Connect with us

OLYMPICS

Εμφύλιος και επόμενη μέρα

Published

on

Λίγες εβδομάδες μετά τις πρόσφατες εκλογές και με νωπές τις μνήμες από τις πρωτοφανείς κόντρες του καλοκαιριού, η ομοσπονδίας της άρσης βαρών προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της και να ξανασταθεί στα πόδια της.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Το σχίσμα στη διοίκηση της ομοσπονδίας άρσης βαρών είχε αιτίες και αφορμές με παραφυάδες ακόμη και στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που για τρεις δεκαετίες έλεγχε και εξακολουθεί να ελέγχει την ομοσπονδία.
«Η φτώχεια φέρνει γκρίνια» λέει ο λαός και τα τελευταία χρόνια η φτώχεια που χτύπησε την άρση βαρών είχε πολλά πρόσωπα. Αγωνιστικά (μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ του 2008, τις τιμωρίες και το έλλειμμα επιτυχιών), οικονομικά λόγω της τραγικής περικοπής των επιχορηγήσεων, επικοινωνιακά κλπ.
Άνθρωποι που το 2000 και μετά το χρυσό μετάλλιο του Πύρρου στο Σίδνεϊ, τραγουδούσαν αγκαλιασμένοι «το μερτικό μου απ’ τη χαρά», βρέθηκαν ξαφνικά σε αντίπαλα στρατόπεδα, να εκτοξεύουν κατηγορίες εκατέρωθεν. Και οι δύο πλευρές τράβηξαν το σκοινί, μέχρι που έσπασε.

Το χρονικό
Έξι σύμβουλοι (Μαυροματίδης, Μαμτσαδέλης, Βιδάκης, Ταμουτσίδης, Μαυρακάκης, Χατζηλεωνίδας) συσπειρώθηκαν δίπλα στον πρώην πρόεδρο και γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας, Νίκο Σκιαδά με σκοπό να αποκτήσουν τον έλεγχο της ομοσπονδίας.
Οι επτά κατηγόρησαν τον Πύρρο Δήμα για ευνοϊκή αντιμετώπιση συνεργατών του, για τη μείωση της επιχορήγησης κατά 49% από το 2011 έως το 2013 κ.α. Ο Πύρρος τους απάντησε ότι ως μέλη της διοίκησης το 2008 είχαν ευθύνη για το σκάνδαλο ντόπινγκ και ότι οδήγησαν την άρση βαρών σε αφανισμό, καθώς και ότι με τη δράση τους παρεμπόδιζαν την ομαλή λειτουργία της ομοσπονδίας επειδή έχασαν προνόμια.
Η αλήθεια είναι ότι ο Σκιαδάς ήταν μέλος της ΕΟΑΒ από το 1984, ο Μαυροματίδης από το 1988, ο Μαμτσαδέλης και ο Μαυρακάκης από το 1996. Ήταν μέλη των διοικήσεων, δηλαδή, και στα χρυσά χρόνια του Πύρρου.
Ακολούθησαν διάφορα ευτράπελα (εντολή Μαυροματίδη στους υπαλλήλους της Τοπικής Επιτροπής Μακεδονίας – Θράκης να μη διεκπεραιώνουν έγγραφα της ομοσπονδίας, καταγγελία Σκιαδά για χειροδικία του Πύρρου, αγωγές του Πύρρου κατά των επτά κλπ) και τελικά η κατάσταση οδηγήθηκε στα δικαστήρια…
Αιτία για αυτή την εξέλιξη ήταν η παραίτηση του επί σειρά ετών μέλους της διοίκησης Βασίλη Γερακάρη, τον περασμένο Ιούνιο, για λόγους υγείας. Αν η παραίτηση γινόταν δεκτή τότε η ισορροπία στο διοικητικό συμβούλιο θα ήταν 7-7. Τη θέση του Γερακάρη θα έπαιρνε ο 1ος αναπληρωματικός Αριστείδης Χατζησαββίδης, ο οποίος ήταν προσκείμενος στην πλευρά Σκιαδα και κατά συνέπεια οι 7+1 θα έριχναν τον Πύρρο Δήμα από την προεδρία. Η παραίτηση Γερακάρη, όμως, δεν έγινε αποδεκτή από τους συμβούλους που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου 2013 και αποφασίστηκε το θέμα να συζητηθεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο. Ο Αριστείδης Χατζησαββίδης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά του Πύρρου Δήμα, όμως τον Σεπτέμβριο το μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας, απέρριψε την προσφυγή. Αμέσως μετά, και έχοντας την υποστήριξη 30 εκ των 55 σωματείων της ομοσπονδίας, ο Πύρρος Δήμας συγκάλεσε εκλογές για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΟΚ
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, είναι ότι τον Ιούλιο, μετά από 39 χρόνια κομματικής δράσης ο Δημήτρης Μαυροματίδης αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ «της «προσωπικής συναλλαγής και της συγκυβέρνησης με τη Δεξιά του κ. Σαμαρά», όπως το αποκάλεσε. Το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο βουλευτής επικρατείας είναι ο Πύρρος Δήμας…

Σγουρός, εκλογές και επόμενη μέρα
Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρόσωπο – κλειδί για τα διοικητικά της άρσης βαρών, από το 1984 μέχρι και σήμερα είναι ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν πήρε το μέρος των πρώην συνεργατών του και δεν έκανε καμία φανερή παρέμβαση στη διαμάχη που ξέσπασε. Ούτε στις εκλογές εμφανίστηκε…
Στις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, ο Πύρρος Δήμας κατάφερε να εκλέξει στη διοίκηση όλους τους υποψήφιους συμβούλους του, ενώ από την κίνηση των επτά δεν εξελέγη κανείς. Το αποτέλεσμα ήταν 35 σωματεία υπέρ του Πύρρου – 20 υπέρ της αντιπολίτευσης. Έτσι, ο τετράκις Ολυμπιονίκης έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος στην ομοσπονδία και τα παραδοσιακά στελέχη έμειναν απ’ έξω. Είκοσι μέρες αργότερα, οι ηττημένοι κατήγγειλαν παρατυπίες, παραβάσεις, παρουσία φουσκωτών κλπ, δείχνοντας ότι ακόμη και μετά τις εκλογές στο άθλημα δεν έχει επιστρέψει η ομόνοια.

Το ζητούμενο, φυσικά, είναι να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο για την άρση βαρών. Ο Πύρρος Δήμας γνωρίζει καλά το επικοινωνιακό κομμάτι, προτάσσει ότι στόχος του είναι να μείνει το άθλημα καθαρό και ήσυχο από υποθέσεις ντόπινγκ και παράλληλα να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία μίας νέας ισχυρής Εθνικής ομάδας. Η οικονομική κατάσταση στον αθλητισμό και η δυσφήμηση που δέχθηκε το άθλημα τα τελευταία χρόνια δεν τον ευνοούν. Ο καιρός θα δείξει…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/