Connect with us

STORY

Μέγας είσαι Κύρ(γ)ιε!

Published

on

Το θαύμα έγινε. Το νούμερο 144 της παγκόσμιας κατάταξης, ο 19χρονος Ελληνοαυστραλός Νικ Κύργιος, κατατρόπωσε το νούμερο ένα του κόσμου , Ράφαελ Ναδάλ, στη φάση των «16» του Γουίμπλεντον, σε ένα απίστευτο κατόρθωμα, που είχε να συμβεί στο παγκόσμιο τένις από το μακρινό 1992!

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Η εκπληκτική νίκη του “Top Cat” Νικ, όπως τον φωνάζουν οι φίλοι και οι συγγενείς του, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία προκαλώντας «σεισμικές» δονήσεις στον χώρο του παγκόσμιου τένις. Μέχρι και ο θρύλος Τζον ΜακΕνρό χαρακτήρισε τον θαυματουργό πιτσιρικά από την Καμπέρα ως «μία ανάσα φρέσκου αέρα», συγκρίνοντας την αγέρωχη και επιβλητική εμφάνισή του στο ντεμπούτο του σε μεγάλη διοργάνωση (συμμετέχει ως wild card στο Λονδίνο!) με εκείνη ενός άσημου 17χρονου Γερμανού στο Γουίμπλεντον του 1985, που άκουγε στο όνομα Μπόρις Μπέκερ…
Δεν ήταν απλά η καθολική επικράτηση του Ελληνοαυστραλού επί του φοβερού και τρομερού «Ράφα» με 3-1 σετ (7-6 (5), 5-7, 7-6 (5), 6-3), αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο αυτή επιτεύχθηκε: τριάντα επτά (37) άσοι, με ένα ζωώδους δύναμης και χειρουργικής ακρίβειας σερβίς που έφερε στο μυαλό αναμνήσεις από Πιτ Σάμπρας, κυριαρχώντας απόλυτα του Ισπανού σε κάτι λιγότερο από τρεις ώρες!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται
Το απίστευτο επίτευγμα του Νικ Κύργιου δεν είναι βέβαια το μοναδικό στην ιστορία του επαγγελματικού τένις, καθώς η τελευταία φορά που το νούμερο ένα αποκλείστηκε από τενίστα εκτός του τοπ-100 είχε λάβει χώρα τον Ιούνιο του 1992, και πάλι στο πλαίσιο του Γουίμπλεντον. Τότε ήταν ο 26χρονος Ρώσος Αντρέι Ολιόβσκι, νούμερο 193 στον κόσμο, ο οποίος είχε αποκλείσει τον κορυφαίο Αμερικανό Τζιμ Κούριερ, στον τρίτο γύρο του βρετανικού Γκραν Σλαμ. Μάλιστα ο Αμερικανός είχε χάσει τότε τη μεγάλη ευκαιρία να διεκδικήσει το απόλυτο των Γκραν Σλαμ εκείνης της χρονιάς, αφού είχε ήδη κατακτήσει το Αυστραλιανό Όπεν, αλλά και το Ρολάν Γκαρός.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο που προέκυψε από τη νίκη του… Νικ “the Greek” Κύργιου είναι ότι έγινε ο πρώτος έφηβος που κατάφερε να κερδίσει το Νο.1 στον κόσμο σε τουρνουά Γκραν Σλαμ από το 2005. Κατά σύμπτωση, ο τελευταίος τινέιτζερ που το είχε πετύχει ήταν ο 19χρονος τότε Ράφαελ Ναδάλ, όταν είχε αποκλείσει τον Ρότζερ Φέντερερ στον ημιτελικό του παρθενικού του Ρολάν Γκαρός. Επιπλέον χάρη στην ιστορική επιτυχία του, ο Κύργιος έγινε ο νεαρότερος τενίστας που φτάνει στα προημιτελικά του Γουίμπλεντον από το 2011 (και τον επίσης Αυστραλό Μπέρναρντ Τόμιτς), αλλά και ο πρώτος που το καταφέρνει στο ντεμπούτο του, με τον Γερμανό Φλόριαν Μάγιερ να είναι ο τελευταίος που το είχε πετύχει, πριν από ακριβώς δέκα χρόνια.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/