Connect with us

OLYMPICS

Μπαχ ο ειρηνοποιός

Published

on

Η χθεσινή μέρα ήταν μια από τις σημαντικότερες για το Ολυμπιακό κίνημα. Η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κύρηξε και επίσημα την εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Αγώνων στο Σότσι, καλώντας τα 193 κράτη μέλη να σεβαστούν την απόφαση της.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Βασική προϋπόθεση για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα, ήταν η διακοπή των εχθροπραξιών. Το 1992, ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ επανέφερε το θέμα και κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Με τον καιρό… ατόνησε το θέμα, όμως ο νέος προεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ φρόντισε να το επαναφέρει.
Ο Γερμανός, απευθυνόμενος στα 193 μέλη της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ άλλων είπε:

  • “Ο ρόλος του αθλητισμού είναι να χτίζει γέφυρες και όχι τείχη”.
  • “Ο αθλητισμός είναι υπέρ του διαλόγου και της κατανόησης παρά τις όποια διαφορές και αν υπάρχουν”.
  • “Ο αθλητισμός και ιδιαίτερα το Ολυμπιακό κίνημα, κατονοεί τις αντιθέσεις που υπάρχουν στην παγκόσμια κουλτούρα και τις κοινωνίες καθώς και τον τρόπο ζωής”.
  • “Ποτέ δε θα κατηγορήσουμε ή θα αποκλείσουμε κάποιον”.
  • “Η κατοχύρωση της ειρήνης είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και ο αθλητισμός θέλει να αποτελέσει μέρος της διαδικασίας αυτής. Γνωρίζουμε ποια είναι τα όρια μας, θέλουμε ωστόσο να χρησιμοποιήσουμε όλη μας τη δύναμη και τις αξιες υπέρ τις παγκόσμιας ειρήνης σε όλες τις κοινωνίες”.
  • “Τα σύμβολα των Ολυμπιακών Αγώνων και κυρίως ο ειρηνικός ανταγωνισμός θα πρέπει να εμπνεύσει όλον τον κόσμο”.
  • “Δε θα πρέπει όμως να ξεχνάμε την ανάγκη να παραμείνει πολιτικά ουδέτερος ο αθλητισμός. Οι κυβερνήσεις των χωρών θα πρέπει να το καταλάβουν, να αποδεχθούν την αυτονομία του και να σταματήσουν να τον χρησιμοποιούν για πολιτικές σκοπιμότητες”.
  • “Είμαστε εναντίον κάθε είδους μποϊκοτάζ. Αποτελούν το μεγαλύτερο εχθρό του αθλητικού πνεύματος”.
  • Να σημειωθεί, πως ο Τόμας Μπαχ, έχασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980, λόγω συμμετοχής της Δυτικής Γερμανίας στο μποϊκοτάζ των ΗΠΑ που έγινε με αφορμή την εισβολή της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν.
    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, τόνισε πως στηρίζει κάθε προσπάθεια του Ολυμπιακού κινήματος προς την κατεύθυνση της ειρήνης και κάλεσε τα κράτη μέλη να σεβαστούν την απόφαση, ζητώντας μάλιστα από χώρες που έχουν συμμάχους σε εμπόλεμη κατάσταση να τους πιέσουν για κατάπαυση πυρός. Να υπενθυμισουμε πως τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν την παύση εχθροπραξιών σε όλων τον πλανήτη, επτά ημέρες πριν την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι (1 Φεβρουαρίου 2014) μέχρι και επτά ημέρες μετά τη λήξη των χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων (23 Μαρτίου 2014).

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

    */