Connect with us

OLYMPICS

Ο Φράι εναντίον των Ρώσων

Published

on

Στο βραδινό τηλεοπτικό σόου του Τζέι Λένο, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε την ενόχληση των ΗΠΑ όσον αφορά τον ρώσικο νόμο κατά των ομοφυλόφιλων. Σειρά πήρε ο Βρετανός παρουσιαστής-ηθοποιός, Στίβεν Φράι, ο όποιος κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας του, να μποϊκοτάρει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Ο δηλωμένος ομοφυλοφιλος, Φράι, ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα, μια ανοιχτή επιστολή όπου αναφέρονταν στο θέμα. “Η κατάσταση μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1936 από τους Ναζί. Ο Πούτιν θέλει να μετατρέψει τους ομοφυλόφιλους σε αποδιοπομπαίους τράγους. Θεωρώ πως πρέπει να αφαιρεθεί η διοργάνωση από το Σότσι. Να γίνουν αλλού, στο Λίλαχαμερ ή τη Γιούτα. Αυτό θα κοστίσει στον Πούτιν την αποδοχή του από ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Κύριε πρωθυπουργέ ,έχετε τον απόλυτο σεβασμό μου. Ως ηγέτης του κόμματος που ήμουν αντίθετος όλη μου τη ζωή, δείξατε πάθος και αποφασιστικότητα όσον αφορά τα δικαιώματα των γκέι, δίνοντας μάχη ακόμα και με στελέχη της δικής σας παράταξης για το γάμο ομοφυλόφιλων. Θα σας θαυμάζω για πάντα, παρά τις πολιτικές μας διαφωνίες. Έχω πίστη στην κρίση σας, όποτε τίθεται θέμα σωστού ή λάθους.Σας παρακαλώ να ακολουθήσετε για άλλη μία φορά το ένστικτο σας”.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ξεκαθάρισε πως ο νόμος κατά των γκέι θα καταπολεμηθεί καλύτερα με τη συμμετοχή όλων των χωρών, παρά με την αποχή τους. Απαντώντας στο κάλεσμα του Φράι, ο Κάμερον εξέφρασε και αυτός τις ανησυχίες του για την κακοποίηση των ομοφυλλόφιλων στη Ρωσία και παρέμπεμψε στις δηλώσεις του Ομπάμα. Ωστόσο όμως φρόντισε μέσω Twitter να απαντήσει και στις εκκλήσεις του Φράι. “Ευχαριστώ για τη επιστολή Στίβεν Φράι. Καταλαβαίνω τις ανησυχίες σου για την κακοποίηση των δικαιωμάτων των γκέι στη Ρωσία. Ωστόσο όμως, η απάντηση μας θα είναι με την εκεί παρουσία μας και όχι με την απουσία μας”.
Από την πλευρά της, η ΔΟΕ ξεκθάρισε πως έχει τη διαβεβαίωση της ρώσικης κυβέρνησης πως ο συγκεκριμένος νόμος δεν πρόκειται να επηρεάσει τους αθλητές ή τους φιλάθλους που θα παραβρεθούν στο Σότσι. Η επίσημη θέση της ΔΟΕ αναφέρει πως “ο αθλητισμός είναι ανθρώπινο δικαίωμα ανεξαρτήτως φυλής, φύλου κι σεξουαλικών προτιμήσεων”.
Στη Μόσχα βρέθηκε ο Ζακ Ρογκ για να παρακολουθήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ δήλωσε πως περιμένει αναλυτική ενημέρωση και μετάφραση του συγκεκριμένου νόμου. “Το Ολυμπιακό κίνημα είναι ξεκάθαρο. Ο αθλητισμός είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Όταν ψηφίστηκε ο νόμος, ζητήσαμε ξεκάθαρες γραπτές διαβεβαιώσεις, ότι αυτό δε θα επηρεάσει τη διοργάνωση. Υπάρχουν κάποιες ασάφιες ακόμα, αλλά πιστεύω πως αυτό έχει να κάνει με τη μετάφραση” δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.
Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να αλλάξει η έδρα των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται επίσης και το γεγονός πως καμία χώρα δε θα μποϊκοτάρει τους Αγώνες. Σίγουρο είναι και το γεγονός πως δεν πρόκειται να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις καθώς και αυτές των ομοφυλόφιλων. Όπως και να έχει, οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι το 2014, θα αφήσουν το στίγμα τους.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/