Connect with us

STORY

Με δανεικό νεφρό

Published

on

Λένε ότι μέχρι να χάσεις κάτι, δεν μπορείς να το εκτιμήσεις πραγματικά. Στην περίπτωση της Οτιλί Κουίνς, παγκόσμιας πρωταθλήτριας στην ποδηλασία ατόμων που έχουν υποστεί μεταμόσχευση, χρειάστηκε ένα καινούριο νεφρό, ατσάλινη θέληση και περισσή αγάπη από τους δικούς της ανθρώπους για να ξαναβρεί το νόημα της ζωής…

του Νίκου Κούδα
[email protected]

Το όνομά της έχει τις ρίζες του στο μεσαιωνικό, γερμανικό όνομα Ότο και μεταφράζεται ως «αυτή που έχει πλούτη, υγεία, ευημερία». Για την 31χρονη από το Λούτον της Αγγλίας, όμως, ίσχυσε το περίφημο γνωμικό «άλλος έχει το όνομα και άλλος τη χάρη». Το 2006, μόλις στα 24 της χρόνια, η Κουίνς που αγωνιζόταν ως αμυντικός στη γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα Luton Ladies F.C. διαγνώστηκε με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και στα δύο νεφρά. Ο κόσμος της κυριολεκτικά κατέρρευσε.
Η Οτιλί έπρεπε να υποβληθεί άμεσα σε μεταμόσχευση. Σε διαφορετική περίπτωση την περίμενε μία ζωή συνεχών αιμοκαθάρσεων, μέρα παρά μέρα. Η προφανής λύση ήταν η οικογένειά της, όμως ο πατέρας της είχε ήδη δώσει το ένα νεφρό του στον θείο της Οτιλί και ο ένας αδερφός της δεν είχε τη κατάλληλη ομάδα αίματος. Έτσι, οι μόνοι διαθέσιμοι δότες ήταν οι δύο άλλοι αδερφοί της και η μητέρα της, Λέσλι.
«Η μαμά μου ήθελε πάση θυσία να γίνει εκείνη η δότρια. Δεν ήθελε με τίποτα να δει δύο από τα παιδιά της στο κρεβάτι του νοσοκομείου», εξομολογείται η Κουίνς. «Μου είπε ότι εκείνη με δημιούργησε, άρα εκείνη θα έπρεπε να με… επιδιορθώσει!». Η οικογένειά της αντιμετώπισε την όλη κατάσταση με πολύ θάρρος και χιουμοριστική διάθεση, καθώς έβλεπαν ότι η κατάσταση της Οτιλί επιδεινωνόταν καθημερινά.
«Προσπαθήσαμε να το κάνουμε σαν τηλεπαιχνίδι, ονομάζοντάς το ‘The X-Factor’! Το αντιμετώπιζαν με πολύ χιούμορ, αφού είχα αρχίσει να γίνομαι υπερβολικά κίτρινη. Έμοιαζα σαν χαρακτήρας από τη σειρά Σίμπσονς», θυμάται η Κουίνς.

«Αν κάποιος σου έχει σώσει τη ζωή, τι σκοπεύεις να κάνεις μ’ αυτήν;», αναρωτιέται η Κουίνς. «Αν θέλεις απλά να υπάρχεις, τότε εντάξει. Ένας φίλος μου έτρεξε στον μαραθώνιο του Λονδίνου μόλις 6 μήνες αφότου έκανε μεταμόσχευση καρδιάς. Πρέπει να δείχνουμε στους δότες μας πόσο πολύ εκτιμάμε αυτό που έκαναν και πόσο περήφανοι είμαστε για εκείνους»

Η μεταμόσχευση έγινε το 2007 και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Χάρη στην «Πόπετ», όπως ονόμασε το νέο της νεφρό (αφού «οι γιατροί απλά την έσπρωξαν (‘popped’) μέσα μου», όπως εξηγεί), αλλά και πολλά φάρμακα, η Κουίνς ανέκτησε γρήγορα τις δυνάμεις της. Η ποδοσφαιρική της καριέρα είχε όμως τελειώσει οριστικά. Κάτι έπρεπε να αναπληρώσει το κενό και η λύση ήρθε… σε δύο ρόδες! Το ποδήλατο έγινε το δεύτερο σπίτι της Οτιλί, η οποία σύντομα αντιλήφθηκε ότι ήταν ένα αυθεντικό ταλέντο. Τα τέσσερα χρυσά μετάλλια από τα παγκόσμια πρωταθλήματα μεταμοσχευμένων, τα οποία κοσμούν τον τοίχο του διαμερίσματός της στο Λούτον, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Το ίδιο και οι δύο γάτοι της, ο Καβ και ο Γουίγκο, τους οποίους ονόμασε έτσι προς τιμήν των Άγγλων πρωταθλητών της ποδηλασίας, Μαρκ Κάβεντις και Μπράντλεϊ Γουίγκινς.
«Το ποδήλατο σε κάνει να νιώθεις ζωντανός – είτε κατεβαίνοντας με ταχύτητα έναν μεγάλο λόφο είτε αγωνιζόμενος με όλες σου τις δυνάμεις να τον ανέβεις», δηλώνει με ενθουσιασμό. Μέσα σε μόλις 3 χρόνια, η Κουίνς κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση σε δύο αγωνίσματα στην κατηγορία των 28 ετών, στους Βρετανικούς Αγώνες Μεταμοσχευμένων. Μόλις ένα χρόνο μετά, το 2011, επανέλαβε το κατόρθωμά της στους Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων που έγιναν στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, ενώ φέτος το καλοκαίρι έκανε το νταμπλ στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής – αυτή τη φορά όμως επικρατώντας όλων των γυναικών, ανεξαρτήτως ηλικίας!
Η επιτυχία της Οτιλί είχε διπλή σημασία, καθώς όταν λάμβανε μέρος στους παγκόσμιους αγώνες του Αυγούστου, γνώριζε ότι στο μεταμοσχευμένο νεφρό της υπήρχε ένας καρκινικός όγκος. Μέσα σε λίγες μόλις μέρες αφότου στέφθηκε ως η ταχύτερη μεταμοσχευμένη ποδηλάτρια στον κόσμο, η 31χρονη ξυπνούσε μετά από τη χειρουργική επέμβαση στο κρεβάτι του πόνου – αγνοώντας αν το μοναδικό της νεφρό, η «Πόπετ», εξακολουθούσε να είναι μέρος του σώματός της.
«Ένιωθα κάπως περίεργα, πολύ νευρική. Φοβόμουν. Ήταν μία περίεργη εβδομάδα», εξηγεί η Κουίνς. «Μετά την επιτυχημένη εγχείριση όμως, σκέφτηκα ότι ήμουν διπλή παγκόσμια πρωταθλήτρια, χωρίς τον όγκο και θα μπορούσα να γίνω πλέον ακόμη καλύτερη». Το βιβλίο της ζωής της έμελλε να έχει πολλά ακόμη κεφάλαια μπροστά του…
Τώρα, απαλλαγμένη από το άγχος και οπλισμένη με θάρρος και ανανεωμένη διάθεση, η Οτιλί ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Ο νέος της στόχος είναι μία εκστρατεία πληροφόρησης για τη σημασία της δωρεάς οργάνων, προκειμένου να βοηθήσει συνανθρώπους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με εκείνη. Ποτέ δεν ξέρεις άλλωστε – μπορεί να αποτελέσεις ένα μικρό έστω κομμάτι ενός μελλοντικού παγκόσμιου πρωταθλητή!
«Αν κάποιος σου έχει σώσει τη ζωή, τι σκοπεύεις να κάνεις μ’ αυτήν;», αναρωτιέται η Κουίνς. «Αν θέλεις απλά να υπάρχεις, τότε εντάξει. Ένας φίλος μου έτρεξε στον μαραθώνιο του Λονδίνου μόλις 6 μήνες αφότου έκανε μεταμόσχευση καρδιάς. Πρέπει να δείχνουμε στους δότες μας πόσο πολύ εκτιμάμε αυτό που έκαναν και πόσο περήφανοι είμαστε για εκείνους», τονίζει με σημασία.
«Επόμενο βήμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες;», τη ρωτούν πολλοί. «Παίρνω πάρα πολλά φάρμακα για να μπορέσω να γίνω Ολυμπιονίκης. Ακόμη κι αν κατάφερνα να γίνω τόσο καλή, θα με απέκλειαν λόγω ντοπαρίσματος!», παραδέχεται με χιούμορ. «Όμως σε σύγκριση με κάθε άλλο αθλητή που παίρνει 12 χάπια την ημέρα, με το όργανο κάποιου άλλου μέσα μου – Είμαι η καλύτερη στον κόσμο».
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πλούσια -όπως λέει και το όνομά της- σε συναισθήματα Οτιλί, θα κέρδιζε με διαφορά το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο θάρρους και αποφασιστικότητας…
Με δανεικό νεφρό

Αθλητισμός και μεταμόσχευση

  • Στην Ελλάδα ο «Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών» (Σ.Α.Ν.) ιδρύθηκε το 1998, κινούμενος στο τρίπτυχο «άθληση – κοινωνική παρέμβαση – πολιτιστική έκφραση». Συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες στο εσωτερικό, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αιμοκαθαιρόμενων και Μεταμοσχευμένων, αλλά και στο εξωτερικό, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεφροπαθών (αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων) και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μεταμοσχευμένων. Στον κοινωνικό στίβο, βασική του επιδίωξη είναι να προβάλλει την ποιότητα ζωής που προσφέρει η αιμοκάθαρση και η ανάδειξη της αξίας της δωρεάς οργάνων.
  • Ο Έλληνας νεφροπαθής Νικόλαος Πράτσας κατέκτησε τη 2η θέση (ασημένιο μετάλλιο) στο άθλημα Speedwalk 5000μ. με χρόνο 33.49.19, στους 19ους Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής. Η φράση-μότο που τον χαρακτηρίζει: «Όλα είναι καλά και συνεχίζουμε κανονικά».
  • Στους παγκόσμιους αγώνες συμμετείχαν 900 μεταμοσχευμένα άτομα από 57 χώρες. Τα μεταμοσχευμένα άτομα θα πρέπει να έχουν δεχθεί συμπαγές μόσχευμα ζωτικού οργάνου, (καρδιάς, νεφρού, πνεύμονα, ήπατος, παγκρέατος, αλλά και μυελού των οστών) και να λαμβάνουν δια βίου ανοσοκατασταλτική αγωγή. Συμμετέχουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε ξεχωριστές ηλικιακές κατηγορίες και σε όλα σχεδόν τα ατομικά αγωνίσματα-αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αγώνες καθιερώθηκαν από το 1980 και διεξάγονται κάθε 2 χρόνια.
  • Διασημότερος μεταμοσχευμένος αθλητής ο Γάλλος αριστερός αμυντικός της Μονακό (πρώην των Λιόν και Μπαρτσελόνα), Ερίκ Αμπιντάλ. Ο 34χρονος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος τον Απρίλιο του 2012, με δότη τον ξάδερφό του Ζεράρ και συνεχίζει να αγωνίζεται κανονικά.

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

    */