Connect with us

STORY

Μάχη στην «κόκκινη πόλη»

Published

on

Μεγάλες αθλητικές στιγμές ετοιμάζεται να ζήσει το εξωτικό Μαρακές στο νοτιοδυτικό Μαρόκο, γνωστό και ως «κόκκινη πόλη» ή Αλ Χάμρα, το οποίο φιλοξενεί το σαββατοκύριακο (13-14/9) το 2ο ηπειρωτικό κύπελλο στίβου.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Η αφρόκρεμα του παγκόσμιου στίβου θα αναμετρηθεί στην αφρικανική πόλη, με έπαθλο όχι απλά το ποσό των 2,25 εκατομμυρίων ευρώ που θα μοιραστούν στους νικητές, αλλά κυρίως το γόητρο που θα φέρει μαζί του ο τίτλος της κορυφαίας ομάδας-ηπείρου για φέτος. Αυτές είναι οι μάχες που ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Ύψος ανδρών
Ίσως το χάιλαϊτ των αγώνων. Ήρθε άραγε η ώρα να σπάσει το «απαρχαιωμένο» ρεκόρ (2.45μ.) του Χαβιέ Σοτομαγιόρ; Οι δύο κορυφαίοι άλτες της χρονιάς που τελειώνει φαίνεται να συμφωνούν, έστω κι αν δεν το… φωνάζουν. Ο Μουτάζ Έσα Μπαρσίμ από το Κατάρ, παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου και κάτοχος της 2ης κορυφαίας επίδοσης όλων των εποχών (2.43μ.), θα κονταροχτυπηθεί μέχρις εσχάτων με τον Ουκρανό Μπογκντάν Μπονταρένκο, παγκόσμιο πρωταθλητή ανοιχτού στίβου και κάτοχο της 3ης καλύτερης επίδοσης στην ιστορία του αγωνίσματος, με 2.42μ. Έχοντας μοιράσει τις νίκες στους φετινούς μεταξύ τους αγώνες με σκορ 3-3, οι δύο αντίπαλοι είναι τα μεγάλα φαβορί, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν ο Ρώσος Ολυμπιονίκης Ιβάν Ουκόφ, αλλά και ο Καναδός Ντέρεκ Ντρούιν, αμφότεροι με άλματα στα 2.40μ. φέτος.

100μ. ανδρών
Ο Γάλλος Κριστόφ Λεμέτρ θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το περσινό του στέμμα στην 1η διοργάνωση του ηπειρωτικού κυπέλλου, και δείχνει να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση μετά τα δύο αργυρά μετάλλια που κατέκτησε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ζυρίχης. Κυριότερος αντίπαλός του προς τον μεγάλο στόχο θα είναι ο Βρετανός Τζέιμς Ντασαόλου, που του πήρε το χρυσό στην ελβετική πόλη και έχει σημειώσει την κορυφαία φετινή του επίδοση με 10.00, στον τελικό των Ντάιαμοντ λιγκ στις Βρυξέλλες. Ο ταχύτερος δρομέας της κούρσας θα είναι ο αργυρός Ολυμπιονίκης του Πεκίνου, Ρίτσαρντ Τόμπσον από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, χάρη στο εθνικό ρεκόρ 9.82 που πέτυχε τον Ιούνιο, ωστόσο με δεδομένη την αστάθεια που παρουσιάζει φέτος, ως μεγαλύτερο φαβορί φαντάζει ο Αμερικανός Μάικ Ρότζερς, που έτρεξε 9.93 στις Βρυξέλλες και φέτος βρίσκεται σταθερά κάτω από τα 10 δευτερόλεπτα. Από την Ασία ξεχωρίζει ο Κινέζος Ζανγκ Πέιμενγκ, ενώ από την Αφρική ο πρωταθλητής της ηπείρου, Ιβοριανός Χούα Γουίλφριντ Κόφι, κάτοχος του εθνικού ρεκόρ με 10.05.

100μ. γυναικών
Η κούρσα των γυναικών έχει ξεκάθαρο φαβορί, που δεν είναι άλλο από την ομάδα της Αμερικής-Καραΐβικής. Μεγάλες πρωταγωνίστριες αναμένεται να είναι η άλλοτε παγκόσμια πρωτθλήτρια Τζαμαϊκανή Βερόνικα Κάμπελ-Μπράουν, με την πρόσφατη νίκη της -τρίτη φετινή- στη Ζυρίχη (χρόνος 11.04) να ξεχωρίζει, η 22χρονη Μισέλ-Λι Άχι από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, με κορυφαία φετινη επίδοση το 10.85 στο εθνικό της πρωτάθλημα, η οποία ήταν αήττητη σε 10 κούρσες φέτος, πρίν υποστεί έναν μυικό τραυματισμό που την κράτησε έξω για δύο μήνες. Παρά την υπεροπλία της αμερικανικής ηπείρου, η Ευρώπη δεν θα παρατήσει έτσι απλά τη μάχη, ρίχνοντας στον στίβο την εξαιρετική Ολλανδέζα Δάφνη Σκίπερς, πρωταθλήτρια στη Ζυρίχη, αλλά και την ταχύτατη Γαλλίδα Μίριαμ Σουμαρέ, με αμφότερες να έχουν τρέξει 11.03 φέτος. Όσο για την ομάδα της Ωκεανίας, η κορυφαία δρομέας της ηπείρου, Μελίσα Μπριν από την Αυστραλία, θα τεθεί επικεφαλής των προσπαθειών, με κορυφαία επίδοση 11.11, ενώ για την Αφρική ξεχωρίζει η Μαρί Χοσέ Τα Λου από την Ακτή Ελεφαντοστού, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους αφρικανικούς αγώνες.

200μ. ανδρών
Χωρίς τους Τζάστιν Γκάτλιν και Γουόρεν Γουίρ, η νίκη μοιάζει αυτονόητη για τον Αλόνσο Έντουαρντ από τον Παναμά, ο οποίος διανύει μια εντυπωσιακή σεζόν με επτά νίκες σε 10 αγώνες, έχοντας καταρρίψει το εθνικό ρεκόρ των 100μ., και σημειώνοντας δύο χρόνους κάτω από τα 20 δευτερόλεπτα στα 200μ. Ωστόσο ο νικητής της σειράς Ντάιαμοντ λιγκ δεν θα έχει και τόσο εύκολο έργο, αφού θα αντιμετωπίσει τον Ισαάκ Μακουάλα από τη Μποτσουάνα που έχει τρέξει 19.96 φέτος, τον Τζαμαϊκανό πρωταθλητή Ρασίντ Ντουάιερ, και φυσικά τον Γάλλο Κριστόφ Λεμέτρ, που θα εκπροσωπήσει την ομάδα της Ευρώπης εν τη απουσία του πρωταθλητή της Ζυρίχης, Άνταμ Τζεμίλι από τη Βρετανία. Από πλευράς Αφρικής ο Χούα Γουίλφριντ Κόφι, που έσπασε το ρεκόρ της Ακτής Ελεφαντοστού και σε αυτό το αγώνισμα (και μάλιστα δύο φορές), αναμένεται να ξεχωρίσει.

200μ. γυναικών
Ανοιχτούς λογαριασμούς έχουν αφήσει η Δάφνη Σκίπερς με την Άλισον Φίλιξ από τις ΗΠΑ, αφού στον τελικό των Ντάιαμοντ λιγκ στις Βρυξέλλες η Αμερικανίδα κατέκτησε τη νίκη με χρόνο 22.02, αφήνοντας μάλιστα τρίτη την Σκίπερς πίσω από τη Μίριαμ Σουμαρέ. Έχοντας αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης στη Ζυρίχη με το εντυπωσιακό 22.03, η Ολλανδέζα θα θέλει όσο τίποτα να αποκαταστήσει την τάξη. Η κόντρα αναμένεται ωστόσο αμφίρροπη, αφού και η έτερη Αμερικανίδα Τζοάνα Άτκινς, μέλος της χρυσής ομάδας σκυταλοδρομίας 4Χ400μ. των ΗΠΑ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Σόποτ τον Μάρτιο, έχει καλύτερη φετινή επίδοση 22.27.

110μ. εμπόδια ανδρών
Ο Ρώσος Σεργκέι Σουμπένκοφ (φωτογραφία), πρωταθλητής Ευρώπης στη Ζυρίχη, μπαίνει στην κούρσα ως το μεγάλο φαβορί έχοντας τρέξει φέτος 13.13 (κορυφαία επίδοση του 2014), και κερδίζοντας τον θριαμβευτή στο Ντάιαμοντ λιγκ, Πασκάλ Μαρτινό Λαγκάρντ από τη Γαλλία. Η τρίτη θέση του τελευταίου στον τελικό της ελβετικής πόλης σημαίνει ότι δεν θα δώσει το παρών στο Μαρακές, με τον δευτεραθλητή Ευρώπης Γουίλιαμ Σάρμαν από τη Βρετανία να τον αντικαθιστά στην ευρωπαϊκή ομάδα. Οι εκπρόσωποι της γηραιάς ηπείρου θα έχουν να αντιμετωπίσουν την απειλή του 26χρονου Ρόνι Ας από τις ΗΠΑ (τρίτος στο εθνικό πρωτάθλημα με 12.99), ο οποίος ήταν μόλις 0.02 του δευτερολέπτου βραδύτερος από τον Σουμπένκοφ στον τελικό του Ντάιαμοντ λιγκ. Από κοντά θα βρίσκονται τόσο ο 21χρονος Κουβανός Γιόρνταν Ο’Φάριλ (πρώην πρωταθλητής νέων), με καλύτερη επίδοση φέτος το 13.19 από τον Ιούνιο στην Πράγα, όσο και ο Κινέζος Ζιέ Γουένγιουν, νικητής του Ντάιαμοντ λιγκ της Σανγκάης, που έχει σημειώσει επίδοση 13.23. Η Αφρική θα εκπροσωπηθεί από τον Νοτιοαφρικανό Ρούαν ντε Βρις και τον Νιγηριανό Τάιρον Άτκινς.

Ακοντισμός γυναικών
Όταν πέντε από τις 10 κορυφαίες ακοντίστριες του κόσμου θα βρεθούν στο στάδιο, τότε εύλογο είναι ότι μπορούμε να περιμένουμε έναν από τους πλέον αμφίρροπους τελικούς των αγώνων. Κορυφαίες όλων είναι οι Ευρωπαίες αθλήτριες, με προεξάρχουσα την Τσέχα Ολυμπιονίκη του Λονδίνου Μπάρμπορα Σποτάκοβα -κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ με 72.28μ.- και τη Γερμανίδα, δευτεραθλήτρια στη Ζυρίχη, Λίντα Σταλ (67.32μ. φέτος). Ωστόσο η Καναδέζα Λιζ Γκλιντλ που κέρδισε φέτος την Σποτάκοβα στο Μπέρμιγχαμ θα επιδιώξει να επαναλάβει το κατόρθωμά της, ενώ και η δευτεραθλήτρια κόσμου Αυστραλέζα Κιμ Μικλ, που κατέρριψε το ρεκόρ Ωκεανίας φέτος, μοιάζει ικανή για την έκπληξη. Από τη «μαύρη ήπειρο», ξεχωρίζει η Νοτιοαφρικανή Σουνέτ Βιλγιόεν, δεύτερη στους αγώνες της κοινοπολιτείας, με καλύτερη βολή φέτος στα 65.32μ., κατά σύμπτωση και πάλι στο Μαρακές, στη διάρκεια του παναφρικανικού πρωταθληματος.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/