Connect with us

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Με πείσμα και ψυχή

Published

on

Πρεμιέρα αύριο (12/9) το μεσημέρι για τα ελληνικά σκάφη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας του Σανταντέρ , και οι Έλληνας πρωταθλητές των λέιζερ, Αντώνης Μπουγιούρης και Βασιλεία Καραχάλιου, μιλούν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και την τεράστια επιθυμία να πετύχουν τους στόχους τους σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 διοργάνωση.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Όταν μόλις ένα μήνα πριν από τις αγωνιστικές σου υποχρεώσεις υποφέρεις από τραυματισμό και τροφική δηλητηρίαση, δεν είναι και ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί. Παρόλα αυτά, ο Αντώνης Μπουγιούρης δεν έχει μάθει να το βάζει εύκολα κάτω, και διατηρεί την αισιοδοξία του για πρόκριση στο Ρίο. Πανέτοιμη δηλώνει και η Βασιλεία Καραχάλιου στα λέιζερ ράντιαλ των γυναικών, παρά την έλλειψη πόρων αλλά και προπονητή.

Αντώνης Μπουγιούρης
«Είχα την ατυχία ένα μηνα πριν από τη διοργάνωση να υποστώ ένα τράβηγμα στη μέση μου και μαζί μία τροφική δηλητηρίαση, που με έστειλε στο νοσοκομείο με ορό για δύο-τρεις μέρες. Αυτό συνέβη μάλιστα στο Τσεσμέ της Τουρκίας, καθώς η ομοσπονδία της χώρας με είχε προσκαλέσει να προπονηθώ εκεί με όλα τα έξοδα πληρωμένα, γιατί με είχαν δει στο παρελθόν και τους άρεσε ο τρόπος προπόνησής μου. Πλήρωσα το γεγονός ότι έκανα εντατικά διπλές προπονήσεις για να καλύψω το χαμένο έδαφος. Η μαγνητική τομογραφία έδειξε μάλιστα ότι έχω μία ελαφρά κήλη και οι γιατροί μου συνέστησαν ξεκούραση. Οπότε ουσιαστικά ξεκίνησα την προετοιμασία μου για το Σανταντέρ στις αρχές του Σεπτέμβρη. Συν τοις άλλοις έχασα και δύο μέρες προπόνησης εδώ στην Ισπανία, γιατί δεν είχε καθόλου αέρα, ο οποίος μου αρέσει πολύ όταν αγωνίζομαι. Οι συνθήκες που αντιμετώπισα εδώ είναι δύσκολες, με πολλά ρεύματα και έναν ιδιαίτερο στίβο. Ευτυχώς δεν έχουμε δει ακόμη κύμα, ενώ με την πανσέληνο είχαμε και ζητήματα με παλίρροια και άμπωτη. Δεν έχω ξαναγωνιστεί στον κόλπο της Βισκαΐας, το πιο κοντινό τερέν που αντιμετώπισα ήταν στην πόλη Λα Ροσέλ της Βόρειας Γαλλίας, καθώς και στην Πορτογαλία. Αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς, με τους χάρτες μας, χαράσσουμε πορείες κλπ και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Ρεαλιστικά ο στόχος είναι απλώς η πρόκριση μέσω της πρώτης 23άδας. Για υψηλότερο πλασάρισμα ή κάποιο μετάλλιο είναι ανεδαφικό να μιλήσω με όλα αυτά που συνέβησαν. Ωστόσο θα επιδιώξω να είμαι μέσα στο λεγόμενο «χρυσό γκρουπ», στα 50 πρώτα πληρώματα, εκεί όπου θα παιχτεί και η πρόκριση θεωρώ μέσα στις δύο πρώτες ημέρες των αγώνων για το 80-85% των σκαφών. Αν βρίσκομαι εκεί, τότε όλα γίνονται».

Βασιλεία Καραχάλιου
«Η προετοιμασία πέρασε αρκετά μοναχικά, αλλά όσο καλύτερα γινόταν, αν λάβεις υπόψη το γεγονός ότι δεν έχω προπονητή. Μας όρισε έναν η ομοσπονδία για το πρωτάθλημα, για τους τύπους και γιατί είναι υποχρεωμένη για λόγους ασφαλείας. Οπότε δούλεψα μόνη μου σε πολύ εντατικούς ρυθμούς και με βοήθησαν σε αυτό και ο Γιάννης Μιτάκης (σ.σ. στην κατηγορία φιν), αλλά και ο προπονητής του, ο Άκης Καρνούτσος. Δόξα τω Θεώ δεν είχα κάποιο πρόβλημα με τραυματισμό, ή κάποια άλλη ατυχία και γενικά είμαι ευχαριστημένη από την προετοιμασία μου. Ο στίβος του Σανταντέρ χαρακτηρίζεται από διάφορες δυσκολίες: ρεύματα, παλίρροια, άμπωτη, κύμα, όλα τα έχει (γέλια)! Λένε ότι είναι δύσκολος στίβος. Εγώ πάλι δεν τα κοιτάζω και πολύ αυτά. Τα λαμβάνω υπόψη μου, αλλά προσαρμόζομαι. Τι να πω… την αγαπάω τη θάλασσα και άμα αγαπάς κάτι, το αγαπάς με τα ελαττώματά του. Άλλωστε ο κάθε στίβος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και ειδικά η θάλασσα. Δεν υπάρχει ίδιος στίβος στο αγώνισμά μας, δεν υπάρχουν ίδιες συνθήκες, ούτε δίκαια μεταχείριση από τον καιρό… Όλα είναι απρόβλεπτα, όλα είναι μεταβλητά. Ο στόχος μου είναι φυσικά να πάρω την πρόκριση. Βέβαια άμα ρωτήσεις τις άλλες αντιπάλους τι ελπίδες μου δίνουν, θα σου πουν μηδενικές (γέλια). Από τις αντιπάλους μου δεν ξεχωρίζω ιδιαίτερα κάποια. Όποιες είναι εδώ είναι κορυφαίες. Δεν υπάρχουν άλλωστε τυχαίες σε αυτό το επίπεδο. Εγώ πάλι υστερώ σε κιλά, ηλικία, πείρα, χρήμα για προετοιμασία και πολλά άλλα. Αλλά πιστεύω ότι τον αθλητή τον κορυφαίο τον κάνει η ψυχάρα του, εκτός όλων των άλλων! Οπότε δεν με ενδιαφέρει τι λένε. Κανένας δε μου χάρισε τίποτα. Ό,τι έχω κερδίσει, το έχω κερδίσει μόνη μου και με τη βοήθεια της οικογένειάς μου… χρηματική και ψυχική».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/