Connect with us

INTERVIEW

Μια αθλήτρια πρότυπο

Published

on

Η Δήμητρα Κοροκίδα είναι μια αθλήτρια αληθινό πρότυπο και όχι κατασκευασμένο από τα ΜΜΕ και τις δημόσιες σχέσεις. Ένα τροχαίο ατύχημα πριν μερικά χρόνια είχε αποτέλεσμα να την καθηλώσει σε αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά έναν άνθρωπος που αγαπά τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει.

συνέντευξη Αριστομένης Νικολόπουλος
[email protected]

Η Δήμητρα είναι πρώην αθλήτρια του τάε κβον ντο και νυν προπονήτρια του ΑΣ Πολεμικών Τεχνών – Σάτζα στο Χαλάνδρι, αναγνωρισμένη από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και κάτοχος 7ου νταν στο τάε κβον ντο, 3ου νταν στο τανγκ σου ντο, 2ου νταν στο χαπκίντο και 3ου νταν στο χάεντονγκ κούμπο.
Εκτός από την προπονητική, παραμένει και ενεργεί αθλήτρια στον στίβο καθώς αγωνίζεται στη σφαίρα, σε αγώνες ταχύτητας με αγωνιστικό αμαξίδιο (μοναδική στη χώρα μας) αλλά και στο ακόντιο οπού με την παρθενική της εμφάνιση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στη Λιόν το 2013 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με 10.36μ που αποτελεί και ρεκόρ Ευρώπης. Πριν λίγες μέρες (21 έως 28 Ιουλίου) συμμετείχε στο παγκόσμιο κύπελλο ποδηλασίας στην Σεγκόβια της Ισπανίας ως μέλος της Εθνικής ομάδας ποδηλασίας δρόμου ΑμεΑ.

Σε ευχαριστούμε που αμέσως μετά την επιστροφή σου από την Ισπανία με την εθνική ομάδα δέχτηκες να μοιραστείς με τους αναγνώστες του sportsfeed.gr τις εμπειρίες σου. Συγχαρητήρια και καλώς ήλθες Δήμητρα. Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζειςόλα αυτά τα αθλήματα;
Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να μοιραστώ μαζί σας και με τους αναγνώστες σας τις απόψεις μου σχετικά με τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία. Το να συνδυάζει κανείς τόσα αθλήματα από αυτή τη θέση σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολο. Τόσο ο χρόνος που αφιερώνω για προπόνηση όσο και ο κόπος για να γυμνάσω διαφορετικές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα είναι μεγάλος και κάποιες φορές η προετοιμασία για το ένα άθλημα έρχεται σε σύγκρουση με το άλλο. Όμως ο κοινός παρονομαστής όλων των αθλημάτων με τα οποία ασχολούμαι είναι η προσπάθεια για πρόκριση στους Παρολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και αυτό είναι το κίνητρο που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω. Η αφοσίωση στο στόχο αυτό σε συνδυασμό με ποιότητα, οργάνωση και προγραμματισμό στην προπόνηση με βοηθούν να τα καταφέρω.

Χωρίς την Αθηνά Χατζηστύλη δεν θα τα είχα καταφέρει μέχρι σήμερα και η συμμετοχή στην Παρολυμπιάδα του Ρίο θα φάνταζε αδύνατη.

Στο πλευρό σου έχεις την Αθηνά Χατζηστύλη, με την οποία έχετε μία εξαιρετική σχέση αθλητή-προπονητή.
Με την Αθηνά Χατζηστύλη ήμασταν φίλες πριν γίνει επίσημα προπονήτριά μου. Γνωριζόμαστε πολύ καλά, έχουμε περάσει πολλά μαζί και της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Ξέρω ότι νοιάζεται για μένα και θα με πιέσει τόσο όσο πρέπει για να γίνω καλύτερη. Είναι πολύ σημαντικό ο προπονητής ενός αθλητή με αναπηρία να τον ακούει και να αντιλαμβάνεται τις ιδιαιτερότητές του, τους περιορισμούς που θέτει η αναπηρία του και να τον υποστηρίζει πάνω από όλα ψυχολογικά και κατά δεύτερον πρακτικά. Χωρίς την Αθηνά δεν θα τα είχα καταφέρει μέχρι σήμερα και η συμμετοχή στην Παρολυμπιάδα του Ρίο θα φάνταζε αδύνατη.

Ποι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;
Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της Διεθνούς Παρολυμπιακής Επιτροπής Στίβου (IPC Athletics) να αφαιρέσει από το πρόγραμμα του Ρίο τα αγωνίσματα όπου θα μπορούσα να λάβω μέρος, αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στη ποδηλασία. Επόμενος στόχος είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου ΑμεΑ που θα γίνει τέλος Αυγούστου στο Γκρίνβιλ στις ΗΠΑ. Εκεί θα αγωνιστώ δυνατά και διεκδικώντας μια θέση στη δεκάδα θα συλλέξω βαθμούς για την συμμετοχή της χώρας μας στο Ρίο. Με την ποδηλασία ασχολούμαι μικρό χρονικό διάστημα όμως φαίνεται να μου ταιριάζει και θέλω να το κυνηγήσω. Επόμενοι στόχοι μετά το παγκόσμιο είναι ένα ευρωπαϊκό κύπελλο στη Σερβία τον Σεπτέμβρη και μετά ξεκινάμε προετοιμασία για τη νέα σεζόν η οποία από το Μάρτιο του 2015 είναι γεμάτη αγώνες.

Είσαι μια αθλήτρια που αγωνίστηκες και αγωνίζεσαι στο υψηλότερο επίπεδο με και χωρίς αναπηρία, υπάρχουν ομοιότητες και ποιες είναι οι διαφορές;
Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση! Οι ομοιότητες είναι η πειθαρχία που πρέπει να δείχνει ο αθλητής, ο σωστός προγραμματισμός στη προπόνηση, καλή διατροφή και αποκατάσταση, η αφοσίωση στο στόχο, η προσπάθεια να γίνεσαι συνεχώς καλύτερος και να υπερβαίνεις τα όριά σου συμμετέχοντας σε αγώνες υψηλού επιπέδου. Η βασική διαφορά είναι ότι ο αθλητής με αναπηρία χρησιμοποιεί ένα μέρος του σώματός του και των δυνατοτήτων του πράγμα που κάνει την όλη προσπάθεια πολύ πιο απαιτητική και δύσκολη. Επίσης στη περίπτωση της παραπληγίας, λεπτομέρειες όπως η σπαστικότητα, η ελλιπής εφίδρωση, η δυσλειτουργία της κύστης, το γεγονός ότι δεν καταλαβαίνεις πόνο σε ένα μεγάλο μέρος του σώματος και μπορεί να τραυματιστείς χωρίς να το καταλάβεις με κίνδυνο κατάκλισης, όλα αυτά περιπλέκουν την προπόνηση και επηρεάζουν την αγωνιστική επίδοση. Άλλη μια διαφορά είναι η έλλειψη εύκολης πρόσβασης σε χώρους προπόνησης, π.χ. γυμναστήρια με ειδικά διαμορφωμένα όργανα για αναπηρικά αμαξίδια, βαλβίδες για ρίψεις καθιστών σε στάδια, ασφαλής δρόμος για χειρήλατο χωρίς να χρειάζεται να φτάσεις οδικώς στον Σχινιά. Με άλλα λόγια υπάρχουν σημαντικές διαφορές που αν δεν το ζήσεις δεν μπορείς να το αντιληφθείς.

Τι μήνυμα θα ήθελες να περάσεις στους αναγνώστες μας για τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία;
Οι αθλητές με αναπηρία είναι τουλάχιστον ισάξιοι με τους αθλητές χωρίς αναπηρία και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αθλητές β΄ κατηγορίας. Για μένα ο αθλητισμός (και δεν λέω πρωταθλητισμός) είναι μια διέξοδος από τους περιορισμούς και τις δυσκολίες που μου επέβαλλε το ατύχημα και ένας τρόπος να δίνω κουράγιο και δύναμη στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μου. Ο αθλητισμός ατόμων με αναπηρία πρέπει να αναπτυχθεί στην Ελλάδα όπως έχει αναπτυχθεί στο εξωτερικό, πρέπει να οργανώνονται αγώνες με συμμετοχή ΑμεΑ και να υπάρχει και η κατάλληλη προβολή από το ΜΜΕ έτσι ώστε ο κόσμος να γνωρίσει και αυτό το κομμάτι του αθλητισμού και να το αναγνωρίσει. Παρεμπιπτόντως, μεγάλη μου επιθυμία είναι να συμμετάσχω στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας όμως και φέτος δεν θα επιτρέψουν τη συμμετοχή αγωνιστικών αμαξιδίων και χειρήλατων λόγω τεχνικών προβλημάτων. Ελπίζω κάποια στιγμή στο μέλλον αυτό να συμβεί.

Δήμητρα σε ευχαριστούμε και καλή επιτυχία στους στόχους σου.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/