Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Τρέχουμε και πηδάμε

Published

on

Τρεις κύριοι και μία κυρία θα δώσουν το παρών από ελληνικής πλευράς στη δεύτερη ημέρα (13/8) του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανοιχτού στίβου της Ζυρίχης, επιδιώκοντας να επαναλάβουν τα κατορθώματα της πρεμιέρας, κατά την οποία η χώρα μας πανηγύρισε τρεις προκρίσεις σε τελικούς και μία πρόκριση σε ημιτελικό, επί συνόλου 10 αθλητών.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Η αρχή θα γίνει με το πρωινό πρόγραμμα, εκεί όπου πρώτοι θα διαγωνιστούν οι δύο άλτες του ύψους, Αντώνης Μάστορας (φωτογραφία) και Κώστας Μπανιώτης, στον προκριματικό του αγωνίσματος, με ώρα έναρξης στις 11:07. Ο 23χρονος αθλητής του ΓΣ Ηρακλής Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει στο 1ο γκρουπ, έχοντας ως καλύτερη φετινή του επίδοση το 2.30μ. (από τις 17/6 στην Οστράβα της Τσεχίας), την οποία εφόσον επαναλάβει θα κερδίσει απευθείας το εισιτήριο για τον τελικό της Παρασκευής, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, μιας και το όριο πρόκρισης έχει τεθεί στα 2.28μ. Μάλιστα ο Έλληνας άλτης έχει την 4η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στους 11 συμμετέχοντες της σειράς του.

Στο γκρουπ του Μάστορα, ξεχωρίζει αναμφίβολα η μορφή του κορυφαίου υψίστα φέτος στον κόσμο, Μπόγκνταν Μπονταρένκο από την Ουκρανία, ο οποίος ξεπέρασε τα 2.42 μ. στο Ντάιαμοντ Λιγκ της Νέας Υόρκης, στις 15 Ιουνίου. Από την πλευρά του, ο Κώστας Μπανιώτης της Ολυμπιάδας Κομοτηνής έχει ξεπεράσει φέτος το όριο πρόκρισης των 2.28 μ., παρότι ταλαιπωρήθηκε αρκετά από έναν τραυματισμό στον αστράγαλο, επίδοση που τον κατατάσσει έβδομο ανάμεσα στους 12 αθλητές του γκρουπ του. Απέναντί του, στο 2ο προκριματικό γκρουπ, ο Κομοτηναίος άλτης θα βρει δύο εκ των καλύτερων αθλητών στον κόσμο, τον Ρώσο Ιβάν Ουχόφ με ρεκόρ 2.41μ., και τον Ουκρανό Αντρέι Προτσένκο, με επίδοση 2.40μ. Έχοντας κορυφαία ατομική επίδοση τα 2.34μ. (4η καλύτερη στη σειρά του), ο Μπανιώτης δεν θα πρέπει να δυσκολευτεί ιδιαίτερα να βρεθεί στους 12 που θα κερδίσουν την πρόκριση για τον τελικό.

Η συνέχεια της ημέρας ανήκει στον εντυπωσιακό φέτος Κώστα Δουβαλίδη, ο οποίος θα διαγωνιστεί στην πρώτη προκριματική σειρά των 110μ. εμπόδια, με ώρα έναρξης στις 12:40. Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ (13.34, πέρσι στο πανελλήνιο πρωτάθλημα) θα κυνηγήσει μία από τις τρεις πρώτες προνομιούχες θέσεις που οδηγούν απευθείας στον ημιτελικό της Πέμπτης, αντιμετωπίζοντας αρκετούς σπουδαίους εμποδιστές, όπως ο κορυφαίος φέτος στην Ευρώπη Πασκάλ Μαρτινό Λαγκάρντ από τη Γαλλία (12.95), αλλά και ο Γερμανός Έρικ Μπαλνουβάιτ (13.46), ο Πολωνός Αρτούρ Νογκά (13.51) και ο Ολλανδός Γκρέγκορι Σέντοκ (13.55). Ο Δραμινός εμποδιστής έχει φετινό ρεκόρ 13.44, χρόνος που τον φέρνει στη δεύτερη θέση πίσω μόνο από τον Λαγκάρντ, και τον καθιστά εκ των φαβορί για μια θέση στην πρώτη τριάδα.

Η μέρα θα κλείσει με την παρουσία της Γωγώς Κοκλώνη στον απογευματινό (19:31 ώρα Ελλάδας) ημιτελικό των 100μ. Η Λαρισαία σπρίντερ θα λάβει μέρος στην τρίτη προκριματική σειρά, με την πρόκριση για τον τελικό να πηγαίνει στις δύο πρώτες από κάθε προκριματική σειρά, καθώς και σε δύο επιλαχούσες με τους δύο καλύτερους χρόνους. Όπως είχε δηλώσει λίγες μέρες πριν το ταξίδι για τη Ζυρίχη η 33χρονη Κοκλώνη, ο βασικός της στόχος ήταν να προκριθεί στα ημιτελικά -όπως και έγινε- και στη συνέχεια να απολαύσει τους αγώνες, πλησιάζοντας το φετινό ατομικό της ρεκόρ (11.41), που είναι η 6η καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε οκτώ συμμετέχουσες.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/