Connect with us

OLYMPICS

Μια τρελή Ολυμπιονίκης

Published

on

Όσοι παρακολουθούν αγώνες σνόουμπορντ, τη γνωρίζουν καλά. Η Τόρα Μπράιτ, είναι η αθλήτρια που υπέστη διπλή διάσειση κατά τη διάρκεια προπόνησης και λίγες μέρες αργότερα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Βανκούβερ το 2010.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Η Τόρα Μπράιτ, κάνει τα πιο τρελά κόλπα με τη χιονοσανίδα (σνόουμπορντ) στο αγώνισμα halfpipe . Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να αγωνιστεί για πρώτη φορά σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Βανκούβερ το 2010. Εκεί έγινε σε μια μέρα το αστέρι του αγωνίσματος και κατάφερε με… ατρόμητο τρόπο να κατακτήσει από το πουθενά το χρυσό μετάλλιο.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, στους Αγώνες του Σότσι, θα επιχειρήσει κάτι ακόμα πιο τρελό. Να κερδίσει τρία χρυσά μετάλλια σε διαφορετικά αγωνίσματα, κάτι το οποίο κανένας αθλητής της χιονοσανίδας δεν έχει καταφέρει.

Πρωταθλήτρια από 3 ετών
Η αγάπη της Μπράιτ με το χιόνι ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία. Σε ηλικία μόλις τριών ετών κερδίζει το πρώτο της τρόπαιο σε αγώνες σκι και σε ηλικία 13 ετών είχε ήδη γίνει επαγγελματίας αθλήτρια της χιονοσανίδας (σνόουμπορντ). Οι γονείς της, μετακόμισαν στο Σολτ Λέικ της Γιούτα στις ΗΠΑ, για να γίνουν μέλη της κοινότητας των Μορμόνων. Αυτό δεν εμπόδισε την Μπράιτ να συνεχίσει την ενασχόληση της με τα αθλήματα του χιονιού. Άλλωστε και στο Σολτ Λέικ, το χιόνι είναι σε… αφθονία.
Δεν έχει όμως, μόνο επιτυχίες η ζωή της ως σνόουμπορντερ. Από την ημέρα που έγινε επαγγελματίας (13 ετών) δεν έχει γιορτάσει Χριστούγεννα με την οικογένεια της. Τα χέρια της είναι γεμάτα ουλές, έχει υποστεί αρκέτες διασείσεις, ο ώμος της είναι εξαρθρωμένος και ο γάμος της διαλύθηκε. Παρ’ ολ’ αυτά, δεν εγκαταλείπει το σνόουμπορντ θέτοντας όλο και πιο απίθανους στόχους, είτε σε φιγούρες είτε σε διακρίσεις.

Ο Μπολτ του σνόουμπορντ
Η 26χρονη Μπράιτ, κατηγορεί το μεγάλο της αδελφό,Μπεν Ράιτ, πρώην επαγγελματία σνόουμπορντερ και νυν προπονητή της, για την τρέλα της και τον παράτολμο στόχο των τριών χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων στο Σότσι. “Όταν μου το πρότεινε, με έπιασαν τα γέλια. Του είπα ότι παραείναι δύσκολο, όμως λίγο καιρό αργότερα αποφάσισα πως πρέπει να δοκιμάσω και στα τρία αθλήματα (μισός σωλήνας, γιγαντιαίο σλάλομ και χιονοσανίδα κρος)” δήλωσε η Αυστραλή Ολυμπιονίκης.
Πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα της Μπράιτ να κατακτήσει τρία χρυσά στους Αγώνες του Σότσι; Από το 1998 (Ναγκάνο) που μπήκε το αγώνισμα του σνόουμπορντ στους Αγώνες μέχρι σήμερα, κανένας αθλητής ή αθλήτρια δεν έχει στην κατοχή του περισσότερα από δύο χρυσά μετάλλια.
Για να αγωνιστεί όμως στο Σότσι, θα πρέπει να μαζέψει βαθμούς προκειμένου να κερδίσει την πρόκριση ιδίως στο κρος όπου έχει ελάχιστη εμπειρία. Μέχρι τους Αγώνες του Σότσι, μεσολαβούν πέντε αγώνες του παγκόσμιου κυπέλλου και πρέπει να μαζέψει αρκετούς βαθμούς προκειμένου να βρεθεί στις 24 πρώτες αθλήτριες της παγκόσμιας κατάταξης.
Το 2010 στους Αγώνες του Βανκούβερ, η Μπράιτ ως το απόλυτο αουτσάιντερ άφησε στη δεύτερη θέση τη Χάνα Τέτερ (χρυσό στο Τορίνο το 2006) και την Κέλι Κλαρκ (χρυσό στο Σολτ Λέικ Σίτι το 2002) στην τρίτη θέση. Τέσσερα χρόνια αργότερα, απειλεί να βάλει τον τίτλο “πρώην” στις κατόχους χρυσών μεταλλίων όλων των αγωνισμάτων του σνόουμπορντ.
[youtube id=”ZbHCBI9Aifk” width=”620″ height=”360″]

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/