Connect with us

OLYMPICS

Μάχη για 35 ψήφους

Published

on

Στη Μόσχα δεν τρέχουν από χθες μόνο οι συμμετέχοντες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, αλλά και οι εκπρόσωποι της Μαδρίτης, του Τόκιο και της Κωνσταντινούπολης, που διεκδικούν το χρίσμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Στη ρωσική πρωτεύουσα εκπροσωπούνται άλλωστε 35 από τα μέλη της Δ.Ο.Ε., που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα…

του Στέλιου Καραογλανίδη
[email protected]
follow me @karaoglanidis

Τέσσερις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της 7ης Σεπτεμβρίου, οι τρεις υποψήφιες πόλεις μπαίνουν στην τελική ευθεία και η συνύπαρξη 35 «αθανάτων» στη Μόσχα αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για σύναψη συμμαχιών και πιθανή αλίευση ψήφων.
Το παιχνίδι παίζει πιο δυνατά απ’ όλους η Μαδρίτη, που έχει άλλωστε παραδοσιακά καλές σχέσεις με το ρωσικό Ολυμπιακό κίνημα, από την εποχή που ο Χουάν Αντόνιο Σαμαράνκ ήταν πρέσβης στη Σοβιετική Ένωση, το 1977.
Τον επίσημο κύκλο επαφών άνοιξε η δήμαρχος της ισπανικής πρωτεύουσας, Άνα Μποτέγια, που συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Δούμας, Αλεξάντερ Ζουκόφ, με θετικά αποτελέσματα σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο. Μεγαλύτερη σημασία θα έχουν όμως οι παρασκηνιακές «κρούσεις» προς τα μέλη της Δ.Ο.Ε., έργο που θα αναλάβει ο επικεφαλής της ισπανικής Ολυμπιακής επιτροπής, Αλεχάντρο Μπλάνκο.
Ισχυρή εκπροσώπηση έχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου και η ιαπωνική πλευρά. Ήδη από την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης του Τόκιο, Τσουνεκάζου Τακέντα, παρουσιάζει τα δικά της προτερήματα, με μότο «ανακαλύψτε το μέλλον». Οι Ιάπωνες ποντάρουν πολλά στο Κασουμιγκαόκα, το πρώτο Ολυμπιακό στάδιο με συρόμενη οροφή, που θα χτιστεί στο Τόκιο ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος ράγκμπι του 2019. Στα πλεονεκτήματά τους είναι και το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα βρίσκονται σε ακτίνα μόλις 8 χιλιομέτρων, γύρω από τις ακτές της ασιατικής μεγαλούπολης.
Αντίθετα, η Κωνσταντινούπολη έχει υποχρεωθεί σε μια πιο διακριτική παρουσία στη Μόσχα, λόγω του πρόσφατου μαζικού σκανδάλου ντόπινγκ της τουρκικής ομάδας στίβου. Η προ δεκαημέρου δήλωση του προέδρου της ΙΑΑΦ, Λαμίν Ντιάκ, που ξεσπάθωσε λέγοντας ότι «οι Τούρκοι δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, αν δεν μπορούν να ελέγξουν τους αθλητές τους», ηχεί ακόμα στα αυτιά πολλών.
Για το λόγο αυτό, η ατζέντα της «Κωνσταντινούπολης 2020» στη Ρωσία περιλαμβάνει λιγότερο αθλητισμό και περισσότερα έργα υποδομής, με τον επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης, Χασάν Αράτ, να διαφημίζει όπως και όσο μπορεί το κολοσσιαίο έργο της υποθαλάσσιας σήραγγας του Μαρμαρά. Ο καθένας με τα όπλα του…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/