιακών
Η προσέγγιση τους στη συγκεκριμένη σειρά είναι σχεδόν πανομοιότυπη, ωστόσο η εκτίμηση του Γιάννη Καλμαζίδη προπονητής του Παναθηναϊκού και της Εθνικής γυναικών και του Σωτήρη Δρίκου προπονητή της Εθνικής ανδρών για τον τελικό νικητή ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες.
Η πρόβλεψη του Δρίκου ήταν ότι η μπίλια θα κάτσει στο κόκκινο, ενώ ο Καλμαζίδης στην ερώτηση που θα πόνταρε τα λεφτά του απάντησε: “Στον Εθνικό”.
«Υπάρχει η πιθανότητα να γίνει η ανατροπή από τον Εθνικό με βάση την εικόνα των δύο ομάδων. Ο Ολυμπιακός έχει τον αέρα, τη φανέλα, την εμπειρία, αλλά ο Εθνικός πλέον δεν είναι μια άπειρη ομάδα, αφού έχει κι αυτός στο ρόστερ του αρκετή εμπειρία. Καθαρά αγωνιστικά δεν είναι μακριά οι δύο ομάδες…», είπε αρχικά ο Καλμαζίδης και συμπλήρωσε: «Ο Εθνικός ναι μεν είναι πιο ξεκούραστος, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό που είχε αυτή τη διακοπή. Είχε βρει έναν καλό ρυθμό ο οποίος ανακόπηκε. Είναι βέβαια πιο ξεκούραστος. Ο Ολυμπιακός έχει τραβήξει μεγάλο ζόρι αλλά σαν ομάδα έχει χαρακτήρα. Δεν ξέρω όμως πόσο μπορεί να αντέξει. Εγώ θα πόνταρα πάντως τα λεφτά μου στον Εθνικό και πριν από τρεις εβδομάδες θα το έκανα σίγουρα».
Από την άλλη, ο Σωτήρης Δρίκος αναφέρθηκε σε σημαντικές συνιστώσες της σειράς των τελικών. «Η υγεία των παικτών του Ολυμπιακού και δη του Γιορντάνοφ. Ο ανθρώπινος παράγοντας π.χ κάποιοι τραυματισμοί που μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει μέχρι στιγμής έναν μικρό άθλο ξεπερνώντας όλες αυτές τις ατυχίες που του προέκυψαν κερδίζοντας ομάδες με πλήρη ρόστερ. Τέλος ο Ολυμπιακός αισθάνεται ικανοποιημένος μόνο με τον τίτλο ενώ ο Εθνικός ίσως να αισθάνεται ικανοποίηση και με τη συμμετοχή του στη σειρά κι αυτό στο βάθος της σειράς των αγώνων έχει μεγάλη σημασία».
Από κει και πέρα ο προπονητής της Εθνικής ανδρών στάθηκε και στο γεγονός ότι ο μεν Εθνικός είχε δέκα επιπλέον μέρες ξεκούρασης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό έχει δύο αναγνώσεις… Το θετικό είναι ότι είναι πιο ξεκούραστος, το αρνητικό ότι δεν έχει αγωνιστικό ρυθμό. Το τι θα ισχύσει θα φανεί στο γήπεδο. Πάντως σε κάθε ματς, σε κάθε σετ υπάρχουν κάποιες κομβικές φάσεις που όποιος τις κερδίσει διαμορφώνει και μια διαφορετική κατάσταση. Δύσκολα απαντάς με μια κουβέντα στο ερώτημα ‘που θα κάτσει η μπίλια’, αλλά νομίζω ότι θα κάτσει στο κόκκινο».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/